Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν εντείνουν τις επιθέσεις τους

Αφγανιστάν
Καμπούλ-Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν φαίνεται να εντείνουν τις επιθέσεις κατά των αφγανικών δυνάμεων. Έχουν  πραγματοποιήσει περισσότερες από 4.500 επιθέσεις στο Αφγανιστάν, σηματοδοτώντας μια απότομη κλιμάκωση της βίας, μετά από 45 ημέρες από την υπογραφή συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Από δυο πηγές, μια δυτική στρατιωτική και ένα ανεξάρτητο σώμα, παρουσιάζεται αύξηση της επιθετικότητας κατά 70% από την σκληροπυρηνική ισλαμική ομάδα μεταξύ 1ης Μαρτίου και 15 Απριλίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Αυτή η εκτίμηση ενισχύεται από τα στοιχεία της Αφγανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τα οποία πάνω από 900 αφγανικές τοπικές και εθνικές δυνάμεις σκοτώθηκαν κατά την ίδια περίοδο, από περίπου 520 ένα χρόνο νωρίτερα.

Εν τω μεταξύ, οι απώλειες των Ταλιμπάν μειώθηκαν σε 610 την περίοδο, από περίπου 1.660 πριν από ένα χρόνο, καθώς οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του Αφγανιστάν έχουν μειώσει τον αριθμό των επιθετικών επιθέσεων και αεροπορικών επιθέσεων μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ταλιμπάν.

Αυτό ερμηνεύεται από ανώτερους δυτικούς, Αφγανούς και ανεξάρτητους αξιωματούχους ως περιφρόνηση από την πλευρά των ανταρτών να μειωθεί η βία, που έγινε στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη στα τέλη Φεβρουαρίου. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου,  Jonathan Hoffman, δήλωσε ότι ότι ενώ οι Ταλιμπάν έχουν τηρήσει τη δέσμευσή τους στη συμφωνία της 29ης Φεβρουαρίου να μην επιτεθούν επιθέσεις σε δυνάμεις συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ή σε μεγάλες πόλεις, το επίπεδο βίας των μαχητών «είναι απαράδεκτα υψηλό». Συνέχισε σημειώνοντας:

Συνεχίζουμε να κάνουμε αμυντικές επιθέσεις για να βοηθήσουμε στην υπεράσπιση των εταίρων μας στην περιοχή και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό.

Jonathan Hoffman, εκπρόσωπος του Πενταγώνου ΗΠΑ

Οι Ταλιμπάν χτυπούν επαρχίες και μάλιστα τις πιο πληγμένες από τον κορονοϊό. Αυτό έχει ερμηνευτεί από ειδικούς αξιωματούχους και διπλωμάτες ως τακτική προκειμένου να να διαβρώσει αργά τον κυβερνητικό έλεγχο των αγροτικών περιοχών και στη συνέχεια να τοποθετηθεί για να πολιορκήσει πόλεις. Αυτό θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ειρηνευτική συμφωνία.

Η τοποθέτηση των Ταλιμπάν

Δύο εκπρόσωποι των Ταλιμπάν ανέφεραν ότι η ομάδα δεν ήταν υπεύθυνη για την πλειονότητα των επιθέσεων τις τελευταίες εβδομάδες. Κατηγόρησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θέτουν σε κίνδυνο την ειρηνευτική συμφωνία υποστηρίζοντας τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και ότι δεν απελευθερώνουν 5.000 φυλακισμένους Ταλιμπάν ως μέρος μιας ανταλλαγής κρατουμένων που ορίζεται βάσει της συμφωνίας.

Οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι οι επιθέσεις της ομάδας μεταξύ των αρχών Μαρτίου και 15 Απριλίου μειώθηκαν 54,7% σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο σε 537.

Τον περασμένο μήνα, ο στρατηγός, Scott Miller, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων και η αποστολή μη στρατιωτικής υποστήριξης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ταξίδεψε στο Κατάρ εν μέσω της πανδημίας για να συναντήσει πολιτικούς ηγέτες των Ταλιμπάν. Αξιωματούχοι ασφαλείας ανέφεραν ότι ο Miller εξέδωσε «αυστηρή προειδοποίηση» για να σταματήσει τις επιχειρήσεις εναντίον των αφγανικών δυνάμεων και να τηρήσει τις δεσμεύσεις βάσει της συμφωνίας.

[Πηγή: uk.reuters.com]

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...