Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν προειδοποιούν τις ΗΠΑ για σπάσιμο της συμφωνίας

Σημαία Αφγανιστάν

Σε αμφισβήτηση τίθεται η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν που υπογράφηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Οι Ταλιμπάν κατηγορούν την Ουάσινγκτον για επιθέσεις κατά πολιτών, και την Αφγανική κυβέρνηση για καθυστέρηση της απελευθέρωσης 5.000 κρατουμένων Ταλιμπάν.

Από την πλευρά του, ο αμερικανικός στρατός στο Αφγανιστάν απορρίπτει τις καταγγελίες των Ταλιμπάν, λέγοντας ότι τηρεί τους όρους της συμφωνίας.

Οι Ταλιμπάν απειλούν ότι θα προχωρήσουν σε επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ και η κυβέρνηση του Αφγανιστάν συνεχίσουν να παραβιάζουν τη συμφωνία.

Στις απειλές των Ταλιμπάν απάντεισε ο εκπρόσωπος των αμερικάνικων δυνάμεων στο Αφγανιστάν, συνταγματάρχης Sonny Leggett.

Όπως έγραψε στο tweet, οι Αμερικάνοι ξεκαθαρίζουν ότι οι δυνάμεις τους θα υπερασπιστούν τους εταίρους τους της Αφγανικής Εθνικής Άμυνας και τις Δυνάμεις Ασφαλείας σε περίπτωση επίθεσης.

Να σημειωθεί ότι οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα τη στιγμή που η πολιτική διαμάχη μεταξύ των αστικών κομμάτων είναι σε όξυνση.

Από το Σεπτέμβρη που έγιναν οι εκλογές, οι δύο διεκδικητές για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, ο απερχόμενος πρόεδρος Ασράφ Γκάνι και ο Αμπντουλάχ Αμπντουλά, δεν αποδέχονται τα αποτελέσματα, όπως τα ανακοινώνει ο καθένας τους.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...