Αφγανιστάν: Συνάντηση Ταλιμπάν με ΗΠΑ Ρωσία Κίνα Πακιστάν

Πηγή φώτο: Twitter

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα που διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο, στις νέες ισορροπίες στην Κεντρική Ασία και στο εσωτερικό του Αφγανιστάν. Επιβεβαιώνεται και με την συνάντηση της λεγόμενης «Troika Plus» (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Πακιστάν), χτες, στην Ισλαμαμπάντ, πρωτεύουσα του Πακιστάν με τους Ταλιμπάν.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο ειδικός απεσταλμένος του Πακιστάν για το Αφγανιστάν πρέσβης Μοχάμαντ Σαντίκ, ο (νέος) ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Τόμας Γουέστ (που στις αρχές της βδομάδας άρχισε σειρά επαφών σε Ευρώπη και Ασία, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται και σε Ινδία και Ρωσία), ο ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου Ζαμίρ Καμπούλοφ και ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας Γιούε Σιαογιόνγκ.

Ο Πακιστανός ΥΠΕΞ Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι, τόνισε ότι το Αφγανιστάν βρίσκεται «στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης» και πρόσθεσε ότι αν η κατάσταση επιδεινωθεί «θα περιοριστεί σημαντικά» η ικανότητα του νέου καθεστώτος να διαχειριστεί τη χώρα. «Κατά συνέπεια είναι ζωτικής σημασίας η διεθνής κοινότητα να στηρίξει άμεσα την επανάληψη της ανθρωπιστικής βοήθειας», ανέφερε, μιλώντας για «τις προσπάθειές μας να επανεκκινήσει η οικονομική δραστηριότητα και να καταστεί η αφγανική οικονομία σταθερή και βιώσιμη».

Απευθυνόμενος στη Δύση ο Κουρέσι είπε ότι «αν πιστεύετε ότι είστε μακριά ότι η Ευρώπη είναι ασφαλής και ότι δεν θα επηρεαστεί από την τρομοκρατία, μην ξεχνάτε την ιστορία». Κατέληξε ότι «κανείς δεν επιθυμεί να δει (τη χώρα) να βυθίζεται και πάλι στον εμφύλιο, κανείς δεν επιθυμεί μια οικονομική κατάρρευση που θα προκαλέσει αστάθεια», ζητώντας να τερματιστεί το «πάγωμα» αποθεματικών του Αφγανιστάν που παραμένουν δεσμευμένα σε αμερικανικές και άλλες τράπεζες. Ο Κουρέσι είπε ότι επόμενη συνάντηση της «Troika Plus» θα γίνει στο Πεκίνο, όπου θα προσκληθεί και αντιπροσωπεία της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.

Στο περιθώριο της συνάντησής τους, οι συμμετέχοντες στην «Troika Plus» είχαν και χτες συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της κυβέρνησης των Ταλιμπάν Αμίρ Καν Μουτάκι, που ξεκίνησε επίσημη 3ήμερη επίσκεψη στο Πακιστάν, συνοδευόμενος και από στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησής τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...