Αίγυπτος – «EDEX 2021»: Συναντήσεις Ν. Χαρδαλιά με τους υπουργούς Άμυνας της Αιγύπτου και των ΗΑΕ

Πηγή: mod.mil.gr

Στην τελετή Εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης στρατιωτικού εξοπλισμού «EDEX 2021» που διεξάγεται στην Αίγυπτο εκπροσώπησε την Ελλάδα ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Χαρδαλιάς, τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου.

Χτες Τρίτη, ο Ν. Χαρδαλιάς συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας της Αιγύπτου, Στρατηγό Mohamed Zaki, στο αιγυπτιακό εκθεσιακό κέντρο στο Κάιρο, όπου διεξάγεται η Έκθεση.

Επισήμως, η συνάντηση «πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα» και «συζητήθηκαν θέματα διμερών συνεργασιών και εξετάστηκαν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης τους στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας». Επίσης, «έγινε επισκόπηση των περιφερειακών και διεθνών εξελίξεων, καθώς και των επιπτώσεων τους στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».

Πηγή: mod.mil.gr

Επίσης ο Ν. Χαρδαλιάς συναντήθηκε με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου Αντιστράτηγο Osama Roshdy Askar. αλλά και με τον υπουργό Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), αρμόδιο για Αμυντικές Υποθέσεις, Mohammed bin Ahmed Al Βowardi.

Επισήμως, στη συνάντηση με τον υπουργό των ΗΑΕ «επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα, αναπτύχθηκαν θέματα διμερών συνεργασιών και ανταλλάχθηκαν απόψεις επί των εξελίξεων σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο». Επίσης, «ως επιδίωξη, αποτυπώνεται η διατήρηση, συμπόρευση και εμβάθυνση των συνεργασιών μεταξύ των δυο χωρών στον επιχειρησιακό και εκπαιδευτικό τομέα, γεγονός το οποίο οδηγεί στην οικοδόμηση σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος τόσο περιφερειακά όσο και διεθνώς, προς όφελος των λαών της Ελλάδας και των ΗΑΕ. Και οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι ο δρόμος των συνεργιών είναι αυτός, που συνδράμει στη διαχείριση των απειλών που ελλοχεύουν στην περιοχή και στην εξασφάλιση της ειρήνης».

Να σημειωθεί ότι στις 24 Νοεμβρίου ο σεΐχης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και πρίγκιπας – διάδοχος του Αμπου Ντάμπι, Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν, επισκέφθηκε την Τουρκία όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν και υπέγραψε επενδυτικές συμφωνίες ύψους 10. δισ. δολαρίων. Στόχος η αναθέρμανση και πλήρη αποκατάσταση των διμερών σχέσεων που έχουν διαταραχθεί από το 2012 από συγκρούσεις οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων σε Λιβύη, Συρία και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η κυβέρνηση Ερντογάν είχε κατηγορήσει ευθέως τα ΗΑΕ για βρώμικο ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και για υπονόμευση των τουρκικών συμφερόντων στη Λιβύη.

Δείτε ακόμα...