49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή»: Αφιερωμένη στα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου η Κεντρική Έκθεση

50 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και η Κεντρική Εκθεση του Φεστιβάλ αφιερώνεται σε αυτήν την επέτειο, φωτίζοντας πλευρές του αστικού κράτους σε όλες τις μορφές που αυτό παίρνει. Η έκθεση στην «καρδιά» του Φεστιβάλ, προσελκύει και φέτος το ενδιαφέρον των νέων που από νωρίς χτες, μέσα από οργανωμένες ξεναγήσεις, περιηγούνται στην έκθεση, που με πολυμορφία και ντοκουμέντα πιάνει το «νήμα» της Ιστορίας, φωτίζοντας πολύτιμα συμπεράσματα για την πάλη σήμερα.

Η πρώτη ενότητα της Εκθεσης αφορά το αστικό πολιτικό σύστημα και την πολιτική εξουσία τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 και δείχνει πώς βήμα βήμα φτάσαμε στη δικτατορία. Δείχνει ότι μετά τον Εμφύλιο, το βασικό διακύβευμα ήταν η αποκατάσταση του κύρους των αστικών κομμάτων και της αστικής εξουσίας. Στο πλαίσιο αυτό παρακολουθούμε τον ρόλο του παλατιού και του βασιλιά, βλέπουμε τα βασικά πολιτικά κόμματα της εποχής και μέσα σε αυτά την ΕΔΑ με την πολύ μεγάλη συμβολή της στους εργατικούς – λαϊκούς αγώνες τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Με ένα βίντεο σε οθόνη “πίσω από τα σίδερα” βλέπουμε παράλληλα στιγμιότυπα από τις διώξεις και την τρομοκρατία της εποχής απέναντι στους κομμουνιστές. Οι αντιθέσεις που έχουμε εκείνη την περίοδο οδηγούν σε μία συνολικότερη πολιτική αστάθεια, με συχνές εναλλαγές κυβερνήσεων. Ολη αυτή η κατάσταση αρχίζει και δημιουργεί ανησυχία σε παράγοντες ότι μάλλον μπορεί να χρειαστεί να έρθει και δικτατορία…

Με το στρατιωτικό πραξικόπημα και την επιβολή της δικτατορίας, βλέπουμε μέτρα που αυτή πήρε όπως τις εκκαθαρίσεις στο στράτευμα και στο Δημόσιο, την απαγόρευση μαζικών διαδηλώσεων, τοπικών συλλόγων και θεατρικών ομάδων. Παρουσιάζονται επίσης στοιχεία για την οικονομική πολιτική της χούντας, φωτίζοντας ότι αυτή έκανε τα πάντα για το μεγάλο κεφάλαιο είτε με φοροελαφρύνσεις, επιδοτήσεις, τραπεζικό δανεισμό, με χτύπημα του εργατικού κινήματος. Φαίνονται οι πάρα πολύ καλές σχέσεις με τους εφοπλιστές που της έπλεκαν το εγκώμιο… Παράλληλα βλέπουμε τη σχέση της με τις ΗΠΑ, με τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΟΚ.

Παράλληλα, εξετάζεται το Κόμμα και η στάση του την αντίστοιχη περίοδο, με τις αδυναμίες του, όπως η ιδεολογική και πολιτική ανετοιμότητά του χωρίς Κομματικές Οργανώσεις μπροστά στην επιβολή της χούντας, με αποτέλεσμα να φτάνει η «Αυγή» να λέει μια μέρα πριν το πραξικόπημα γιατί δεν θα γίνει η χούντα, την απουσία οργανωτικών μέτρων από την πρώτη μέρα και τους χιλιάδες κομμουνιστές και αγωνιστές στην εξορία. Αλλά και το ξεπέρασμα των παραπάνω μέσα στις σκληρές συνθήκες της παρανομίας και την ανάπτυξη της αντιδικτατορικής πάλης. Τρικάκια, αφίσες και παράνομα υλικά της περιόδου έχουν ανατυπωθεί από το Αρχείο του Κόμματος και μπορεί κανείς να τα «ψηλαφήσει» στην έκθεση, να δει υλικά από τη «Φωνή της Αλήθειας», αλλά και δηλώσεις στήριξης από επιτροπές εξόριστων που έδιναν πολύ μεγάλο κουράγιο και θάρρος στους κομμουνιστές και σε άλλους αγωνιστές. Εκεί, μάλιστα, οι επισκέπτες της Εκθεσης θα μπορούν να λάβουν κι ένα αναμνηστικό δώρο από μια πρέσα που έχει στηθεί και θα δουλεύει δείχνοντας πώς τυπώνονταν τα τρικάκια.

Η ίδρυση της ΚΝΕ είναι ένα καθοριστικό στοιχείο μέσα σε αυτήν την παράνομη δράση των κομμουνιστών, αφού η Οργάνωση γρήγορα εξαπλώνεται, αποκτά δεσμούς με τη νεολαία και τους νέους εργαζόμενους, τους μαθητές, στα πανεπιστήμια και τους φοιτητές.

Παράλληλα, παρακολουθούμε την πορεία της χούντας μέχρι τη μετάβαση στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Εχουμε την κρίση του χουντικού καθεστώτος που συμπίπτει με την καπιταλιστική οικονομική κρίση του 1973. Βλέπουμε τις διεθνείς εξελίξεις που έχουν μία ευρύτερη επιρροή εκείνη την περίοδο και τις συζητήσεις για τη μετάβαση στην κοινοβουλευτική δημοκρατία με την προσπάθεια φιλελευθεροποίησης της χούντας και την πραγματοποίηση εκλογών και δημοψηφίσματος, στην οποία και οι άλλες αστικές πολιτικές δυνάμεις όπως και οι οπορτουνιστές του εσωτερικού σκέφτονται ή στηρίζουν. Αναδεικνύεται ότι ο μόνος που πραγματικά στέκεται απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς είναι το Κόμμα που λέει ότι πρόκειται για δημοκρατικό μασκάρεμα και βγαίνει μπροστά με την οργάνωση μεγάλων αγώνων, για να μην επικρατήσουν ο εφησυχασμός και η ενσωμάτωση.

Περνάμε έτσι στον μεγάλο σταθμό, την κατάληψη της Νομικής κι άλλες μεγάλες κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν το 1972 και ’73 για να φτάσουμε στο ίδιο το Πολυτεχνείο και τα γεγονότα του, την παρέμβαση και τον ρόλο του Κόμματος σε αυτό, και με την προσπάθεια μέσα από την κινητοποίηση εργαζομένων να μην απομονωθούν οι φοιτητές, να αποκτήσει αυτό παλαιικά χαρακτηριστικά.

Βλέπουμε, παράλληλα, ότι μαζί με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, καθοριστικός παράγοντας στην πτώση της δικτατορίας είναι τα γεγονότα στην Κύπρο και σταδιακά αρχίζουν να επιταχύνονται οι συζητήσεις για τη μετάβαση στην κοινοβουλευτική δημοκρατία και έχουμε τη «λύση» Καραμανλή, που επιστρέφει από τη Γαλλία και σχηματίζει κυβέρνηση.

Στο τελευταίο μέρος της έκθεσης δεσπόζει ένα βίντεο που δείχνει πλάνα από τις μέρες του Πολυτεχνείου και κάποια από αυτά προβάλλονται για πρώτη φορά.

Η Εκθεση κλείνει με τα βασικά συμπεράσματα και τη σύνδεση με τη δράση των κομμουνιστών των εργαζομένων της νεολαίας σήμερα, φωτίζοντας ότι πραγματική διέξοδο αποτελεί η πάλη απέναντι στο αστικό κράτος, ασχέτως της μορφής που έχει, γιατί τελικά η αστική τάξη με όλες τις διαφορετικές μορφές της ακολουθεί τις βασικές επιλογές της που αφορούν τον αντικομμουνισμό, την επίθεση εργατικό – λαϊκό κίνημα, τη σε βάθος συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Τελικά, το Πολυτεχνείο, πέρα από τη συγκίνηση και το κουράγιο που μας δίνει, αποτελεί και έμπνευση, προκειμένου ο σκοπός μας να πάει μέχρι τέλους, μέχρι την αμφισβήτηση της καπιταλιστικής εξουσία και την ανατροπή του καπιταλισμού.

Στο τέλος της Εκθεσης διατίθεται επίσης η νέα έκδοση της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθειες και ψέματα για τον Καπιταλισμό. Για το κράτος και τη δημοκρατία», που έχει εξάλλου άμεση σχέση με όλο το περιεχόμενο της Εκθεσης.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...