Κωνσταντινούπολη: Αναβλήθηκε η Διάσκεψη για την «ειρηνευτική διαδικασία» στο Αφγανιστάν

Αμερικανικές δυνάμεις εισβάλλουν στην Καμπούλ το 2001
Αμερικανοί εισβολείς στο Αφγανιστάν

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη να γίνει αύριο στην Κωνσταντινούπολη Διάσκεψη για το Αφγανιστάν, αλλά οι διπλωματικές διεργασίες κάθε άλλο παρά υποχωρούν, με δεδομένη τη σημασία που αποκτά συνολικά η Κεντρική Ασία στη «μεγάλη εικόνα» της κόντρας ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ απέναντι στην Κίνα, αλλά και τη Ρωσία.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου ανακοίνωσε μεν αναβολή της διάσκεψης, που οργανώθηκε μετά από παρότρυνση των ΗΠΑ. Επρόκειτο να γίνει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ του Αφγανιστάν και του Πακιστάν. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η τριμερής συνάντηση είχε αντικείμενο τις «πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά την αφγανική ειρηνευτική διαδικασία, τη συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας, της Ενέργειας, της συνδεσιμότητας και της παράτυπης μετανάστευσης».

Η διάσκεψη αναβλήθηκε λόγω μη συμμετοχής των Ταλιμπάν. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση των Ταλιμπάν ότι μετά το νέο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των αμερικανονατοϊκών στρατευμάτων δεν θα συμμετέχουν σε συνομιλίες, με φόντο και απανωτούς γύρους συνομιλιών που είχαν γίνει από την περσινή άνοιξη στη Ντόχα του Κατάρ – με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ – χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Όλα αυτά, ενώ τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία διεκδικούν ειδικά τους τελευταίους μήνες όλο και μεγαλύτερο ρόλο στις συνομιλίες αφγανικής κυβέρνησης – Ταλιμπάν, αλλά και το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας μεταβατικής κυβέρνησης με συμμετοχή και των Ταλιμπάν.

Τουρκία, Πακιστάν και Αφγανιστάν καλούν τους Αφγανούς Ταλιμπάν να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους για την επίτευξη μιας διευθέτησης έπειτα από διαπραγμάτευση για διαρκή ειρήνη στο Αφγανιστάν, δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα μετά τις συνομιλίες. Μετά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Αφγανός υπουργός Εξωτερικών Χανίφ Ατμάρ και ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Σαχ Μαχμούντ Κουσέρι δήλωσαν ότι «αποδοκιμάζουν το συνεχιζόμενο υψηλό επίπεδο της βίας στο Αφγανιστάν», προσθέτοντας ότι «υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός» προκειμένου να τερματιστεί η βία και να «υπάρξει ευνοϊκό κλίμα για τις ειρηνευτικές συνομιλίες».

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, η κυβέρνηση Τραμπ συμφώνησε και δρομολόγησε την αποχώρηση από το Αφγανιστάν , ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν έρχεται τώρα να την υλοποιήσει αποφασίζοντας την αποχώρηση και των τελευταίων στρατιωτικών δυνάμεων, προκειμένου να ρίξει περισσότερες δυνάμεις στις «νέες προκλήσεις».

«Αντί να επιστρέψουμε στον πόλεμο με τους Ταλιμπάν, πρέπει να επικεντρωθούμε στις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας», ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν, όταν ανακοίνωσε την απόφαση για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Τονίζοντας την ανάγκη «να ενισχύσουμε την αμερικανική ανταγωνιστικότητα για να αντιμετωπίσουμε τον σκληρό ανταγωνισμό από μια ολοένα και πιο σίγουρη για τον εαυτό της Κίνα».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...