47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή»: Εκδήλωση για την καλλιτεχνική και λογοτεχνική δημιουργία στα χρόνια της Κομμούνας

47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή"
47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – “Οδηγητή”

Σαν ο λαός που σήμερα σιωπά, / όμοιος ωκεανός ξεσηκωθεί / κι έτοιμος θα ‘ναι να πεθάνει, / τότε η Κομμούνα θα ξανασηκωθεί. / Θα ξανάρθουμε, αναρίθμητο πλήθος / θα ξανάρθουμε απ’ όλους τους δρόμους, / φαντάσματα, εκδικητές βγαλμένοι απ’ το σκοτάδι. / Κι η γης μες στην πορφύρα θε ν’ ανθίσει / Λεύτερη κάτω απ’ τον φλεγόμενο ουρανό («Το τραγούδι των φυλακών», Λουίζ Μισέλ, Μάης 1871).

Ένα από τα πολλά μεταφρασμένα, για πρώτη φορά στα ελληνικά, ποιήματα για τις μέρες της Κομμούνας, που είχε την τύχη να ακούσει το κοινό που γέμισε την Παρασκευή το απόγευμα το θεατράκι στο Στέκι του Πολιτισμού και παρευρέθηκε στην εκδήλωση με τίτλο «”Η Τέχνη τον καιρό των κερασιών”. Η καλλιτεχνική και λογοτεχνική δημιουργία στα χρόνια της Κομμούνας».

Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν προπομπός της έκδοσης που έχει επιμεληθεί το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα τη λογοτεχνία στον καιρό της Κομμούνας και αναμένεται να κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα.

Στην εκδήλωση μίλησε η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ. Ανάμεσα στην ομιλία παρεμβάλλονταν κείμενα, ποιήματα, τραγούδια και εικαστικά έργα των χρόνων της Κομμούνας, που φώτιζαν την εποχή και λειτουργούσαν συμπληρωματικά στην ομιλία της Ελ. Μηλιαρονικολάκη. Απήγγειλαν οι ηθοποιοί Θέμης Πάνου, Ήρα Ρόκου και Μαριάνθη Σοντάκη. Τα τραγούδια της Κομμούνας παρουσιάστηκαν από τους μουσικούς Αλέξανδρο Βουτουρή στο βιολί, Θανάση Ζαχαρόπουλο στο κλαρινέτο, Κώστα Σπηλιώτη στο πιάνο, Κώστα Σταυρόπουλο στο κοντραμπάσο. Τραγούδησαν οι Ροδάνθη Κασκαφέτου, Μαριλίζα Λούντζη και Αμέρισσα Φτούλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τραγούδια της Κομμούνας («Ζήτω η Κομμούνα», «Η πλέμπα», «Ο χορός των βομβών», «Η Ματωμένη Βδομάδα», «Ο Διοικητής στον “τοίχο”», «Η Κομμούνα πάντα ζει»), αλλά και η πλειοψηφία των κειμένων και των ποιημάτων που ακούστηκαν, μεταφράστηκαν για πρώτη φορά στα ελληνικά για τις ανάγκες της έκδοσης από την Ελένη Ζαφειρίου.


Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...