Ο Ουκρανός πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, δήλωσε ότι συζήτησε εκ νέου με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμ. Μακρόν, το ενδεχόμενο ανάπτυξης ξένων στρατευμάτων στην Ουκρανία ως μέσο που «θα συνέβαλε στην επίτευξη βιώσιμης ειρήνης».
«Μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα: Είναι απαραίτητες αξιόπιστες εγγυήσεις για μια ειρήνη που αληθινά μπορεί να επιτευχθεί», ανέφερε ο Ζελένσκι, από τις Βρυξέλλες όπου συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και Ευρωπαίους ηγέτες.
«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε όσον αφορά την πρωτοβουλία του προέδρου Μακρόν σχετικά με την παρουσία (σ.σ. στρατιωτικών) δυνάμεων στην Ουκρανία, οι οποίες θα μπορούσαν να συμβάλουν στην σταθεροποίηση της πορείας προς την ειρήνη», πρόσθεσε.
Ο Εμ. Μακρόν συζήτησε αυτό το ενδεχόμενο με τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ντ. Τουσκ, την περασμένη βδομάδα.
Χθες, ηγέτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ συζήτησαν στις Βρυξέλλες τα «επόμενα βήματα» στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση των ευρωατλαντικών με τη Ρωσία, στο έδαφος της Ουκρανίας. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι λεγόμενες «εγγυήσεις ασφαλείας» που θα μπορούσαν να δοθούν στο Κίεβο σε μια ενδεχόμενη συμφωνία εκεχειρίας, όπως ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων, ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και της παραγωγής όπλων, σε μια προσπάθεια τα «δυτικά» μονοπώλια να πιάσουν «πόστα» στις επενδύσεις μιας μελλοντικής ανοικοδόμησης.
Οπως μετέδωσε χτες το Reuters, επικαλούμενο πηγές, οι ευρωπαϊκές χώρες συζητούν την ανάπτυξη έως και 100.000 στρατιωτών στην Ουκρανία σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός ή ειρηνευτικής συμφωνίας.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους, η δύναμη θα μπορούσε να σχηματιστεί από έναν συνασπισμό περίπου 5-8 κρατών, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Πολωνίας.