Αιγαίο: Άλλοι δύο νέοι άνθρωποι πνίγηκαν

Φώτο Αρχείου / Ο 3χρονος Αϊλάν Κουρντίζ ξεβρασμένο σε μια τουρκική παραλία του Αιγαίου – Ο μικρός Κούρδος από το Κομπάνι της Συρίας πνίγηκε μαζί με τον αδελφό και τη μητέρα τους του όταν η γεμάτη πρόσφυγες πολέμου βάρκα που επέβαινε ανατράπηκε εξαιτίας θαλασσοταραχής λίγο έξω από τα τουρκικά παράλια – 2015

Την περασμένη βδομάδα άλλη μια τραγική είδηση ήρθε από τη Λέσβο για να θυμίσει ότι κάποιοι έχουν μετατρέψει τις ελληνικές θάλασσες σε υγρό τάφο χιλιάδων αθώων ανθρώπων. Άλλοι δύο νέοι άνθρωποι πνίγηκαν στο Αιγαίο προσπαθώντας να φτάσουν σε χώρες που θα εργάζονταν και θα ζούσαν με μια σχετική ασφάλεια. Σκοπός τους να μεταφέρουν τις οικογένειές τους μακρυά από τη χώρα τους, που το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ έχουν καταδικάσει στην φτώχεια και το θάνατο.

Το χρονικό του εγκλήματος

Δυο γυναίκες, περίπου 20 ετών, αγνοούνταν το πρωί της Τετάρτης 2 του Δεκέμβρη 2020 εξαιτίας ναυαγίου στο στενό της Λέσβου. Επρόκειτο για ναυάγιο βάρκας με πρόσφυγες και μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή του Παληού Μανταμάδου στη βορειοανατολική Λέσβο.

Χάρτης Στενού Λέσβου – Περιοχή μεταξύ βορειοανατολικής Λέσβου και ακτών Αϊβαλίου

Η βάρκα με 34 άτομα απέπλευσε από τις ακτές της Τουρκίας και συγκεκριμένα από το Αϊβαλί προς τη βορειοανατολική Λέσβο, την περιοχή του Μανατμάδου. Στην περιοχή κοντά στον Μακρύ Γυαλό στη Λέσβο ναυάγησε τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι άνεμοι δεν ξεπερνούσαν τα 4 μποφόρ.

Στη περιοχή έσπευσαν για διάσωση δύο περιπολικά του Λιμενικού, ένα σκάφος της Frontex και ένα ελικόπτερο Super Puma.

Από σκάφη του Λιμενικού Σώματος διασώθηκαν συνολικά 32 άτομα, 15 άνδρες, 14 γυναίκες και τρία παιδιά όλοι σομαλικής καταγωγής. Στο σύνολο τους μεταφέρθηκαν στον περίκλειστο χώρο του λιμανιού της Μυτιλήνης και από εκεί στη δομή της καραντίνας Καρά Τεπέ. Πρόκειται για την νέα αποθήκη ψυχών που έφτιαξε η Κυβέρνηση της ΝΔ για να εγκλωβίσει τους μετανάστες όταν κάηκε η Μόρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Φώτο Αρχείου / Πρόσφυγες στο Καρά Τεπέ της Λέσβου / Πηγή: Eurokinissi

Η Τουρκική Ακτοφυλακή αξιοποιεί τους θανάτους

Η Τουρκική Ακτοφυλακή βρίσκει την ευκαιρία να βγάλει μια ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για ευθύνες του Λιμενικού Σώματος στο πνιγμό των μεταναστριών. Σε δημοσίευμα του πρακτορείου Αναντολού λέγεται, εν συντομία, ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή παρεμποδίζει τις λέμβους με τους μετανάστες και τους οδηγεί σε ναύγια.

Είναι σημαντικό να δούμε όμως όλη την εικόνα. Το προκλητικό δημοσίευμα αυτό δεν είναι πρωτότυπο. Ωστόσο γίνεται σε μια περίοδο που υποτίθεται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση συζητιούνται κάποιες κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία για τις παραβιάσεις ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Παράλληλα η Τουρκική Κυβέρνηση δεν σταμάτησε να διεκδικεί κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση με αντάλλαγμα την απαγόρευση στους μετανάστες να διασχίσουν τα δυτικά της σύνορα. Συνήθως κοντά σε κάποιες ημερομηνίες «σημαντικές» (επισκέψεις Ευρωπαίων ηγετών, Σύνοδοι Υπουργών ΕΕ ή ηγετών) αφήνει τους μετανάστες να περάσουν προς την ΕΕ για να θυμίζει τα κονδύλια.

Στο Αιγαίο παίζει παράλληλο «παιχνίδι».

Πλωτό του Λιμενικού στη Σάμο - Διάσωση προσφύγων
Φώτο Αρχείου / Πλωτό του Λιμενικού στη Σάμο – Διάσωση προσφύγων / Πηγή: Eurokinissi

Εκτός της διεκδίκησης οικονομικών ανταλλαγμάτων από τους Ευρωπαίους προβάλει και τις απαιτήσεις της πάνω στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας (δικαίωμα ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα, αποστρατικοποίηση νησιών, χωρικά ύδατα, και έρευνα και διάσωση).

Μ’ άλλα λόγια αφού η Τουρκία μαζί με την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ, την υπόλοιπη ΕΕ και τις ΗΠΑ ισοπέδωσαν Υεμένη, Σομαλία, Σουδάν, Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, Λιβύη κλπ., τώρα αξιοποιεί τους ξεριζωμένους για χρήματα και γεωπολιτικά ανταλλάγματα.

πλοίο Τουρκική Ακταιωρός
Φώτο Αρχείου / Τουρκική Ακταιωρός

Η επικίνδυνη κι απάνθρωπη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας

Όπως λένε και οι απολογητές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ: «η Τουρκία «εργαλειοποιεί το προσφυγικό». Αλλά μήπως να αναρωτηθούμε ποιοι υπέγραψαν τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας;

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αφού την υπέγραψε, πανηγύριζε τότε και η ΝΔ έλεγχε αν τηρείται. Η ΝΔ τώρα την επικαλείται αυτή τη συμφωνία καθημερινά και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει έλεγχο!

Μήπως η συμφωνία δεν εργαλειοποιεί τους ξεριζωμένους;

Η συμφωνία αυτή προβλέπει τον εγκλωβισμό των μεταναστών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Τουρκία και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Πέρα από το γεγονός ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει το Ανατολικό Αιγαίο και την Τουρκία σαν «ενιαία προσφυγική επαρχία» (που είναι επικίνδυνο και για άλλους λόγους) επιδιώκει να έχει φτηνά εργατικά χέρια έξω από τα τείχη της, ώστε, όποτε τα χρειάζεται, να ανοιγοκλείνει ή να μισοανοίγει τις πύλες.

Πλωτό Λιμενικού
Φώτο αρχείου / Πηγή: Eurokinissi

Η Ελληνική κυβέρνηση κάνει την «αθώα περιστερά»

Η Ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιεί την εξουθένωση των λιμενικών για να κάνει εξωτερική πολιτική αλλά δεν είναι αθώα σε καμία περίπτωση. Η Κυβέρνηση με την ανακοίνωσή της για το ναυάγιο μπορεί να λέει την αλήθεια για την εγκληματική δράση της Τουρκικής Ακτοφυλακής, ωστόσο είναι η ίδια που αρνείται να απειθαρχήσει στις αποφάσεις της ΕΕ για τον εγκλωβισμό των μεταναστών στην Ελλάδα. Αυτή η Κυβέρνηση και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ είναι που έφεραν «το λύκο να φυλάει τα πρόβατα». Βάλανε τη FRONTEX να επιτηρεί την συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Έφεραν ξένους να φυλάνε τις ελληνικές θάλασσες.

Το διάβημα Μηταράκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ είναι επίσης προκλητικό. Είναι θράσος να παραπονιέται η Κυβέρνηση για την ύποπτη δράση κάποιων ΜΚΟ. Οι ίδιοι μπούκωσαν στο χρήμα αυτές τις ΜΚΟ και τις αφήσανε να αλωνίζουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες όλων αυτών που συμφώνησαν και παρέδωσαν τη διαχείριση του προσφυγικού στις διάφορες ΜΚΟ. Είναι βαριές οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα, όπως και προηγούμενα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Είναι επιλογή τους να υλοποιήσουν συνολικά την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ.

Η ΕΕ (με τη συμφωνία αυτή) ορίζει τη Λέσβο και τα άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ως τους μόνιμους χώρους εγκλωβισμού, με τη λειτουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης των ξεριζωμένων. Η Κυβέρνηση πρόσφατα έφτασε να κάνει απόβαση με τα ΜΑΤ σε Λέσβο, Χίο και Σάμο για να επιβάλλει με ξύλο, χημικά και αύρες τις ντιρεκτίβες της ΕΕ. Μπορεί οι νησιώτες να τους έστειλαν από κει που ήρθαν, αλλά η Κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές επιμένουν.

Λέσβος - Ματατζής - παιδί μετανάστης
Φώτο Αρχείου / Mεταναστόπουλο στη Λέσβο κατά τη διάρκεια επιχείρησης καταστολής των ΜΑΤ το 2019 / Πηγή: Eurokinissi

Μόνη άμεση λύση ο απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα

Δεν υπάρχει άλλη άμεση λύση από αυτό που ζητούν χρόνια τώρα οι νησιώτες και οι τοπικοί φορείς τους. Να κλείσουν τώρα όλα τα ΚΥΤ στα νησιά, να απεγκλωβιστούν όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες και να σταματήσει η οποιαδήποτε εμπλοκή των ΜΚΟ.

Μετανάστες παιδιά σε παραλία στη Λέσβο
Φώτο Αρχείου / Μεταναστόπουλα παίζουν διελκυστίνδα σε παραλία στη Λέσβο / Πηγή: EUROKINISSI

Το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι το ίδιο το πρόβλημα κι όχι η λύση

Οι λιμενικοί δεν πρέπει να έχουν καμία εμπιστοσύνη σε οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση που τους «εργαλειοποιεί» για να ξεπλύνει το ρόλο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Αυτές οι κυβερνήσεις δεν ενδιαφέρονται για τη ζωή και τους κινδύνους του προσωπικού του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Οι κυβερνήσεις με την επίκληση και το «ξέπλυμα» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ βάζουν σε σοβαρούς κινδύνους τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Χρειάζεται ο λιμενικός, όλοι οι ένστολοι, μαζί με τον ελληνικό λαό, να παλέψουν για να αποχωρήσει από τις ελληνικές θάλασσες κάθε ξένη δύναμη καταστολής όπως η FRONTEX (ΕΕ) και η SNMG2 (NATO).

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι υπεύθυνες για τη φτώχεια και τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Το ίδιο συνυπεύθυνες είναι και οι ελληνικές κυβερνήσεις. Οι αποστολές στρατιωτικών, όπου διατάζουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δεν μοιράζουν λουλούδια και τρόφιμα. Παίρνουν ζωές, ξεριζώνουν λαούς, επιβάλλουν τις πολυεθνικές που θα αρμέξουνε τον πλούτο του λαού. Χρειάζεται η Ελλάδα να απεγκλωβιστεί από αυτές.

Γαρδίκης Νίκος

Δείτε ακόμα...