Καραντίνα; Εμείς θα ταξιδέψουμε με ένα βιβλίο – Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ (1918-1949)

Βιβλία Προτάσεις ALT.GR

Με ένα βιβλίο μπορούμε να ταξιδέψουμε έξω από τους τέσσερις τοίχους ενός σπιτιού, από τους μπουλμέδες του υποφράγματος, από τα βρώμικα παράθυρα του θαλάμου, πάνω από τα συρματοπλέγματα…

#menoume_dynatoi

Το ALT.GR συνεχίζει τη σειρά παρουσιάσεων – προτάσεων.

Αυτές τις μέρες θα χρειαστεί να μείνουμε πολλές ώρες στο σπίτι, στο θάλαμο, στην υπηρεσία, στη βάρδια. Αυτές τις ώρες οφείλουμε στον εαυτό μας, πρώτα και κύρια, να τις περάσουμε δημιουργικά.

Το ALT.GR με ένα βιβλίο κάθε μέρα, μας προτρέπει να «ξεσκονίσουμε» τις βιβλιοθήκες μας. Μπορούμε να παραγγείλουμε από τη Σύγχρονη Εποχή και να έρθουν στην πόρτα μας, με ασφάλεια.

Θυμίζουμε ότι επιτροπές στρατευμένων με παρεμβάσεις τους, ήδη από τη δεκαετία του ’80 που φτάνουν ως και σήμερα, έχουν καταφέρει να φτιαχτούν και να εμπλουτιστούν βιβλιοθήκες στις στρατιωτικές μονάδες. Παρόλα αυτά επιβεβαιώνεται από κάθε νέα σειρά ότι χρειάζεται επιμονή για να κρατηθούν ζωντανές και χρήσιμες οι βιβλιοθήκες.

Σημαντικό ρόλο έχουν παίξει και πρωτοβουλίες φωτεινών παραδειγμάτων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τώρα, λοιπόν, που οι “καραντίνες” επεκτείνονται, οι έξοδοι αναστέλλονται, οι υπηρεσίες αυξάνονται, ας κάνουμε πράξη το #menoume_dynatoi και με ένα βιβλίο.

Σήμερα παρουσιάζουμε:

Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ για την περίοδο 1918-1949
Τέσσερις τόμοι
από τις εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή

Βιβλίο - Τόμοι Δοκιμίων Ιστορίας του ΚΚΕ

Το Κόμμα μας, στην πολύχρονη ιστορία του, μια ιστορία αγώνων και θυσιών για την υπόθεση της εργατικής τάξης, του σοσιαλισμού – κομμουνισμού, σφυρηλατήθηκε στο καμίνι της ταξικής πάλης, μέσα από νίκες, αλλά και ήττες, γράφοντας χιλιάδες λαμπρές σελίδες στην Ιστορία του εργατικού – λαϊκού κινήματος της χώρας μας και διεθνώς. Ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της πορείας αποτυπώνεται στην έκδοση του τετράτομου έργου του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ για την περίοδο 1918-1949, που κυκλοφορεί από τη «Σύγχρονη Εποχή».

Το «ιστορικό» της έκδοσης

Η ΚΕ του ΚΚΕ, υλοποιώντας τη σχετική Απόφαση του 19ου Συνεδρίου του Κόμματος (2013), επεξεργάστηκε, οργάνωσε και ολοκλήρωσε την εκ νέου μελέτη και συγγραφή της Ιστορίας του ΚΚΕ, από την ίδρυσή του (1918) έως και τη λήξη του ένοπλου ταξικού αγώνα του ΔΣΕ (1949).

Πρόκειται για συλλογική εργασία, στην οποία συνέβαλαν εκατοντάδες στελέχη του Κόμματος, ιστορικοί και άλλοι επιστήμονες. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την Απόφαση του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΕ (2017), πραγματοποιήθηκε Ειδική Πανελλαδική Συνδιάσκεψη (23 Ιούνη 2018), όπου συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν τα τελικά κείμενα.

Η εκ νέου μελέτη και συγγραφή της Ιστορίας του Κόμματος για την περίοδο 1918-1949 «πατά» στα σημαντικά βήματα που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στη συλλογική έρευνα και αποτίμηση μιας σειράς κομβικών ζητημάτων της Ιστορίας του εγχώριου και διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Αποτελεί προϊόν μιας πολύχρονης προσπάθειας του Κόμματος.

Στην εκπόνηση του Δοκιμίου αξιοποιήθηκαν πλήθος πηγών, αρχειακό υλικό, εγχώρια και διεθνής βιβλιογραφία, εφημερίδες και περιοδικά, σύγχρονες και παλαιότερες μελέτες, διδακτορικές εργασίες, προφορικές μαρτυρίες κ.ά. Για την άντληση στοιχείων -πολλά από τα οποία δημοσιεύονται για πρώτη φορά- αξιοποιήθηκε ιδιαίτερα το ψηφιοποιημένο και ταξινομημένο πλέον Αρχείο του Κόμματος. Όλα τα παραπάνω έρχονται να φωτίσουν μια σειρά από ζητήματα της Ιστορίας του ΚΚΕ και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, να ενισχύσουν, να συμπληρώσουν ή ακόμα και να θέσουν περαιτέρω προβληματισμούς γύρω από αυτά.

Βεβαίως, υπάρχουν και πτυχές που πρέπει να ερευνηθούν και να μελετηθούν περισσότερο, για αυτό και αυτή η έκδοση (όπως και οι προηγούμενες) φέρει τον γενικό τίτλο «Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ», αφήνοντας έτσι περιθώρια για τις όποιες απαραίτητες προσθήκες ή διορθώσεις προκύψουν από τη συνέχεια της σχετικής έρευνας στο μέλλον.

Περιεχόμενα της έκδοσης

Η έκδοση του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ για την περίοδο 1918-1949 περιλαμβάνει 4 τόμους με την εξής διάρθρωση:

  • Α1 Τόμος: «Διεθνείς και εσωτερικές συνθήκες από την επικράτηση του καπιταλισμού έως την Οκτωβριανή Επανάσταση»
  • Α2 Τόμος: «Μεσοπόλεμος: Οικονομία και πολιτική. Η ίδρυση του ΚΚΕ, τομή στην ελληνική κοινωνία»
  • Β1 Τόμος: «Το ΚΚΕ στο Β’ Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο»
  • Β2 Τόμος: «Η εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ)»

Αξίζει να σημειωθεί πως, κατανεμημένα σε Παραρτήματα στους αντίστοιχους τόμους, περιλαμβάνονται μια σειρά από σημαντικά ντοκουμέντα, όπως η περίληψη των Πρακτικών του Α’ Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ), η εισήγηση του Ν. Ζαχαριάδη στην ΚΕ για το Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη, φωτοαντίγραφο της πρωτότυπης Απόφασης αυτοδιάλυσης της Κομμουνιστικής Διεθνούς στα ρωσικά και μετάφρασή της στα ελληνικά κ.ά.

 «Το "χθες" της ιστορίας το δρόμο παίρνει
και πίσω του ακολουθάει ο κουρνιαχτός,
στις πλάτες μας η μνήμη του κι αν γέρνει
στο φως του όμως ο δρόμος ανοιχτός»
Γ. Ρίτσος

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά για τους τέσσερις τόμους του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ (1918 – 1949), στη σελίδα της «Σύγχρονης Εποχής»

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...