Αίγυπτος: Νέες προειδοποιήσεις για επέμβαση στη Λιβύη

Η Αίγυπτος δεν θα διστάσει να λάβει κάθε μέτρο για να εμποδίσει να τεθεί η Λιβύη υπό τον «έλεγχο τρομοκρατικών ομάδων και ένοπλων παραστρατιωτικών». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σάμεχ Σούκρι, μιλώντας στη τηλεδιάσκεψη του Αραβικού Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στη Λιβύη, στην οποία δεν έλαβε μέρος η GNA του δοτού πρωθυπουργού Σάρατζ.

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ προειδοποίησε για τις συνέπειες των ξένων παρεμβάσεων στο έδαφος που σχετίζονται με τη στήριξη τρομοκρατικών ομάδων και πολιτοφυλακών μεταφέροντας ξένους μισθοφόρους και τρομοκράτες από τη Συρία στη Λιβύη με έναν τρόπο που αποσταθεροποιεί την εσωτερική ασφάλεια της Λιβύης και αποτελεί σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια των αραβικών χωρών.

Να θυμίσουμε ότι ο ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι δήλωσε το περασμένο Σάββατο ότι οποιαδήποτε προώθηση των δυνάμεων της λιβυκής «Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας» (GNA) που υποστηρίζονται από την Άγκυρα, προς τη στρατηγική παράκτια πόλη της Σύρτης στην ανατολική Λιβύη, μπορεί να οδηγήσει στην «άμεση» επέμβαση του Καΐρου.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος τόνισε την ανάγκη πολιτικής λύσης για τη Λιβύη, επισημαίνοντας την «ανάγκη αποκατάστασης του εθνικού κράτους της Λιβύης και του ρόλου των θεσμικών οργάνων του στην υπηρεσία του λαού της Λιβύης, μακριά από ξένες παρεμβάσεις».

Επίσης χαιρέτισε με ικανοποίηση την πρωτοβουλία του Αιγυπτίου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι για την εξεύρεση λύσης στην κρίση της Λιβύης, καθώς και όλες τις διεθνείς προσπάθειες που αναζητούν την ειρήνη, εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξή τους στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση της σύγκρουσης, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω πρωτοβουλία ως παράδειγμα «εποικοδομητικών προτάσεων» που «έτυχε θερμής υποδοχής σε περιφερειακό, διεθνές επίπεδο και σε αραβικό επίπεδο».

Ο επικεφαλής του- Αραβικού Συνδέσμου, Γενικός Γραμματέας Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ καταδίκασε τη «συστηματική στρατολόγηση μισθοφόρων και ξένων μαχητών» στη Λιβύη και επεσήμανε ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος είναι ενάντια σε όλες τις μορφές ξένης επέμβασης στη Λιβύη και σε «οποιαδήποτε στρατιωτική λύση». Είπε τέλος ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος υποστηρίζει μόνο μια ολοκληρωμένη πολιτική λύση στην κρίση της Λιβύης υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών που να στηρίζεται στα ψηφίσματα του Αραβικού Συνδέσμου και τις διαπραγματεύσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Στη Λιβύη ο διοικητής της αμερικανικής AFRICOΜ


Το ίδιο διάστημα οι ΗΠΑ αυξάνουν τις κινήσεις τους στη Λιβύη. Το περασμένο Σαββατοκύριακο πήγε στην πόλη Ζουάρα της βορειοδυτικής Λιβύης ο διοικητής του αμερικανικού στρατού για την Αφρική (AFRICOM), στρατηγός Στίβεν Τάουνσεντ. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδοσε το σαουδαραβικό δίκτυο «Al Arabiya», συνάντησε στρατιωτικούς αξιωματούχους της κυβέρνησης Σάρατζ και ορισμένους Τούρκους. Αποτελέσματα των εκεί επαφών του Αμερικανού στρατηγού δεν έγιναν άμεσα γνωστά. Τη Δευτέρα 22 Ιούνη ακολούθησε ανακοίνωση από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ που τάχα «απέρριπτε» την κλιμάκωση στρατιωτικής βίας στη Λιβύη, ζητώντας «εκεχειρία» και απευθύνοντας «νέα έκκληση» προς τις αντιμαχόμενες πλευρές της Λιβύης να τα βρουν «μέσω διαπραγμάτευσης». «Πρέπει να οικοδομήσουμε πάνω στην πρόοδο που έγινε με τις ενδολιβυκές συνομιλίες των πενταμελών στρατιωτικών επιτροπών, την Πρωτοβουλία του Καΐρου και τη Διαδικασία του Βερολίνου», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Άμυνας της κυβέρνησης Σάρατζ διεμήνυσε πως θα επιχειρηθεί η ανάληψη ελέγχου «σε όλη τη χώρα». Ενώ, ο εκπρόσωπος του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» (LNA), Άχμεντ αλ Μισμάρι, ανακοίνωσε ότι έχει «θωρακιστεί» ο εναέριος χώρος από τη Σύρτη σε έκταση 200 χλμ. προς τα ανατολικά και ότι στην περιοχή δεν πετά κανένα αεροπλάνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...