150 χρόνια από τη γέννηση του Λένιν

Λένιν

Γιατί το ALT.GR κάνει αφιέρωμα στη μεγάλη ηγετική φυσιογνωμία

Πρόκειται αναμφίβολα για προσωπικότητα που είχε καθοριστική συμβολή στην οργάνωση της μεγαλύτερης λαϊκής επανάστασης, το κορυφαίο γεγονός του 20ου αιώνα, τη νίκη της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

Ο μεγάλος αυτός επαναστάτης, που ενέπνευσε εργάτες και αγρότες στην Τσαρική Ρωσία, συνεχίζει σήμερα να εμπνέει τους εργάτες όλου του κόσμου. Οι θεωρίες του και η επαναστατική δράση του, διδάσκουν, καθοδηγούν και σήμερα, τους ανθρώπους της δουλειάς, πως η σοσιαλιστική κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όχι μόνο δεν είναι ουτοπία, αλλά είναι η μοναδική ρεαλιστική διέξοδος της Ιστορίας.

Με τις επεξεργασίες του και την επαναστατική του δράση κατάφερε, σε αντίθεση με άλλους πολιτικούς, οπαδούς της ταξικής συνεργασίας, να οργανώσει τη συμμαχία των εργατών με τους φτωχούς αγρότες, για τη δημιουργία του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους στον κόσμο. 

Γιατί είναι και σήμερα επίκαιρη η επαναστατική τακτική του Λένιν

Ο Λένιν υπήρξε αδιάλλακτος υποστηρικτής της στενής σύνδεσης, που υπάρχει ανάμεσα στη σοσιαλιστική ιδεολογία και την επιστημονική γνώση. Έδωσε ώθηση στη ανάπτυξη των επιστημών, στην υπηρεσία της κοινωνίας για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, στο σοσιαλισμό. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) να πετύχει την εκβιομηχάνισή της, χωρίς τη βοήθεια ξένων κεφαλαίων, με το σύνθημα «Εξηλεκτρισμός ίσον σοσιαλισμός».

Τα πρώτα κιόλας διατάγματα του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους έφεραν σημαντικές αλλαγές στην καθημερινή ζωή του σοβιετικού λαού όπως:

  • Επιβλήθηκε η εφαρμογή του οκταώρου, για όλους τους εργαζόμενους. 
  • Εξασφαλίστηκε η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για την τροφοδοσία ολόκληρης της χώρας.
  • Το 1930, δεν υπήρχε κανένας άνεργος πια στη νεαρή Σοβιετική Ένωση. 
  • Χτυπήθηκε ο αναλφαβητισμός και το 1933 το ποσοστό των εγγράμματων σοβιετικών πολιτών έφτασε το 90%.
  • Δόθηκε σε όλο το λαό δικαίωμα ψήφου πάνω από τα 18. Με το ίδιο διάταγμα αναγνωρίστηκε η ισότητα των δικαιωμάτων των δυο φύλλων στα ζητήματα ιδιοκτησίας και οικογένειας, δόθηκε το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες και καθιερώθηκε ο πολιτικός γάμος.
  • Στην προεπαναστατική Ρωσία ο πληθυσμός μαστιζόταν συνεχώς από επιδημίες. Το νέο Σοβιετικό κράτος καταπολέμησε τα λοιμώδη νοσήματα.
  • Η Κοινωνική Ασφάλιση, κάλυπτε όλους τους εργαζόμενους και τα μέλη των οικογενειών τους, ήταν καθολική, χωρίς εισφορές από το μισθό των εργαζομένων. Οι εισφορές προέρχονταν από τα κονδύλια των επιχειρήσεων, ιδρυμάτων και κολχόζ και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σήμερα ο λαός μας, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σειρά από προβλήματα, όπως η ανεργία, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η εργασιακή ανασφάλεια, τα προβλήματα που υπάρχουν στην υγεία και την πρόνοια. Η εκδήλωση της πανδημίας ανέδειξε την υποβάθμιση και απαξίωση των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, με την ταυτόχρονη εμπορευματοποίησή τους.

Ο λαός μας πρέπει να συνειδητοποιήσει, έχοντας  από τα προηγούμενα χρόνια την αρνητική πείρα των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης, σε συνδυασμό με την εκδήλωσης της πανδημίας, ότι η λύση βρίσκεται στα χέρια του.

Ο πραγματικός κίνδυνος προέρχεται από την καπιταλιστική οργάνωση της παραγωγής, που μοναδικό μέλημα έχει το καπιταλιστικό κέρδος. Αυτή η λειτουργία δεν παίρνει «γιατρειά». Δεν μετασχηματίζεται δεν βελτιώνεται. Ανατρέπεται.

Χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας του λαού μας, να πλατύνει η συμμαχία εργατών, φτωχών αγροτών και αυτοαπασχολουμένων, στη γραμμή της αντικαπιταλιστικής – αντιμονοπωλιακής συσπείρωσης και πάλης για την ανατροπή των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής.

Οι κατακτήσεις από την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ένωση και τις άλλες Σοσιαλιστικές χώρες, δεν είναι όνειρο. Μπορεί να γίνει πράξη αν οι εργάτες, οι φτωχοί αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Δείτε ακόμα...