Αφγανιστάν – Β΄ Μέρος: Γιατί αποχώρησαν οι ΗΠΑ;

Ελληνική Δύναμη Αφγανιστάν1
Φώτο Αρχείου / Ελληνική Δύναμη Αφγανιστάν / Τελετή αναχώρησης στη Νέα Σάντα Κιλκίς / Γενάρης 2002 / Πηγή: Eurokinissi

Το ALT.GR ανταποκρινόμενο στην ανάγκη που έχει προκύψει να αναλυθούν και να απαντηθούν μια σειρά από ερωτήματα και προβληματισμοί που γέννησε η κατάληψη της Καμπούλ, του Αφγανιστάν, από τους Ταλιμπάν προχωρά στη δημοσίευση μιας σειράς άρθρων. Το πρώτο μέρος του αφιερώματος αφορούσε… Ά Μέρος: «Γιατί το Αφγανιστάν ενδιαφέρει τόσο πολύ τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις;» Σήμερα στο Β΄ Μέρος αυτής της σειρά θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο Ερώτημα:

Γιατί αποχώρησαν οι ΗΠΑ;

Σήμερα οι αμερικανικές προτεραιότητες μετατοπίζονται προς τον Ειρηνικό Ωκεανό, στην «κόντρα» με την Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στο καπιταλιστικό σύστημα. Αυτές τις οδηγούν σε ανασχεδιασμό των στρατιωτικών τους εγκαταστάσεων.

Η Αυστραλία, η Ιαπωνία, συμμετέχουν στις ΗΠΑ για τριμερή ναυτική άσκηση στη Θάλασσα τω Φιλιππίνων
Φώτο Αρχείου / Η Αυστραλία, η Ιαπωνία, συμμετέχουν με τις ΗΠΑ για τριμερή ναυτική άσκηση στη Θάλασσα των Φιλιππίνων / 19-7-2020 / Πηγή: usnavy

Αποτυπώνοντας την πραγματική στόχευση της στρατιωτικής απόσυρσης από το Αφγανιστάν, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ξεκαθάρισε τη σημασία που έχει για τις ΗΠΑ η αναδιάταξη των δυνάμεών τους:

«Οι πραγματικοί μας στρατηγικοί ανταγωνιστές – Κίνα και Ρωσία – δεν θα χαίρονταν με τίποτα περισσότερο από το να συνεχίζαμε να διαθέτουμε επ’ αόριστο την προσοχή μας και δισεκατομμύρια δολάρια σε πόρους για τη σταθεροποίηση του Αφγανιστάν», σημείωσε, μιλώντας για μια σειρά από «απειλές» που «απαιτούν την προσοχή και τους πόρους μας».

Υπογράμμισε παράλληλα ότι «διεξάγουμε αποτελεσματικές αντιτρομοκρατικές αποστολές σε διάφορες χώρες όπου δεν διατηρούμε μόνιμη σταθερή παρουσία», όπως και ότι «αν κριθεί αναγκαίο, θα κάνουμε το ίδιο και στο Αφγανιστάν».

Οι Ταλιμπάν με εξοπλισμό των ΗΠΑ στην Κανταχάρ του Αφγανιστάν - Αύγουστος 2021
Φώτο Αρχείου / Οι Ταλιμπάν με εξοπλισμό των ΗΠΑ στην Κανταχάρ του Αφγανιστάν – Αύγουστος 2021

Ταυτόχρονα, όμως, βλέπουμε σχεδιασμένα να παραδίνουν τον εξοπλισμό τους στους Ταλιμπάν. Υπολογίζεται πως τα όπλα που άφησαν στο Αφγανιστάν οι ΗΠΑ είναι αξίας 85 δισ. δολαρίων.

Γιατί;

Μα γιατί προσδοκούν πως τα υπαρκτά και διαφορετικά συμφέροντα ντόπιων φυλάρχων – καπιταλιστών και ξένων δυνάμεων (Κίνα, Ρωσία, Πακιστάν, Ινδία, Τουρκία, Ιράν, Κατάρ κοκ.) θα δράσουν ως νέα «εύφλεκτη ύλη». Αυτή θα δημιουργήσει γενικότερο κλίμα «αποσταθεροποίησης». Η αστάθεια σε μια περιοχή που σχεδιάζονται από Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν και Ιράν αγωγοί και «εμπορικοί δρόμοι» συμφέρει τις ΗΠΑ. Τα ανταγωνιστικά, προς τα αμερικανικά μονοπώλια, συμφέροντα θα βρουν εμπόδια.

Συμφωνία μεταξύ Ταλιμπάν και ΗΠΑ στην Ντόχα το 2020 για το Αφγανιστάν
Φώτο Αρχείου / Συμφωνία μεταξύ Ταλιμπάν και ΗΠΑ στην Ντόχα το 2020 για το Αφγανιστάν

Πρέπει να σημειώσουμε πως η επικράτηση των Ταλιμπάν, που έγινε με αρκετά γρήγορους ρυθμούς, συνδέθηκε με την αποχώρηση των αμερικανικών και ΝΑΤΟϊκών Ενόπλων Δυνάμεων, μετά τη συμφωνία της Ντόχα (2020), στην οποία κατέληξαν ΗΠΑ και Ταλιμπάν. Υπάρχουν ερωτήματα, αλλά όλα δείχνουν πως δεν μιλάμε για αμερικανική στρατιωτική ήττα και στρατιωτική νίκη των Ταλιμπάν στα πεδία των μαχών, αλλά για παράδοση της διακυβέρνησης από τους Αμερικανούς στους Ταλιμπάν.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε συνάντηση με τους Ταλιμπάν στις 12/9/2020
Φώτο Αρχείου / Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε συνάντηση με τους Ταλιμπάν στις 12/9/2020

Επίσης είναι σημαντικό, την στρατιωτική αποχώρηση των ΗΠΑ απο το Αφγανιστάν να μην την απομονώσουμε. Αντίστοιχες κινήσεις κάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις τους σε όλη τη Μέση Ανατολή. Στο Ιράκ, και τη Συρία κλείνουν βάσεις τους, συμπτύσσονται και αποχωρούν συντεταγμένα. Στη Σαουδική Αραβία κι άλλες χώρες του Περσικού Κόλπου αναδιατάσσουν τον οπλισμό τους. Για παράδειγμα αντικαθιστούν αμερικανικές συστοιχίες αντιπυραυλικών συστημάτων PATRIOT με ελληνικές στη Σαουδική Αραβία.

Υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας - Απρίλιος 2021
Φώτο Αρχείου / Υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας – Απρίλιος 2021 / Πηγή: ΥΠΕΞ

Οι κινήσεις των στρατευμάτων τους δεν είναι αποσπασματικές κι ανεξάρτητες από τις στρατηγικές τους. Αποκαλύπτουν τους επικαιροποιημένους στόχους των μονοπωλίων τους και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών τους. Αντίθετες κινήσεις κάνουν σε Βαλτική Θάλασσα, Ανατολική Ευρώπη, Βαλκάνια, Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό. Εκεί ενισχύουν την παρουσία τους και ποιοτικά και ποσοτικά.

Μονάδες του Αμερικανικού Στρατού (ΗΠΑ) έχουν αποβιβαστεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με προορισμό Βαλκάνια και δυτικά σύνορα με τη Ρωσία (Defender Europe 2021) - Mάης 2021
Φώτο Αρχείου / Μονάδες του Αμερικανικού Στρατού (ΗΠΑ) έχουν αποβιβαστεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με προορισμό Βαλκάνια και δυτικά σύνορα με τη Ρωσία (Defender Europe 2021) – Mάης 2021/ Πηγή: Eurokinissi

«Νέες πολιτικές, διπλωματικές και στρατιωτικές συμμαχίες και η αποχώρηση από παλιές»

Η τάση αλλαγής του συσχετισμού δύναμης, η αποχώρηση των ΗΠΑ από µια σειρά συμφωνιών µε στόχο την αναδιάταξη των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών προς όφελός τους, όπως και η επιδίωξη μετακίνησης των βασικών στοχεύσεων των ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας κατά της Κίνας, μεταφράζεται λαθεμένα από µια σειρά δυνάµεις ως «αποχώρηση των ΗΠΑ», ως «κενό εξουσίας» στον κόσμο. Η πραγματικότητα είναι σαφώς διαφορετική.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν αναδιάρθρωση, προς όφελός τους, του πλέγµατος των διεθνών οργανισµών και συµφωνιών που πάντα αποτυπώνει την ανισότιµη αλληλεξάρτηση των καπιταλιστικών κρατών. Έτσι, η ηγεσία των ΗΠΑ εκτιµά πως το παρόν σχήµα της Συνόδου των 7 ισχυρότερων καπιταλιστικών χωρών (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Γερµανία) είναι «ξεπερασµένο» και θα πρέπει σε αυτό να προσκληθούν οι Αυστραλία, Νότια Κορέα, Ινδία και Ρωσία, σε µια προσπάθεια δηµιουργίας µιας νέας αντικινεζικής συµµαχίας.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και στην προσπάθεια πρόσδεσης της Ινδίας στους αμερικανικούς σχεδιασμούς, σε περιβάλλον όξυνσης των σχέσεων Κίνας – Ινδίας. (Από τη Θέση 13 του 2ου Κειμένου των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 21ο Συνεδρίου του ΚΚΕ / Φλεβάρης 2021)

Τα επόμενα βήματα των γεωπολιτικών σχεδιασμών των ΗΠΑ θα φανούν σύντομα

Οι στόχοι της εισβολής και κατοχής των ΗΠΑ επιτεύχθηκαν. Τώρα η αναδιάταξη του σχεδιασμού τους δεν εξυπηρετείται πια από την κατοχή αυτής της χώρας. Έτσι δεν δίστασαν να «αδειάσουν» τους «συμμάχους» τους και να εγκαταλείψουν του ντόπιους συνεργάτες τους ακόμη και σε «ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ».

Αφγανιστάν Αεροδρόμιο Καμπούλ 16/9/2021
Φώτο Αρχείου / Αφγανιστάν Αεροδρόμιο Καμπούλ 16/9/2021

Είναι φανερό πως οι ΗΠΑ πέρα από τη συμφωνία με τους Ταλιμπάν στην Ντόχα, εκτός όλων αυτών που έχουν ανακοινωθεί, πρέπει να έχουν καταλήξει σε ένα είδος «συνεννόησης» με τους Ταλιμπάν. Αν όχι με όλη την ηγεσία σίγουρα με ένα από τα ισχυρά καθοδηγητικά κέντρα αυτής της οργάνωσης.

Τα επόμενα βήματα των γεωπολιτικών σχεδιασμών των ΗΠΑ θα φανούν σύντομα και θα είναι το ίδιο φρικιαστικά. Οι Αφγανοί ξέρουν. Πόλεμοι, φτώχεια, ξεριζωμός για τους λαούς…


Ακολουθεί το Γ΄ Μέρος του αφιερώματος του ALT.GR στο Αφγανιστάν με την προσπάθειά μας να απαντήσουμε στο Ερώτημα: Από που «ξεφύτρωσαν» οι Ταλιμπάν;

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...