48 χρόνια απ’ το πραξικόπημα της Χούντας στην Κύπρο

Κύπρος - ΗΠΑ - Χούντα - ΕΟΚΑ Β' - Πραξικόπημα, 1970
Ο Μακάριος απομακρύνεται από το ελικόπτερο που επέβαινε, λίγα λεπτά μετά την απόπειρα

Σαράντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας στην Κύπρο σε βάρος της κυπριακής κυβέρνησης Μακαρίου (15 Ιούλη 1974).

Το πραξικόπημα έγινε με τη συνεργασία της ΕΟΚΑ Β΄, ενώ είχε ήδη αποσυρθεί η ελληνική μεραρχία από το νησί απογυμνώνοντάς το αμυντικά. Το πραξικόπημα έδωσε την αφορμή για την τουρκική εισβολή (20/7/1974) που οδήγησε στην κατάληψη του βόρειου τμήματος του νησιού.

Η τουρκική εισβολή ήταν σχεδιασμένη και προετοιμασμένη από νωρίτερα και εν γνώσει του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών. Οι Κύπριοι, με τον υποτυπώδη εξοπλισμό που είχαν, δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι παραπάνω. Η χουντική κυβέρνηση της Ελλάδας απέσυρε την ελληνική μεραρχία από το νησί το 1967, διευκολύνοντας έτσι τους Τούρκους. Οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ έπαιξαν και εξακολουθούν να παίζουν βρώμικο ρόλο.

48 χρόνια μετά, το 37% της Κύπρου εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή, με τη σύμφωνη γνώμη των ΑμερικανοΝΑΤΟικών «συμμάχων». Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει την πατρίδα μας σε μία απέραντη βάση – ορμητήριο των Αμερικανο-Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, ενάντια σε γειτονικές χώρες, κατασφάζοντας τους λαούς τους (Γιουγκοσλαβία, Συρία, Ιράκ, Λιβύη, Αφγανιστάν).

Σήμερα, οι συνεχιζόµενες διεργασίες στο Κυπριακό αποσκοπούν στην οριστικοποίηση της διχοτόµησης του νησιού, στη συγκρότηση δύο ξεχωριστών κρατικών οντοτήτων που µόνο τυπικά και συγκυριακά θα έχουν κάποια στοιχεία οµοσπονδίας.

Το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής του βόρειου τµήµατος της Κύπρου από την Τουρκία, περιπλέκεται µε το ζήτημα της εκµετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου της περιοχής από τα µονοπώλια, τους ανταγωνισμούς των ιµπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή, την αξιοποίηση της Κύπρου ως στρατιωτικού «αναχώµατος» από τις δυνάµεις του ΝΑΤΟ, τους σχεδιασµούς των ΗΠΑ, της ΕΕ κι άλλων καπιταλιστικών κρατών στην περιοχή, όπως και από τους ανταγωνισµούς των αστικών τάξεων της περιοχής.

Δεν δικαιώθηκαν όσοι πίστευαν πως η ένταξη στην ΕΕ ή η εκµετάλλευση των υδρογονανθράκων από τα µονοπώλια θα φέρουν ευηµερία, ειρήνη και δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, όπως δείχνουν οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, στην Αµµόχωστο, η αµφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωµάτων της Κύπρου και το περιεχόµενο των έως τώρα διαπραγµατεύσεων για διχοτοµική λύση.

Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι αυτή για µια Κύπρο ενιαία (ένα και όχι δύο κράτη), ανεξάρτητη, µε µία και µόνη κυριαρχία, µία ιθαγένεια και διεθνή οντότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύµατα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...