Την αντίθεση του ΚΚΕ στον Κώδικα Χωροταξίας – Πολεοδομίας εξέφρασε η βουλευτής του Κόμματος, Αφροδίτη Κτενά, τονίζοντας ότι τα προσχήματα της κυβέρνησης για τη σημερινή αναρχία και πολυνομία, βόλευαν μέχρι σήμερα, την πολιτική που εφάρμοζαν όλες οι κυβερνήσεις.
Σήμερα, συνέχισε, η κατάσταση απαιτεί επιτάχυνση της διαδικασίας προκειμένου να προχωρήσουν τα «επενδυτικά σχέδια» και να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. «Τώρα λοιπόν πρέπει να μπουν κανόνες στην από δω και πέρα δραστηριότητα, ώστε να κατοχυρωθούν τα συγκεκριμένα συμφέροντα γιατί αυτός είναι και ο ρόλος του αστικού κράτους. Είναι ο τροχονόμος επιχειρηματικών συμφερόντων στην πλάτη βεβαίως του λαού», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Κατήγγειλε την κυβέρνηση που επικαλείται ως εγγυητές των συμφερόντων της χώρας, την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τους επιχειρηματικούς ομίλους, τη στιγμή που οι ίδιες οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν ούτε καν τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση μιλά για ασφάλεια δικαίου και κανόνες ανάπτυξης, σε ένα άδικο σύστημα που είναι σχεδιασμένο και λειτουργεί για να προστατεύει τα κέρδη των λίγων και με αυτούς τους δείκτες μετράει την ανάπτυξη.
Επισήμανε την υποκρισία της κυβέρνησης που λέει ότι προστατεύει το περιβάλλον όταν στον Πρίνο έχει επιτρέψει τη λειτουργία ενός ενεργειακού ομίλου, την αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα, τη λειτουργία δύο τσιμεντοβιομηχανιών, προωθεί την καύση των απορριμμάτων, συνεχίζει το διαρκές έγκλημα στο Θριάσιο Πεδίο, του οποίου τις υποδομές μάλιστα παραδίδει στα εγκληματικά και επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ.
Αναφέρθηκε ακόμα στο ρυθμιστικό σχέδιο της Αττικής που ουσιαστικά εστιάζει στην αξιοποίηση της θέσης της χώρας μας ως κόμβου μεταφοράς εμπορευμάτων αλλά και στη σημαντική αύξηση του τουρισμού από το εξωτερικό αξιοποιώντας την Αττική ως κεντρικό τουριστικό προορισμό, με τους επιχειρηματικούς ομίλους να «επενδύουν» σε εμπορικές και τουριστικές εκμεταλλεύσεις, όπως στο Μαρούσι όπου θα μεταφερθεί το Καζίνο της Πάρνηθας.
Κατήγγειλε επιπλέον ότι ο σχεδιασμός περιλαμβάνει κοινόχρηστους ελεύθερους χώρους όπως την ανάπλαση του Δάσους Συγγρού που από δάσος βαφτίστηκε κτήμα για να διευκολυνθεί η εμπορευματοποίηση και η παράδοση σε ΣΔΙΤ, ενώ δίπλα σε αυτό είναι οι αντίστοιχες προσπάθειες εμπορευματοποίησης των 130 στρεμμάτων του κτήματος Καρελά, της ρεματιάς Χαλανδρίου Πεντέλης και φυσικά των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Πρόσθεσε, ότι τα «επενδυτικά σχέδια» δεν περιορίζονται μόνο στον άξονα γύρω από την Κηφισίας, αλλά επεκτείνονται για να συμπεριλάβουν και τους ορεινούς όγκους του Πεντελικού και της Πάρνηθας.
Καταλήγοντας επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν εξασφαλίζει τις ανάγκες του λαού που είναι η ασφαλής φθηνή κατοικία, οι σύγχρονες δομές αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν υγείας, οι ελεύθεροι χώροι με πράσινο και δυνατότητες δωρεάν αναψυχής, τα σχολεία, υποδομές άθλησης, η αντιπλημμυρική θωράκιση και αντισεισμική προστασία.



