Σαν Σήμερα 22 Σεπτέμβρη – Γεγονότα σημαντικά και πρόσωπα που σημάδεψαν το χρόνο

Σαν Σήμερα 22/9

1692

Απαγχονίζονται οι τελευταίοι από τους καταδικασθέντες για μαγεία στις δίκες του Σάλεμ. Οι υπόλοιποι καταδικασθέντες τελικά απαλλάσσονται.

1703

Πεθαίνει ο Βιντσέντσο Βιβιάνι (Vincenzo Viviani), Ιταλός μαθηματικός, μαθητής του Γαλιλαίου. Βασιζόμενος στη μελέτη των ελληνικών μαθηματικών, συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της γεωμετρίας. Συνεργάστηκε με τον φυσικό Εβαντζελίστα Τοριτσέλι στην κατασκευή του βαρομέτρου.

Βιντσέντσο Βιβιάνι
Πορτρέτο του Βιντσέντσο Βιβιάνι

1791

Γεννιέται ο Βρετανός χημικός και φυσικός Μάικλ Φαραντέι (Michael Faraday), του οποίου το όνομα δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της χωρητικότητας πυκνωτή.

O Μάικλ Φαραντέι
O Μάικλ Φαραντέι

1792

Πρώτη μέρα του νέου ημερολογίου της Γαλλικής Δημοκρατίας (1η Βεντεμιέρ του 1ου χρόνου). Ο χρόνος χωριζόταν σε 12 μήνες. Κάθε μήνας σε τρία δεκαήμερα, με εξαίρεση το τελευταίο τμήμα του 12ου μήνα, που είχε 12 ή 16 (τα δίσεκτα χρόνια) μέρες.

Το «Δημοκρατικό ημερολόγιο»
Το «Δημοκρατικό ημερολόγιο»

1822

Πεθαίνει ο βασιλιάς των Ζουλού Σάκα Ζούλου.

Ο Σάκα Ζούλου
Ο Σάκα Ζούλου

1862

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Αβραάμ Λίνκολν (Abraham Lincoln), ανακοινώνει ότι από την 1η Γενάρη του 1863 θα απελευθερωθούν όλοι οι σκλάβοι στις βόρειες Πολιτείες (Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος, 1861-1865).

ΗΠΑ - Αβραάμ Λίνκολν - Δουλεία
Ο Αβραάμ Λίνκολν

Βεβαίως, θα χρειαστούν ακόμα πολλές δεκαετίες ωσότου οι αφροαμερικανοί στις ΗΠΑ αποκτήσουν ίσα δικαιώματα με τους λευκούς συμπολίτες τους.

1899

Γεννιέται  ο Δημητρός Καραμπάτης, ένας πολυσύνθετος αθλητής στίβου του Πανιωνίου. Υπήρξε παγκόσμιος ρέκορντμαν ελληνικής δισκοβολίας, βαλκανιονίκης και κάτοχος πολλών πανελληνίων ρεκόρ.

Δημητρός Καραμπάτης
Ο Δημητρός Καραμπάτης

Εκτός από το στίβο διακρίθηκε σε ποικίλα αθλήματα: κολύμβηση, υδατοσφαίριση, καταδύσεις, βόλεϊ, πυγμαχία, άρση βαρών και ελληνορωμαϊκή πάλη. Το 1936 εξελέγη πρόεδρος του Πανιωνίου Γ.Σ., τον οποίο υπηρέτησε για πολλά χρόνια ως το θάνατό του, από καρκίνο, στις 3 Σεπτεμβρίου 1964. Στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, το 1942, συμμετείχε στα ιδρυτικά Μέλη της Ένωσης Ελλήνων Αθλητών μαζί με τον Γρηγόρη Λαμπράκη, τον Κλεάνθη Μαρόπουλο, τον Βαγγέλη Χέλμη, τον Γιάννη Σκιαδά, τον Ρένο Φραγκούδη, τον Ηλία Μισαηλίδη, κ.ά. και δραστηριοποιήθηκε στην οργάνωση των αθλητικών συσσιτίων.

1915

Αγγλογαλλικά στρατεύματα της Αντάντ αποβιβάζονται στη Θεσσαλονίκη, λίγες ώρες μετά την παραίτηση Βενιζέλου, ακυρώνοντας την ουδετερότητα της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Γάλλοι στρατιώτες στη Θεσσαλονίκη
Γάλλοι στρατιώτες στη Θεσσαλονίκη

1921

Πεθαίνει ο Βούλγαρος ποιητής, μυθιστοριογράφος, διηγηματογράφος και θεατρικός συγγραφέας Ιβάν Βάζοφ.

Θεωρείται ο εθνικός ποιητής και θεμελιωτής της σύγχρονης βουλγαρικής λογοτεχνίας.

Ιβάν Βάζοφ
Ιβάν Βάζοφ

1940

Υπογράφεται μεταξύ της Φινλανδικής κυβέρνησης (όπου το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού ήταν οι Σοσιαλδημοκράτες) και της ναζιστικής Γερμανίας στρατιωτική συμφωνία για τη συμμετοχή της Φινλανδίας στον πόλεμο εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο Πρόεδρος της Φινλανδίας Στρατάρχης Μάνερχαιμ με τον Χίτλερ
Ο Πρόεδρος της Φινλανδίας Στρατάρχης Μάνερχαιμ με τον Χίτλερ

Στις 25 Ιουνίου 1941, 3 μέρες μετά την έναρξη της επιχείρησης «Μπαρμπαρόσα», η Φινλανδία κήρυξε και αυτή τον πόλεμο στη Σοβιετική Ένωση, ενώνοντας τις δυνάμεις της με τις υπόλοιπες χώρες του Άξονα.

1944

Έπειτα από ολοήμερη μάχη το 8ο και 9ο σύνταγμα του ΕΛΑΣ κατατροπώνει τους Ταγματασφαλίτες στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, ολοκληρώνοντας την απελευθέρωση της περιοχής.

Τμήμα του ΕΛΑΣ
Τμήμα του ΕΛΑΣ

1944

Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το Ταλίν, πρωτεύουσα της Εσθονίας.

Άρματα του Κόκκινου Στρατού
Άρματα του Κόκκινου Στρατού

1947

Ιδρύεται το Γραφείο Πληροφοριών των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (Κομινφόρμ) με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών και το συντονισμό της δράσης των Κομμουνιστικών Κομμάτων.

1949

Εκτελείται ο Στέργιος Αναστασιάδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Στ. Αναστασιάδης ήταν υπεύθυνος του παράνομου κομματικού κλιμακίου του ΚΚΕ στην Ελλάδα.

Ο Στέργιος Αναστασιάδης
Ο Στέργιος Αναστασιάδης

1964

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δηλώνει ότι προτίθεται να ενοποιήσει το ΙΚΑ με διάφορα άλλα ασφαλιστικά ταμεία εργατοϋπαλλήλων. Αντιδρούν οι τραπεζοϋπάλληλοι και εργαζόμενοι σε άλλους δημόσιους οργανισμούς.

1968

Με ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, όπως μεταδίδεται από το ραδιοσταθμό «Η Φωνή της Αλήθειας», το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της αποχής από το δημοψήφισμα – παρωδία που ετοιμάζει η Χούντα.

1968

Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Οδηγητής», όργανο του ΚΣ της ΚΝΕ.

Το παράνομο τυπογραφείο του «Οδηγητή»
Το παράνομο τυπογραφείο του «Οδηγητή»

1970

Παύει το εμπάργκο βαρέων όπλων που είχαν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967.

Σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται πως η επανάληψη της χορήγησης βαρέων όπλων στην Ελλάδα συνδέεται με τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό και με την ανάγκη ενίσχυσης του ΝΑΤΟ.

1973

Πραγματοποιείται μεγάλη συγκέντρωση των κατοίκων της Ελευσίνας ενάντια στα σχέδια της Χούντας και του ομίλου Λάτση για επέκταση των διυλιστηρίων της «Πετρόλα».

1980

Τα ιρακινά στρατεύματα εισβάλλουν στο ιρανικό έδαφος. Αρχίζει ο πόλεμος Ιράν – Ιράκ, που θα κρατήσει σχεδόν 8 χρόνια (έως τις 20/8/1988) και θα στοιχήσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, μαχητές και άμαχους.

Μάχη κατά την εισβολή του Ιράκ στο Ιράν
Μάχη κατά την εισβολή του Ιράκ στο Ιράν

1989

Πεθαίνει ο Αμερικανός μουσικοσυνθέτης Ίρβινγκ Μπέρλιν (Irving Berlin -Ίσραελ Μπαλίν).

Ο Ίρβινγκ Μπέρλιν
Ο Ίρβινγκ Μπέρλιν

1991

Φεύγει από τη ζωή ο ποιητής, πεζογράφος και στιχουργός Γιάννης Νεγρεπόντης (πραγματικό ονοματεπώνυμο: Ιωάννης Ξυνοτρούλιας). Γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου του 1930 στη Λάρισα. Εκεί έζησε μέχρι τα 8 του χρόνια και μετά ήρθε μαζί με όλη την οικογένειά του στην Αθήνα. Σπούδασε αρχαιολογία στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (λόγω πολιτικών φρονημάτων δεν αξιοποίησε ποτέ επαγγελματικά το πτυχίο που πήρε) καθώς και στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, με δασκάλους τον Ροντήρη, τον Βεάκη, τον Σιδέρη (αλλά ούτε κι αυτές τις σπουδές αξιοποίησε επαγγελματικά). Συνεργάστηκε με περιοδικά και εφημερίδες όπως και με την ΕΡΑ. Μετά το 1967 ασχολήθηκε με τη συγγραφή στίχων για τραγούδια.

Γιάννης Νεγρεπόντης
Ο Γιάννης Νεγρεπόντης

Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1949 δημοσιεύοντας διήγημά του στο περιοδικό Ελληνική Δημιουργία, που εξέδιδε ο Σπύρος Μελάς, με το ψευδώνυμο Γιάννη Νικολάου. Αργότερα άρχισε να δημοσιεύει στο περιοδικό Επιθεώρηση Τέχνης με το ψευδώνυμο Τζων. Μέρος του αρχείου του βρίσκεται στο ΕΛΙΑ. Η πρώτη του ποιητική συλλογή έρχεται αργότερα, το 1958. Είναι το «Πρόσωπα και χώρος», όπου υπογράφει με το ψευδώνυμο Νεγρεπόντης, με το οποίο καθιερώνεται. Υπήρξε αριστερός, την 21η Απριλίου 1967, συλλαμβάνεται και εξορίζεται για τρία χρόνια, στη Γυάρο και τη Λέρο.

Καταπιάστηκε και διακρίθηκε σε όλα τα είδη του γραπτού λόγου: ποίηση, πεζογραφία, θέατρο, τραγούδι, κριτική, δοκίμιο, χρονογράφημα, σάτιρα, ευθυμογράφημα, παιδικά, ραδιοφωνικό σχόλιο. Τραγούδια του έχουν μελοποιήσει οι Μίκης Θεοδωράκης, Χρήστος Λεοντής, Λίνος Κόκκοτος και άλλοι. Από τους πρωτοπόρους της «πολιτιστικής επανάστασης» της δεκαετίας του ’60, έγινε ευρύτερα γνωστός και αγαπητός με τα τραγούδια του «Το ακορντεόν» (που τελειώνει με το σύνθημα «δεν θα περάσει ο φασισμός») και «3ος παγκόσμιος» που μελοποίησε ο Μάνος Λοΐζος. Ο ίδιος μελοποίησε τα αντιρατσιστικά «Νέγρικα», που τραγούδησε η Μαρία Φαραντούρη. Ήταν τα τραγούδια που έγιναν αρχικά γνωστά από τις μπουάτ και πέρασαν και τραγουδήθηκαν -απαγορευμένα πια- από στόμα σε στόμα, στα χρόνια της δικτατορίας.

Η ικανότητα του Νεγρεπόντη να περνάει μηνύματα φάνηκε και στα «Μικροαστικά» και τα «Μαθήματα πολιτικής οικονομίας» που συνέθεσε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης. Τα «Μικροαστικά» γνώρισαν επιτυχία και ως σατιρικό θεατρικό έργο. Ένα ακόμη ποιητικό έργο, το «Φυλάττειν Θερμοπύλας», που έγραψε εξόριστος στη δικτατορία, έχει μελοποιήσει στο μεγαλύτερο μέρος τους, υπό μορφή ορατορίου, ο Χρήστος Λεοντής.

2001

Ο Αντώνης Φώτσης υπογράφει στην ομάδα «Μέμφις Γκρίζλις» και γίνεται ο πρώτος έλληνας καλαθοσφαιριστής που θα παίξει στο NBA.

Ο Αντώνης Φώτσης στους «Μέμφις Γκρίζλις»
Ο Αντώνης Φώτσης στους «Μέμφις Γκρίζλις»

2007

Πεθαίνει ο κορυφαίος Γάλλος μίμος Μαρσέλ Μαρσό (Marcel Marceau). Έγινε γνωστός ως «Μπιπ» – όπως ονόμαζε τον παγκοσμίως δημοφιλή «ήρωα» που έπλασε με την εκπληκτικής ομορφιάς μιμητική του δεινότητα.

Μαρσέλ Μαρσό
Ο Μαρσέλ Μαρσό

 Ήταν γιος φτωχού χασάπη, που χάθηκε στο στρατόπεδο Άουσβιτς και το πραγματικό του όνομα ήταν Μαρσέλ Μανζέλ (άλλαξε το πραγματικό επίθετό του για να κρυφτεί, όταν μαζί με την οικογένειά του κατέφυγε στη Νότια Γαλλία). Θαύμαζε την τέχνη των Μπάστερ Κίτον, Τσάρλι Τσάπλιν και αδελφών Μαρξ. Έχοντας συμμετάσχει στη γαλλική Εθνική Αντίσταση, ο Μαρσό, από το 1947 μαθήτευσε κοντά στον σπουδαίο μίμο Ετιέν Ντεκρού.

Ο Μαρσό δημιουργεί το δικό του «Θέατρο τσέπης», όπου διαμόρφωσε τα δικά του μιμοθεάματα και καλλιέργησε το θαυμαστό, κωμικά μελαγχολικό, βαθιά ποιητικό, εύγλωττα σιωπηλό παντόμιμο «Μπιπ», μέσω του οποίου εξέφραζε το αντιπολεμικό του μένος, το βαθύ ουμανισμό του και την έγνοια του για τα βάσανα, τις αγωνίες και προσδοκίες του απλού ανθρώπου.

Αργότερα δημιούργησε την πρώτη στην Ευρώπη ομάδα μίμων (έφερε το όνομά του), διηύθυνε μια Διεθνή Σχολή Μιμικής και τέλος ίδρυσε, στο Παρίσι, τη δική του «Διεθνή Σχολή Μιμοδράματος». Για την τέχνη του έλεγε: «Η παντομίμα είναι ποίηση. Είμαι χαρούμενος που είμαι μίμος. Αυτό μου επιτρέπει να εκφράζω όλα τα συναισθήματά μου. Η μιμική δεν έχει πατρίδα».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...