Αιγαίο: Στο πλευρό των στρατιωτικών η ΠΟΕΣ

Φαντάροι - Στρατιώτες Εθνοφρουράς, 98 ΑΔΤΕ, Λέσβος - Επιτηρητικό Φυλάκιο «Παναγιά» - Δεκέμβρης 2019
Φώτο Αρχείου / Στρατιώτες Εθνοφρουράς, 98 ΑΔΤΕ, Λέσβος – Επιτηρητικό Φυλάκιο «Παναγιά» – Δεκέμβρης 2019 / Πηγή: Eurokinissi

Ο τέως πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), Σχης (ΣΔΓ) ε.α. Ανέστης Τσουκαράκης, συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και πρόεδρο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.), Βάιο Τσαπρούνη, επισκέφτηκαν κατά τους μήνες Απρίλιο – Μάιο 2022 τις νήσους Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Κρήτη, στο πλαίσιο των επαφών της Ομοσπονδίας με το στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί στις ως άνω νήσους.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, η αντιπροσωπία έγινε κοινωνός των προβλημάτων που ταλανίζουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, καταγράφοντας σημαντικές αντιξοότητες της καθημερινότητάς τους που καλούνται να ξεπεράσουν.

Ενδεικτικά, διαπιστώθηκε ότι:

– Παρόλες τις προσπάθειες που καταβάλει η Στρατιωτική Υπηρεσία, υπάρχουν προβλήματα στέγασης που αφορούν είτε στην έλλειψη στρατιωτικών οικημάτων, είτε στην ελλιπή συντήρηση αυτών, είτε στα ακριβά μισθωτήρια που καλούνται να υπογράψουν τα στελέχη κατά την αναζήτηση ιδιόκτητων κατοικιών για ενοικίαση, εξαιτίας της ανάπτυξης των RNB διαμερισμάτων.

– Οι μετακινήσεις του στρατιωτικού προσωπικού από τις οικείες στις Μονάδες τους, επιτυγχάνεται, σε βαθμό που δεν θα έπρεπε, με ιδία μέσα, ελλείψει λεωφορείων-μικρολεωφορείων. Το κακό και επικίνδυνο οδικό δίκτυο των νήσων, σε συνδυασμό με τις απίστευτα υψηλές τιμές των καυσίμων, μετατρέπουν τη μετακίνηση των στελεχών σε οικονομικό εφιάλτη.

– Οι διαθέσεις στρατιωτικού προσωπικού για ανάγκες δασοφύλαξης (πυρασφάλεια-δασοπερίπολα) και αντιμετώπισης μεταναστευτικού, προσθέτουν επιπλέον ώρες εργασίας, οι οποίες δεν αποζημιώνονται. Η ενασχόληση του προσωπικού με έργα εκτός αποστολής, έτερων κρατικών φορέων, έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της ενασχόλησης με το κύριο έργο και αποστολή των ΕΔ. Άλλωστε, η χρήση στρατιωτικού προσωπικού σε δράσεις που δεν περιλαμβάνονται στα αντικείμενά τους, έχει ως αποτέλεσμα τη διατήρηση της ανεργίας σε δυσθεώρητα ύψη.

– Οι καταστάσεις επιβίβασης που χορηγούνται (μία ανά έτος) δεν είναι ικανές να καλύψουν τις ανάγκες μετακίνησης των στελεχών από/προς τις πατρογονικές τους εστίες ή τους τόπους συμφερόντων τους. Πόσο δε μάλλον, όταν δε δικαιούνται καταστάσεις επιβίβασης τα μέλη των οικογενειών τους.

– Η υγειονομική περίθαλψη των στελεχών και των οικογενειών τους, ελλείψει ιατρικών ειδικοτήτων, αποτελεί αντικείμενο έντονου προβληματισμού, καθώς απαιτούνται πολλές μετακινήσεις, είτε μεταξύ των νήσων, είτε προς την Αθήνα.

Η αντιπροσωπία της Π.Ο.Ε.Σ., είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τοπικούς παράγοντες των νήσων, μεταφέροντας τους προβληματισμούς των στελεχών και να επικοινωνήσει τα προβλήματα των στρατιωτικών σε τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε από κοντά το έργο των πρωτοβάθμιων ενώσεων στρατιωτικών, ανταλλάσσοντας εμπειρίες και απόψεις, οι οποίες αξιοποιούμενες τόσο σε πρωτοβάθμιο, όσο και δευτεροβάθμιο επίπεδο, είναι ικανές να βελτιώσουν λειτουργικά θέματα των σωματείων.

Τέλος, αυτό που εισέπραξε η αντιπροσωπία και μεταφέρθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Π.ΟΕ.Σ., είναι η αγάπη, ο σεβασμός και η εκτίμηση των στελεχών στο έργο της Ομοσπονδίας, εκφράζοντας σε κάθε ευκαιρία την αμέριστη στήριξή τους.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...