Αφγανιστάν: Δεκάδες νεκροί από έκρηξη αυτοκινήτου κοντά σε στρατιωτικό δικαστήριο

Σημαία Αφγανιστάν

Βόμβα αυτοκινήτου εξερράγη, την Πέμπτη το πρωί, στην πόλη Γκάρντεζ. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν, το συμβάν έλαβε χώρα κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Αργότερα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών είπε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε κοντά σε στρατιωτικό δικαστήριο. Πρόσθεσε ότι η έκρηξη είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες αμάχους.

Λίγες μέρες πριν, πραγματοποιήθηκαν δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν, τα θύματα των οποίων ήταν δεκάδες άνθρωποι. Οι ηγέτες των Ταλιμπάν αρνούνται τη συμμετοχή σε αυτές τις επιθέσεις.

Η ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν

Στις 29 Φεβρουαρίου 2020 οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ταλιμπάν υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία στη Ντόχα, η οποία προβλέπει την απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων και συνασπισμών από το Αφγανιστάν σε 14 μήνες σε αντάλλαγμα για την άρνηση των Ταλιμπάν να χρησιμοποιήσουν το έδαφος της χώρας για να επιτεθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις σύμμαχοι.

Χρειάστηκε αρκετός καιρός διαπραγματεύσεων μέχρι να φτάσουν στην υπογραφή της συνθήκης.

Στα μέσα Ιανουαρίου, οι Ταλιμπάν έστειλαν στον Καλιλζάντ ένα έγγραφο που προτείνει προσωρινή εκεχειρία στο Αφγανιστάν για επτά έως δέκα ημέρες. Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν στο Κατάρ επιβεβαίωσε την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του αφγανικού ριζοσπαστικού κινήματος και της αμερικανικής αντιπροσωπείας.

Η εκεχειρία όμως των ιμπεριαλιστών ακόμα και με τα δημιουργήματά τους έχει πήλινα ποδάρια.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...