Μπάιντεν: Θέσεις – «ευχές» για τα ελληνικά ζητήματα

Μπάιντεν Αθήνα
Φώτο αρχείου / Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον πρώην Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017, στο Μέγαρο Μαξίμου. / Πηγή: Eurokinissi

Οι θέσεις του υποψήφιου Προέδρου του Δημοκρατικού κόμματος στις ΗΠΑ, όσο και αν διαφημίζονται «διαφορετικές» από αυτές του σημερινού Προέδρου Τραμπ, δεν ξεφεύγουν σε τίποτα από την στρατηγική και τη διπλωματική φρεασεολογία των ΗΠΑ για τα ελληνοτουρκικά. Είναι μια από τα ίδια με πολλά «χαμόγελα» για άγρα ψήφων από τους Ελληνοαμερικανούς.

Σύμφωνα λοιπόν με κείμενο με τις θέσεις για τα ελληνικά ζητήματα που εξέδωσε η προεκλογική εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν, δηλώνεται ότι «σε αντίθεση με τον πρόεδρο Τραμπ, ο Τζο θα αντιδράσει στην τουρκική συμπεριφορά που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο ή τις συμμαχικές δεσμεύσεις της στο ΝΑΤΟ, όπως οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου».

Όπως σημειώνεται στην αρχή της ανακοίνωσης, «καθ ‘όλη τη διάρκεια των πολλών ετών του στη δημόσια ζωή, ο Τζο Μπάιντεν έχει να επιδείξει μια μακροχρόνια ανάμειξη σε σημαντικά θέματα για τους Ελληνοαμερικανούς και υποστήριξη της ενίσχυσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Για πολλές δεκαετίες, έχει εργαστεί προσωπικά με τους Έλληνες ηγέτες με στόχο την ενίσχυση της συμμαχίας. Ως πρόεδρος, ο Τζο Μπάιντεν θα δεσμευτεί για έναν ισχυρό διάλογο τόσο με Ελληνοαμερικανούς ηγέτες όσο και με την ηγεσία της Ελλάδας για τη διατήρηση του δεσμού μεταξύ των χωρών μας».

Σύμφωνα, με τις θέσεις για τα ελληνικά ζητήματα που εξέδωσε η προεκλογική εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν: «Οι προεκλογικές υποσχέσεις του Τζο Μπάιντεν προς την ελληνοαμερικανική κοινότητα», είναι ότι:

– Θα συνεργαστεί με τον στενό σύμμαχό μας στην Ελλάδα για την προώθηση της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

– Σε αντίθεση με τον πρόεδρο Τραμπ, ο Τζο θα αντιδράσει στην τουρκική συμπεριφορά που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο ή τις συμμαχικές δεσμεύσεις της το ΝΑΤΟ, όπως οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

– Θα εργαστεί διπλωματικά για να δώσει λύση στο Κυπριακό.

– Θα συνεχίσει να είναι μια ισχυρή φωνή για τη θρησκευτική ελευθερία παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Οι ΗΠΑ και σήμερα «αντιδρούν» για τις μονομερείς ενέργειες, οι οποίες είναι απόλυτα ενταγμένες στα σχέδια συνδιαχείρισης-συνεκμετάλλευσης, και οι «μονομερείς ενέργειες» της Τουρκίας, είναι ο δρόμος για την υλοποίησή της υπό την εποπτεία των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ θεωρούν «αμφισβητούμενες» τις υπό διεκδίκηση περιοχές από την Τουρκία, που συνιστούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Δηλαδή ετοιμάζουν και στο Αιγαίο, Ανατατολική Μεσόγειο αλλαγή συνόρων, όπως έκαναν πριν 30 χρόνια στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Τίποτα το νέο δεν λέει ο Μπάϊντεν, και όχι γιατί είναι «κοιμήσης» όπως τον κατηγορεί ο Τραμπ, αλλά γιατί αυτή είναι η στρατηγική της αμερικανικής αστικής τάξης που όλα τα αστικά κόμματα (Ρεπουμπλικάνοι, Δημοκράτες) υλοποιούν αντίστοιχα και εναλλάξ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...