Αφγανιστάν: Αλληλοκατηγορούνται ΗΠΑ και Ταλιμπάν για παραβίαση της εκεχειρίας

Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν κατηγόρησαν σήμερα τις ΗΠΑ ότι παραβιάζουν τη συμφωνία που υπέγραψαν στην Ντόχα το 2019 «βομβαρδίζοντας αμάχους», λίγη ώρα αφού η Ουάσιγκτον τους κατηγόρησε ότι δεν σέβονται τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία.

Οι Ταλιμπάν είναι αποφασισμένοι να σεβαστούν τη συμφωνία της Ντόχα και «δεν την παραβίασαν με κανένα τρόπο», αντίθετα με τους Αμερικανούς οι οποίοι «σχεδόν καθημερινά την παραβιάζουν βομβαδίζοντας αμάχους, σπίτια και χωριά», δήλωσε ο Μοχάμαντ Ναΐμ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν. Ο αμερικανικός στρατός έχει διεξάγει τους τελευταίους μήνες πολλές αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Ταλιμπάν, στηρίζοντας τον αφγανικό στρατό.

Η απάντηση των Ταλιμπάν έρχεται αφού ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Τζον Κίρμπι δήλωσε την Πέμπτη ότι οι Ταλιμπάν παραβιάζουν τους όρους της συμφωνίας. «Εφόσον δεν σέβονται τις δεσμεύσεις τους να αποκηρύξουν την τρομοκρατία και να τερματίσουν τις βίαιες επιθέσεις εναντίον του αφγανικού στρατού είναι πολύ δύσκολο να διακρίνουμε προοπτική στη συμφωνημένη διευθέτηση, αλλά παραμένουμε δεσμευμένοι σε αυτή», επεσήμανε ο Κίρμπι. Πρόκειται για την πρώτη δημόσια τοποθέτηση της κυβέρνησης Μπάιντεν για την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Η συμφωνία της Ντόχα, που υπεγράφη από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, έθετε χρονοδιάγραμμα και προϋποθέσεις για την απελευθέρωση κρατουμένων Ταλιμπάν, αλλά και την αποχώρηση των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων από τη χώρα, που αμφισβητήθηκε από την πρώτη στιγμή και εξακολουθεί να καρκινοβατεί ακόμα και σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...