Αφγανιστάν: Ξεκινούν οι ενδοαφγανικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Ντόχα

Σημαία Αφγανιστάν

Μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες πολέμου και δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, κυβέρνηση Αφγανιστάν και Ταλιμπάν ξεκινούν συζητήσεις με σκοπό να επιτευχθεί ειρήνη μεταξύ των δύο πλευρών.

Στην τελετή για την έναρξη των συζητήσεων θα παρευρεθεί πέρα από τους αντιπροσώπους τhς κυβέρνησης και των Ταλιμπάν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Οι ενδοαφγανικές συζητήσεις ήταν να πραγματοποιηθούν από τον Μάρτιο, όμως καθυστέρησε εξαιτίας της ανταλλαγής κρατουμένων που περιελάμβανε η συμφωνία υπέγραψαν τον Φλεβάρη ΗΠΑ – Ταλιμπάν. Η συμφωνία περιελάμβανε την απελευθέρωση από τους Ταλιμπάν 1000 Αφγανών στρατιωτών με την κυβέρνηση της χώρας να απελευθερώνει 5000 Ταλιμπάν.

Λιγότερο από δύο μήνες πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλει να παρουσιάσει μια πρόοδο στην υπόσχεσή του για τερματισμό της αμερικανικής εμπλοκής και απόσυρση της πλειονότητας των ξένων δυνάμεων που σταθμεύουν στο Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ έχουν μειώσει τον αριθμό των στρατιωτών τους και μέχρι τον Νοέμβριο αναμένεται να έχουν λιγότερους από 5.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, από τους περίπου 13.000 που βρίσκονταν στη χώρα όταν υπογράφηκε η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Ταλιμπάν. Περισσότερα από 2.300 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν από το 2001 και περίπου 450 Βρετανοί στρατιώτες.

Ωστόσο παραμένουν προκλήσεις για την επιτυχία των διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν να απορρίπτουν τη νομιμότητα της υποστηριζόμενης από τη Δύση αφγανικής κυβέρνησης σε ένα οποιοδήποτε κυβερνητικό πλαίσιο.

Με πληροφορίες από aljazeera, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...