Χούντα και αντιδικτατορική πάλη- 21 Απρίλη 1967: Συνέντευξη με τον Δ. Γόντικα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Μνημείο Πολυτεχνείο
Πηγή : Eurokinissi

Συμπληρώνονται φέτος 53 χρόνια από την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Η ιστοσελίδα ALT.GR με αφορμή αυτό το γεγονός, θα ξεκινήσει μια σειρά από δημοσιεύεις, γιατί είναι αναγκαίο ο λαός και η νεολαία να μάθει για τη στρατιωτική δικτατορία.

Στις επόμενες ημέρες και μέχρι την Τρίτη 21 Απρίλη 2020 ημέρα της επετείου, το ALT.GR θα παρουσιάσει αναλύσεις για τη χούντα, αρχειακό υλικό, κείμενα, φωτογραφίες και εικαστικά έργα της περιόδου 1967 -1974.

Επίσης θα δημοσιεύσει αντιδικτατορικά τραγούδια.

Από αυτή την άποψη ξεκινάμε από σήμερα, με συνέντευξη – συζήτηση με το μέλος της Κ.Ε του ΚΚΕ Δημήτρη Γόντικα.

Συνελήφθη κατά τη διάρκεια της χούντας και εξορίστηκε στη Γυάρο, Λέρο και Ωρωπό την περίοδο 1967-1971. Συνελήφθη μετά το Πολυτεχνείο το 1974.

Διετέλεσε Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας από το 1972 μέχρι το 1978.

Ο Δημήτρης Γόντικας

Ερώτηση: κ. Γόντικα θα θέλαμε αρχικά η συζήτησή μας σχετικά με τη χούντα των συνταγματαρχών να ξεκινήσει με το ποιες ήταν οι αιτίες εκδήλωσης του πραξικοπήματος το 1967

Απάντηση: Ως πρόσχημα προέβαλαν τον κίνδυνο της αναρχίας και του κομμουνισμού, που δήθεν απειλούσε το αστικό πολιτικό σύστημα. Στην ουσία το πραξικόπημα έγινε για να ξεπεράσουν προβλήματα και αντιθέσεις στη λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος, που δεν μπορούσαν πλέον να λυθούν στα πλαίσια του κοινοβουλευτισμού. Το παλάτι για παράδειγμα με τις υπερεξουσίες που είχε και ιδιαίτερα στον έλεγχο των Ενόπλων δυνάμεων ήταν μεγάλο εμπόδιο στους απαραίτητους εκσυγχρονισμούς του συστήματος. Προκαλούσε προβλήματα και οξύτατες αντιθέσεις ανάμεσα στις αστικές πολιτικές δυνάμεις. Προβλήματα και αντιθέσεις ανάμεσα στις αστικές πολιτικές δυνάμεις υπήρχαν επίσης και στον προσανατολισμό των διεθνών συμμαχιών της αστικής τάξης, στο χειρισμό του Κυπριακού κ.α. Επιπλέον προετοιμάζονταν ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή με πρωταγωνιστές τις ΗΠΑ. Η χούντα στηρίχθηκε αποφασιστικά από το μεγάλο κεφάλαιο και ιδιαίτερα από το εφοπλιστικό. Συμπέρασμα: Όταν η αστική τάξη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει οξυμένα προβλήματα στη λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος και το εργατικό λαϊκό κίνημα δεν είναι σωστά προσανατολισμένο και σε ετοιμότητα, δε διστάζει να προχωρήσει σε κατάργηση των αστικών ελευθεριών και σε πραξικοπήματα.

Άρματα μάχης, στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου, λίγες ώρες από την επιβολή της
στρατιωτικής δικτατορίας. Φωτογραφία Αριστοτέλης Σαρρηκώστας/ Αρχείο
ΕΡΤ.

Ερώτηση: Γιατί επιβλήθηκε η στρατιωτική δικτατορία χωρίς λαϊκή αντίσταση;

Απάντηση: Η χούντα χρησιμοποίησε τις Ένοπλες δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας ως δυνάμεις κρούσης για να επιβληθεί. Αιφνιδίασε το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Το ΚΚΕ ήταν στην παρανομία και πάλευε για την ύπαρξή του, καθώς στις γραμμές του υπήρχαν δυνάμεις που πάλευαν για τη διάλυσή του και το μετασχηματισμό του σε σοσιαλδημοκρατική δύναμη. Είναι οι πρόγονοι του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ. Αν υπήρχε ετοιμότητα και λαϊκή αντίδραση και υπήρχε τέτοια δυνατότητα θα είχαμε ισχυρή αντίσταση. Ακόμα και μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις θα είχαμε διεργασίες και αντίσταση. Το ΚΚΕ έχει βγάλει σοβαρά συμπεράσματα απ’ όλη αυτή την περίοδο, χρήσιμα για το σήμερα και για το αύριο. Ούτε οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας μπορεί να είναι τσιφλίκι της αστικής τάξης ούτε ο λαός αφοπλισμένος στα σχέδιά της.

Ερώτηση: Στη συνέχεια νομίζουμε ότι πρέπει να μας περιγράψετε την κατάσταση που επικρατούσε την περίοδο της χούντας με τις διώξεις αγωνιστών, τα βασανιστήρια και τις εξορίες.

Απάντηση: Οι συνταγματάρχες αξιοποίησαν σχέδια που υπήρχαν στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και τους μηχανισμούς της αστυνομίας που ήταν έτοιμοι με τους φακέλους και προχώρησε σε μαζικές συλλήψεις, κυρίως κομμουνιστών και οπαδών του ΚΚΕ. Εξορίστηκαν αρχικά στη Γυάρο πάνω από 6000 αγωνιστές. Όσοι αστοί συνελήφθησαν κρατήθηκαν για λίγο σε ξενοδοχεία. Στην ημερήσια διάταξη μπήκαν οι πιέσεις για δηλώσεις υπέρ της χούντας και αποκήρυξης κάθε αντίστασης και του Κομμουνιστικού Κόμματος. Πολλοί βασανίστηκαν βάρβαρα κατά τη σύλληψή τους στα αστυνομικά τμήματα. Φυσικά υπήρχε μαζική αντίσταση. Οι εξορίες και σε συνέχεια οι φυλακές έγιναν ισχυρά κάστρα αγώνα και η κύρια πηγή που τροφοδοτούσε την αντίσταση του λαού. Οι διώξεις και τα βασανιστήρια συστηματοποιήθηκαν, πήραν μεγάλες διαστάσεις και αγριότητα. Η ασφάλεια στην οδό Μπουμπουλίνας, στη Μεσογείων, το ΕΑΤ – ΕΣΑ, ο Διόνυσος κι άλλα κέντρα σε όλη την Ελλάδα μετατράπηκαν σε τόπο φρικτών βασανιστηρίων. Σκοπός: να κάμψουν την αντίσταση, να τρομοκρατήσουν το λαό, να υποτάξουν συνειδήσεις. Η αστική τάξη είχε μεγάλη πείρα και εξειδικευμένους μηχανισμούς στη σωματική και ψυχολογική βία. Πολλοί άντεξαν και βγήκαν παλικάρια από αυτή τη δοκιμασία.

Αεροφωτογραφία της Γυάρου που τραβήχτηκε από ξένους φωτορεπόρτερ
το καλοκαίρι του 1967. Οι χιλιάδες κρατούμενοι στοιβάχτηκαν στα από
δεκαετίας εγκαταλελειμμένα κτήρια, σε άθλιες συνθήκες υγιεινής.

Ερώτηση: Ποια μέτρα οργάνωσης της πάλης του λαού πήρε το ΚΚΕ και η ΚΝΕ παρά το γεγονός ότι ήταν στην παρανομία;

Απάντηση: Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες το ΚΚΕ ανασυγκροτήθηκε, πέταξε από τις γραμμές του τα διαλυτικά στοιχεία, άρχισε να συγκροτεί παράνομες οργανώσεις, ίδρυσε την ΚΝΕ. Με όλες του τις δυνάμεις στις φυλακές, τις εξορίες, τις παράνομες οργανώσεις, τις δυνάμεις του στο εξωτερικό, με την ΚΝΕ, σάλπισε κάλεσμα ανυποχώρητου αγώνα για την ανατροπή της χούντας. Στα πλαίσια αυτού του αγώνα κύριος προσανατολισμός ήταν η οργάνωση και ο αγώνας του λαού και της νεολαίας από τα κάτω, ως ο καθοριστικός παράγοντας για την ανατροπή της χούντας. Στα εργοστάσια, στα πανεπιστήμια, στα χωριά, στις γειτονιές, παντού. Σε αντίθεση με τις ηγεσίες των αστικών κομμάτων που περίμεναν την ανατροπή της χούντας από τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς συμμάχους τους. Αυτός ο προσανατολισμός άρχισε να φέρνει αποτελέσματα, ώσπου τελικά άρχισε να παίρνει μαζικές διαστάσεις με αφετηρία τα προβλήματα ζωής των εργαζομένων, τα προβλήματα της σπουδάζουσας νεολαίας. Άρχισαν απεργίες και μαζικές κινητοποιήσεις ιδιαίτερα στα πανεπιστήμια, που κορυφώθηκαν με την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Αυτός ο αγώνας δεν ήταν αναίμακτος. Ήταν μια διαρκής μάχη με τους μηχανισμούς της χούντας, με συλλήψεις, φυλακίσεις, βασανιστήρια. Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πέρασαν αρκετές δοκιμασίες.

Τρικ της ΚΝΕ

Ερώτηση: Ποια γεγονότα συνέβαλαν στην ανατροπή της χούντας και ποια τα χαρακτηριστικά της μεταδικτατορικής εποχής;

Απάντηση: Είναι πριν απ’ όλα η αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού που φυσικά διαμορφώθηκε στην πορεία, όχι από την αρχή. Η αντίσταση των πρωτοπόρων τμημάτων του λαού, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, η εξέγερση του Πολυτεχνείου, το πραξικόπημα που οργάνωσε η χούντα στην Κύπρο, που οδήγησε στην τουρκική κατοχή. Όλα αυτά μαζί οδήγησαν στην κατάρρευση της δικτατορίας και την παράδοση της διακυβέρνησης στους αστούς πολιτικούς. Ήταν ένας συμβιβασμός ανάμεσα στη χούντα, τους αστούς πολιτικούς και τον ξένο παράγοντα. Η μεταδικτατορική εποχή επομένως ξεκίνησε ως αποτέλεσμα αυτού του συμβιβασμού και έθεσε σε πρώτη γραμμή τη στερέωση του κλονισμένου αστικού πολιτικού συστήματος και της θωράκισής του απέναντι στο εργατικό και λαϊκό κίνημα. Τα κύρια αιτήματα του λαού και της νεολαίας δεν ικανοποιήθηκαν. Τα αιτήματα «Έξω το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ», «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», παραμένουν ανεκπλήρωτα και πολύ επίκαιρα. Με τη διαφορά ότι τώρα, σε σύγκριση με την προδικτατορική περίοδο, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ μπήκαν πιο ορμητικά στον αγώνα, με νέο κύρος και δύναμη. Σήμερα το ΚΚΕ διδαγμένο, πιο έμπειρο, καλύτερα εξοπλισμένο, σαλπίζει και πάλι ένα νέο ξεκίνημα για την οριστική νίκη του λαού.

Φοιτητές στην πύλη του Πολυτεχνείου. Το βασικό φοιτητικό και
εργατικό λαϊκό αίτημα συμπυκνώθηκε στο “ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” και “Έξω οι ΗΠΑ – έξω το ΝΑΤΟ”.
Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...