47 χρόνια μετά τον Αττίλα I… Συναγερμός να σημάνει ενάντια στα διχοτομικά σχέδια και τη Νατοϊκή εμπλοκή

Κύπρος 1974 - Διδάγματα

Του Πύρρου Βασίλη, Στρατιώτη ΕΛΔΥΚ

« 47 χρόνια μετά τον Αττίλα I… Συναγερμός να σημάνει ενάντια στα διχοτομικά σχέδια και την Νατοϊκή εμπλοκή», σημειώνει οπλίτης που υπηρετεί τη θητεία του στην ΕΛΔΥΚ, στην Κύπρο.

Ξημερώματα της Τρίτης 20 Ιούλη στις 05:30 το πρωί σήμανε συναγερμός. Σε όλο το νησί ακούγονταν ανατριχιαστικές σειρήνες για να θυμίζουν στους μεγαλύτερους και να μαθαίνουν σε εμάς τους νεότερους την τραγωδία που βίωσε και βιώνει μέχρι και σήμερα ο κυπριακός λαός. 47 Χρόνια μετά έχει κυλήσει αρκετό νερό στο αυλάκι για να βγουν συμπεράσματα, να φωτιστούν ένοχοι, να διαψευστούν μύθοι.

Μύθοι που γκρεμίστηκαν σαν χάρτινοι πύργοι.

• Το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας ασφάλειας στην περιοχή και μας προστατεύει: Το παραπάνω χιλιοειπωμένο επιχείρημα θρυμματίστηκε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο από την ωμότητα της ιστορίας. Υπάρχουν μάλιστα ορισμένοι που ακόμη και σήμερα προβάλλουν ως αντεπιχείρημα ότι η Κύπρος δεν ήταν χώρα ενταγμένη στο ΝΑΤΟ. Το ουσιαστικό όμως ζήτημα είναι ότι οι Νατοϊκές προτεραιότητες για ρυμούλκηση της Τουρκίας ήταν εκείνες που άνοιξαν τον δρόμο στην εισβολή. Όπως επίσης χρειάζεται να αναδειχθεί ότι στο έδαφος της Κύπρου συγκρούστηκε- μεταξύ άλλων – ο ελληνικός στρατός με τον τουρκικό στρατό. Πρόκειται δηλαδή για ανοιχτή σύγκρουση δύο «συμμάχων».

• Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι εγγυητές της ειρήνης και της δημοκρατίας: Θα μιλούσαμε για το πιο σύντομο ανέκδοτο αν τα πράγματα δεν ήταν τόσο τραγικά που να μην χωράνε αστεία. Του Αττίλα Ι προηγήθηκε το αμερικανοκίνητο πραξικόπημα της 15ής Ιουλίου που ενορχήστρωσε η Χούντα και οδήγησε στην ανατροπή του Μακάριου, επιβεβαιώνοντας τόσο των ρόλο των ΗΠΑ όσο και τον βρώμικο ρόλο και τον νόθο πατριωτισμό της Χούντας. Πρόκειται για μια ακόμη φορά που οι ΗΠΑ επεμβαίνουν συγκαλυμμένα η απροκάλυπτα στις εσωτερικές υποθέσεις ενός λαού και ενός κράτους. Για να ακολουθήσει η Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν…

Το κυπριακό ζήτημα ήταν και παραμένει ένας διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Η μεγαλύτερη αυταπάτη που μπορεί να δηλητηριάσει την λαϊκή συνείδηση και να ναρκοθετήσει την λαϊκή πάλη είναι ότι η λύση του προβλήματος μπορεί να έρθει σε συμμαχία με όσους το δημιούργησαν.

Ανεξάρτητα με την φάση που βρίσκονται κάθε φορά οι διαπραγματεύσεις, η αλήθεια είναι πως παραμένουν μόνιμα εδώ οι επιδιώξεις των αστικών τάξεων και ο τσακωμός για τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους. Παραμένει εδώ ο αδυσώπητος ανταγωνισμός ανάμεσα στα αμερικάνικα, τα γαλλικά, τα ιταλικά, τα τουρκικά , τα ελληνικά μονοπώλια που υπάρχουν ήδη στην περιοχή και μπορούν να μπαρουτιάσουν ανά πάσα στιγμή την κατάσταση.

Είτε είναι εύκολο είτε όχι χρειάζεται να γίνει κατανοητό ότι οι εργαζόμενοι σε Κύπρο, Ελλάδα, Τουρκία θα βγουν όλοι μαζί χαμένοι αν μείνουν να παρακολουθούν παθητικά το αλισβερίσι των κυβερνήσεων τους.

Με τους λαούς όμως στο προσκήνιο των εξελίξεων, με την πάλη σε κάθε χώρα ενάντια στα μονοπώλια και τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται, μπορεί να υπάρξει διέξοδος.

Μπορεί να δοθεί λύση για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, με μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες. Για μια Κύπρο όπου ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι θα μπορούν να ζήσουν ειρηνικά. Για μια Κύπρο όπου ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι θα μπορούν να ζήσουν ειρηνικά. Για μια Κύπρο όπου ο φυσικός της πλούτος και η γεωστρατηγική της θέση θα είναι ευλογία για την ευημερία του λαού και όχι κατάρα όπως είναι σήμερα.

ΥΓ: Και αν κάποιος μέσα στα στρατόπεδα έχει καλοπροαίρετες ευαισθησίες για όσα συνέβησαν στην Κύπρο και επιθυμεί να φωνάξει συνθήματα που δεν αφήνουν την μνήμη να σβήσει,τότε μπορούμε όλοι μαζί να φωνάξουμε : ΝΑΤΟ σημαίνει Χούντες και πολέμοι.

Δείτε ακόμα...