4ος Στρατηγικός διάλογος: «Ακλόνητη υποστήριξη» στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ με «Κοινή Δήλωση» – μπαρούτι

Συνάντηση των υπουργών εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ ,Δένδιας - Μπλίνκεν
Πηγή: Eurokinissi

Η ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και συνολικά στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, τα «ντιλ» που σηματοδοτούν μεγάλους κινδύνους για τον λαό και η στενότερη προσαρμογή ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού σε αυτά τα προτάγματα, με υπόβαθρο και την «ομοφωνία εμπλοκής» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, αποτυπώνονται και στην «Κοινή Δήλωση» των δύο κυβερνήσεων, μετά το πέρας του Στρατηγικού Διαλόγου.

Σε αυτήν, ανά πεδίο διαβουλεύσεων, καταγράφονται:

— Περιφερειακά Ζητήματα: «Οι δύο κυβερνήσεις εξέφρασαν την ακλόνητη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία», ενώ «οι ΗΠΑ εξήραν την ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια της Ελλάδας προς την Ουκρανία», όπως μεταφράζεται με αθρόα παραχώρηση πολεμικού υλικού. «Ελλάδα και ΗΠΑ συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και της ειρηνικής επίλυσης των θαλάσσιων διαφορών και άλλων διαφωνιών μέσω της διπλωματικής οδού», όπου «διαφωνίες» είναι οι αμφισβητήσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Παραπέρα, «τα δύο μέρη αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την προώθηση της περιφερειακής ολοκλήρωσης και της ασφάλειας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, όπου η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο», για την ευρωατλαντική τους ενσωμάτωση, που ρίχνει λάδι στη φωτιά. Επίσης, «εξήραν τη συνεχή συνεργασία και τις συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ)».

— Αμυνα και Ασφάλεια: «Οι δύο κυβερνήσεις χαιρέτισαν την επικύρωση το 2022 και την έναρξη ισχύος της δεύτερης τροποποίησης» της Συμφωνίας για τις Βάσεις, η οποία «αντικατοπτρίζει μια μακροπρόθεσμη εμβάθυνση και επέκταση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης». Οι ΗΠΑ «υπογράμμισαν τη γεωστρατηγική σημασία του λιμένος της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος έχει μετατραπεί σε ζωτικό κόμβο εφοδιασμού για την αμυντική στάση του ΝΑΤΟ στην ανατολική του πτέρυγα και θα παρέχει κρίσιμη ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή», «υπογράμμισαν τον αυξανόμενο αριθμό αμερικανικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί προσωρινά στην Ελλάδα, διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις σε αυτήν ή διέρχονται από αυτήν, συνεργαζόμενες σε κλίμα αλληλεγγύης με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις για την υποστήριξη της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Εξάλλου, «τόνισαν τη σημασία της συνέχισης των κοινών ασκήσεων και της εμβάθυνσης της διαλειτουργικότητας για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στην Ευρώπη, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή».

Μάλιστα, οι ΗΠΑ εξέφρασαν «την ικανοποίησή τους για την προσήλωση της Ελλάδας να τηρεί υπέρ το δέον» τη ΝΑΤΟική νόρμα να ξοδεύει τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες, προσανατολισμένες όπως είναι στα προτάγματα της λυκοσυμμαχίας.

Αλλωστε, ακριβώς στο φόντο πανάκριβων εξοπλισμών για τις ανάγκες του ευρωατλαντικού άξονα, «τα δύο μέρη υπογράμμισαν τις προσπάθειες στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας και προσβλέπουν στη συνέχιση της συνεργασίας για την προμήθεια αμυντικού υλικού, όπως τα F-35, που θα ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία και τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ (…) Εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για την αρχική έγκριση ορισμένων έργων βελτίωσης των υποδομών», όπως βαφτίζουν την παραπέρα επέκταση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα.

— Ανθρωπιστικές προκλήσεις και Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση Καταστροφών: Η ελληνική κυβέρνηση «διατύπωσε τον στόχο της να συνεχίσει να σημειώνει πρόοδο σε τομείς όπως η κοινή εκπαίδευση, η προμήθεια εξοπλισμού έκτακτης ανάγκης και ο εκσυγχρονισμός των πρωτοκόλλων πολιτικής προστασίας και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόσθετη τεχνική βοήθεια από τις ΗΠΑ», ενώ οι ΗΠΑ «καλωσόρισαν μέλη του Ελληνικού Πυροσβεστικού Σώματος για να συμμετάσχουν σε αμερικανική εκπαιδευτική περιοδεία υπό τη διοργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ και της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID)», με την Πολιτική Προστασία να προσαρμόζεται όλο και περισσότερο στα αμερικανοΝΑΤΟικά προτάγματα.

— Ενέργεια και Περιβάλλον: «Ελλάδα και ΗΠΑ υπογράμμισαν τον επείγοντα χαρακτήρα της συνέχισης της συνεργασίας για την ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση, ο οποίος ενισχύθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Μάλιστα, «οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο της Ελλάδας σε έργα που θα ενισχύσουν την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, όπως η έναρξη λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας, ο τρέχων σχεδιασμός για τον διασυνδετήριο αγωγό Βόρειας Μακεδονίας – Ελλάδας και οι προσπάθειες της Ελλάδας να διασφαλίσει ότι η Μονάδα Επαναεριοποίησης Πλωτής Αποθήκευσης στην Αλεξανδρούπολη θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους.

Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν επίσης τη δέσμευση της Ελλάδας να διερευνήσει ευκαιρίες συνεργασίας με την Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) για την περαιτέρω ολοκλήρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας και των γειτόνων της».

Προς γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης, η ελληνική κυβέρνηση «επεσήμανε τη σημασία των ανακαλύψεων φυσικού αερίου από το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο ως δυνητικά πολύτιμες πηγές για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος της περιοχής και ανέδειξε τη σημασία των δικών της προγραμμάτων εξερεύνησης φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Κρήτης για την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού της Ανατολικής Μεσογείου».

ΗΠΑ και Ελλάδα «υπογράμμισαν επίσης ότι η προώθηση έργων που θα μπορούσαν να γεφυρώσουν την Ευρώπη με την Αφρική και την Ασία, όπως διάφορες προτεινόμενες ηλεκτρικές διασυνδέσεις, θα παράσχουν περαιτέρω στην Ευρώπη την επιθυμητή καθαρότερη Ενέργεια», ενώ «η Ελλάδα επανέλαβε την υποστήριξή της σε πιο παραδοσιακά έργα ενεργειακής υποδομής στην Ανατολική Μεσόγειο». Ωστόσο «τα δύο μέρη διαπίστωσαν την ανάγκη να συνεχιστεί η ανάπτυξη υποδομών ΑΠΕ».

Παράλληλα, οι ΗΠΑ συνεχάρησαν την ελληνική κυβέρνηση «για την επιλογή της να φιλοξενήσει την 9η (σ.σ. αμερικανικής κοπής) Διάσκεψη “Our Ocean Conference” το 2024 (…) για την κλιμάκωση των υπεράκτιων ΑΠΕ και τη δημιουργία ενός ναυτιλιακού τομέα που θα ευθυγραμμίζεται με τον στόχο για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη». Αλλωστε, οι ΗΠΑ «εξέφρασαν την ικανοποίησή» τους για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην πρωτοβουλία «Green Shipping Challenge».

— Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας: «Τα δύο μέρη δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να στηρίζουν τα αιτήματα αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής και τις εκδόσεις». Επίσης, υπογράμμισαν «τη σημασία της συνεχούς, κοινής εκπαίδευσης στον τομέα επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση των όλο και πιο σύνθετων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, των σύνθετων οικονομικών εγκλημάτων, του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας», μεταξύ άλλων και «μέσω του Παγκόσμιου Συνασπισμού για την Καταπολέμηση του ISIS», ο οποίος διεξάγει βέβαια πολεμικές επιχειρήσεις.

— Εμπόριο και Επενδύσεις: «Επισημαίνοντας την ανάγκη προώθησης του εμπορίου και της ασφάλειας των αλυσίδων εφοδιασμού, η Ελλάδα ανακοίνωσε την υποστήριξή της στην Κοινή Δήλωση για τη Συνεργασία στις Παγκόσμιες Αλυσίδες Εφοδιασμού», προς απρόσκοπτη λειτουργία του ευρωατλαντικού εμπορίου, κόντρα σε ανταγωνιστές του. Παραπέρα, οι ΗΠΑ «επεσήμαναν την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την 83η ΔΕΘ (σ.σ. επί ΣΥΡΙΖΑ), η οποία συνέβαλε στην ανάδειξη της Ελλάδας ως τεχνολογικού κόμβου και διευκόλυνε την αύξηση των αμερικανικών και διεθνών επενδύσεων στους τομείς της τεχνολογίας και των ΑΠΕ». Εξάλλου, οι δύο πλευρές «δεσμεύτηκαν εκ νέου για την προώθηση του τουρισμού, των επενδυτικών ευκαιριών, της τουριστικής εκπαίδευσης και των ανταλλαγών πληροφοριών». Παράλληλα, ΗΠΑ και Ελλάδα «υπογράμμισαν τις συνεχείς προσπάθειες της Ελλάδας να αναπτύξει έναν μηχανισμό ελέγχου για τις άμεσες ξένες επενδύσεις», ώστε να μπλοκάρονται αυτές αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, ενώ «τα δύο μέρη σκοπεύουν να συνεχίσουν τον συντονισμό σε βασικά έργα υποδομής που είναι επιλέξιμα για επενδύσεις των ΗΠΑ και χρηματοδοτική στήριξη από την αμερικανική DFC λόγω του ρόλου τους στην προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας, όπως η αναζωογόνηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας».

— Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών: «Και οι δύο χώρες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις νέες ευκαιρίες διευκόλυνσης των ανταλλαγών, επισημαίνοντας τις συνεχείς προσπάθειες της Ελλάδας να διεθνοποιήσει τα πανεπιστήμιά της και να αυξήσει τις ευκαιρίες κινητικότητας των φοιτητών με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον εταίρο της επιλογής της Ελλάδας στην εκπαιδευτική συνεργασία», «δεσμεύτηκαν για τη συνέχιση της εφαρμογής της διμερούς συμφωνίας για τα πολιτιστικά αγαθά και υπέγραψαν δέσμευση να συνεργαστούν για την ενημέρωση του κοινού (βλ. προπαγάνδα) με στόχο (…) την επέκταση των ευκαιριών για ανταλλαγές μεταξύ μουσείων»…

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...