Αφιέρωμα του ALT.GR: Το ΄Β Μέρος της συνέντευξης της Στέλλας Πετρίδου

Στέλλα Πετρίδου, λογοτέχνης, Ανθυποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος

Η ιστοσελίδα ALT.GR δημοσιεύει σήμερα Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020 το ΄Β Μέρος της συνέντευξη της Στέλλας Πετρίδου. Ολοκληρώνεται το αφιέρωμα του ALT.GR στην ποιήτρια, συγγραφέα, τραγουδοποιό και αρθρογράφο σε έντυπες και ηλεκτρονικές σελίδες, στην Ανθυποπλοίαρχο του Λιμενικού Σώματος. Έχουν προηγηθεί το Βιογραφικό της Στέλλας Πετρίδου την 1η Αυγούστου 2020 καθώς και το Ά Μέρος της συνέντευξης στις 4/7.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

[...]

Πώς θα χαρακτηρίζατε το έργο σας; Πως θα χαρακτηρίζατε το ταξίδι σας από το «Μίλα μου γι αγάπη» μέχρι τον «Αύγουστο»;

Θα χαρακτήριζα το ταξίδι μου ανηφορικό, κοπιαστικό, αλλά ταυτόχρονα συναρπαστικό. Άργησα πολύ να τολμήσω να δημοσιεύσω υλικό από το έργο μου.

Οι λόγοι ήταν διάφοροι, οικονομικοί στην αρχή, επαγγελματικοί στη συνέχεια, οικογενειακοί, προσωπικοί και πολλοί άλλοι. Όταν όμως σε αρκετά ώριμη ηλικία πήρα την απόφαση, αλλά και το θάρρος να κάνω το ταξίδι αυτό, ήξερα πως δε θα υπήρχε επιστροφή ούτε και σταματημός. Γιατί ήταν τόσο γεμάτα τα συρτάρια της ψυχής μου με εικόνες, συναισθήματα και βιώματα, που δεν αρκούσε ο χρόνος της απαιτούμενης αναμονής της μιας έκδοσης από την άλλη.

Κι έτσι έφτασα σε ένα διάστημα πέντε μόλις ετών να μετρώ εννέα εκδόσεις βιβλίων μου, 35 τραγούδια στη δισκογραφία μου, και να βρίσκονται υπό έκδοση άλλα τρία βιβλία μου και υπό κυκλοφορία άλλα δώδεκα τραγούδια μου.

Το έργο μου προσωπικά το θεωρώ πολυποίκιλο, καθώς είναι πολλά τα θέματα με τα οποία έχω καταπιαστεί μέχρι τώρα, αλλά θα τολμούσα να πω πως στο σύνολό του εκπέμπει το δικό μου ψυχικό κόσμο και είναι κατά βάση λυρικό.

Στέλλα Πετρίδου, λογοτέχνης, Ανθυποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος

Ποιες είναι οι πιο πρόσφατες κινήσεις σας στη λογοτεχνία και τι ακολουθεί;

Πρόσφατα εκδόθηκε το ένατο κατά σειρά βιβλίο μου από τις εκδόσεις «άλφα πι» που έχει τον τίτλο «Αύγουστος». Πρόκειται για μια ποιητική συλλογή ολιγόστιχων ποιημάτων, εκατό στον αριθμό, που ακολουθούν την αυστηρή φόρμα των τάνκα (δείγμα ιαπωνικής ποίησης).

Παράλληλα με τη συλλογή αυτή κυκλοφόρησαν ήδη δύο τραγούδια από την επερχόμενη ποιητική και μουσική μου συλλογή που θα κυκλοφορήσει το Φθινόπωρο που μας έρχεται και που ως κεντρικό της άξονα έχει το συναίσθημα της μοναξιάς. Πρόκειται για μια συλλογή που θα αφήσει το στίγμα της και στο χώρο της λογοτεχνίας, αλλά και στο χώρο της μουσικής, καθώς, όπως συνηθίζω να κάνω στις περισσότερες συλλογές μου, συνδυάζω τις δυο μου αγάπες τις οποίες επιχειρώ να προωθήσω ταυτόχρονα.

Τέλος, τον τελευταίο καιρό, επηρεασμένη και από τις ημέρες του εγκλεισμού, αποφάσισα να δημιουργήσω ένα ηλεκτρονικό περιοδικό αφιερωμένο στις τέχνες, το texnesonline.gr, στο οποίο μαζί με μια παρέα φίλων αρθρογραφούμε, παίρνουμε συνεντεύξεις από άλλους δημιουργούς, γράφουμε κριτικές βιβλίων που μας αρέσουν και γενικώς κρατάμε συντροφιά στους ανθρώπους με πρωταρχικό στόχο τη διάδοση της Λογοτεχνίας και των Τεχνών γενικότερα.

Στέλλα Πετρίδου, λογοτέχνης, Ανθυποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος

Τι θα λέγατε σ’ ένα νέο, μια νέα, κατά κύριο λόγο από τους ένστολους, που ενώ εκφράζεται, εμπνέεται, διασκεδάζει και πονάει με στίχους, με μουσική, με ζωγραφική, ταυτόχρονα δειλιάζει να βάλει υπογραφή, να «εκτεθεί», να δημοσιεύσει;

Δε σας κρύβω πως ως νέα δημιουργός είχα κι εγώ πολλές φορές αυτό το δίλημμα. Πώς θα μπορέσω να προβάλω το έργο μου δίχως να προκαλέσω τα αρνητικά σχόλια των συναδέλφων μου, ίσως και την αρνητική αντιμετώπιση της Υπηρεσίας μου;

Καλώς ή κακώς ανήκω σε ένα Σώμα αυστηρά πειθαρχημένο, στο οποίο η οποιαδήποτε καλλιτεχνική ανησυχία δεν έχει θέση. Το ίδιο, φαντάζομαι, προβληματίζει και αρκετούς ομότεχνους συναδέλφους μου, οι οποίοι, ενώ έχουν την καλλιτεχνική κλίση, αλλά και τη διάθεση να προβάλλουν το έργο τους, αντιμετωπίζουν αυτά τα εμπόδια μπροστά τους και θέτουν στον εαυτό τους τα ίδια ερωτήματα. Μερικοί επιλέγουν να κινηθούν στο χώρο χρησιμοποιώντας καλλιτεχνικό ψευδώνυμο, κάτι το οποίο είχα κι εγώ εξ αρχής επιλέξει να κάνω. Κατόπιν, όμως, ωρίμου σκέψεως αποφάσισα ότι ο ελεύθερός μου χρόνος ανήκει σε μένα και κανείς δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στις καλλιτεχνικές μου ανησυχίες, χωρίς ευδιάκριτο λόγο.

Θα συμβούλευα, λοιπόν, τους νέους δημιουργούς να κάνουν αυτό που πραγματικά προστάζει η ψυχή τους, υπό τον όρο, φυσικά, ότι αυτό δε θα αποτελεί εμπόδιο ως προς την καθημερινή εκπλήρωση των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων, τις οποίες έχουν αναλάβει ως ένστολοι να φέρουν εις πέρας.

Η έκθεση, βέβαια, για την οποία κάνατε λόγο, θα σας έλεγα ότι είναι απαραίτητο κομμάτι της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ο δημιουργός, αν θέλει να λέγεται δημιουργός, οφείλει να εκθέσει τον εαυτό του, γιατί μόνο τότε παράγεται πολιτισμός, απαραίτητο κομμάτι της περαιτέρω εξέλιξής μας ως γένος.

Στέλλα Πετρίδου, λογοτέχνης, Ανθυποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος

Η Συντακτική Επιτροπή του ALT.GR ευχαριστεί την Στέλλα Πετρίδου για τη συνέντευξη και το υλικό που μας παραχώρησε. Από την πλευρά μας δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να δίνουμε χώρο στους δημιουργούς να εκφραστούν, να παρουσιάζουν το έργο τους, ενθαρρύνοντας ειδικά τους ένστολους να δημοσιεύουν.

Συνεχίζουμε…

Δείτε ακόμα...