Αίγυπτος: Παρέλαβε την νέα Φρεγάτα FREMM από τα Ιταλικά Ναυπηγεία

Η Φρεγάτα AL GALALA (F1002) του Αιγυπτιακού Ναυτικού στην τελετή ένταξης στο στόλο στο Ναύσταθμο της Αλεξάνδρειας
Φώτο Αρχείου / Η Φρεγάτα AL GALALA (F1002) του Αιγυπτιακού Ναυτικού στην τελετή ένταξης στο στόλο στο Ναύσταθμο της Αλεξάνδρειας / Πηγή: Egypt Navy – TWITTER

Στις 30 Δεκέμβρη 2020 κατέπλευσε στην Αλεξάνδρεια η νέα Φρεγάτα FREMM του Πολεμικού Ναυτικού της Αιγύπτου. Στα πλαίσια των ανταγωνισμών για τις πηγές ενέργειας και για τους δρόμους μεταφοράς τους, όλες οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου δαπανούν δισεκατομμύρια για νέα προηγμένα όπλα. Τα τελευταία χρόνια η Αίγυπτος σε συνεργασία με Γαλλία και Ιταλία παραλαμβάνει συνεχώς πολεμικά πλοία από περιπολικά και κορβέτες μέχρι τις «βαριές» Φρεγάτες τύπου FREMM όπως πριν δύο μέρες.

Οι πολεμικές δαπάνες, από τη φορολογία του Αιγυπτιακού λαού, αγγίζουν αστρονομικά ποσά. Η διεκδίκηση και προστασία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο έχει εντείνει τις πολεμικές προετοιμασίες της Αιγύπτου. Τα πλούσια κοιτάσματα που μοιράζονται Ιταλικές, Γαλλικές και Ρώσικες πολυεθνικές της ενέργειας δεν πρόκειται να φέρουν ποτέ την πολυπόθητη ευημερία που τάζει η Κυβέρνηση της Αιγύπτου στο λαό. Αντίθετα ο λαός βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στη φτώχεια. Η αστική κυβέρνηση ζητά νέες θυσίες για την πολεμική προστασία του υποθαλάσσιου πλούτου.

Η Φρεγάτα Al Galala τύπου FREMM στην Αλεξάνδρεια

Η πρώτη από τις δύο φρεγάτες τύπου FREMM, που θα παραδοθούν από την Fincantieri στην Αίγυπτο, παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό της Αιγύπτου στις 22 Δεκεμβρίου. Μια «ιδιωτική» τελετή έγινε στο Ναυπηγείο Muggiano κοντά στη Λα Σπέτσια. Πρόκειται για σύμβαση πώλησης, η οποία απέκτησε το πράσινο φως της ιταλική κυβέρνηση για εξαγωγή, τον περασμένο Αύγουστο.

Η Φρεγάτα Al Galala (FFG 1002), όπως ονομάστηκε, έφυγε από τη Λα Σπέτσια στις 25 Δεκεμβρίου. Έφτασε στην Αλεξάνδρεια στις 30 Δεκεμβρίου. Πριν από την παράδοση στο Αιγυπτιακό Ναυτικό προηγήθηκαν οι δραστηριότητες εκπαίδευσης και εξοικείωσης (sea-trials) του προσωπικού σε συνεργασία με το Ιταλικό Ναυτικό και τα Ναυπηγεία Fincantieri.

Το συμβόλαιο για τη παράδοση των δύο φρεγατών FREMM στην Αίγυπτο, σύμφωνα με πληροφορίες (navalnews.com) ανέρχεται σε περίπου 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα σχέδια και οι πολεμικές παραγγελίες της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης δεν περιορίζονται μόνο στις δύο «βαριές» Φρεγάτες. Η Κυβέρνηση Σίση έχει βάλει βαθιά το χέρι στη τσέπη του λαού προκειμένου να ανταποκριθεί στον πολεμικό ανταγωνισμό μεγάλων και μικρότερων «παικτών» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ενεργειακός πλούτος της Ανατολικής Μεσογείου έχει ήδη μετατραπεί σε εφιάλτη για τους λαούς

Μια ξεχωριστή συμφωνία ή μέρος της ίδιας συμβατικής σύμβασης είναι η προμήθεια μικρότερων περιπολικών σκαφών που θα κατασκευαστούν σε Αιγυπτιακά Ναυπηγεία. Πρόκειται για ένα πακέτο μεταφοράς τεχνολογίας. Το ναυτικό πακέτο αναφέρεται ως μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας. Αυτή πρόκειται να υπογραφεί με ιταλικές βιομηχανίες. Συμπεριλαμβάνουν μαχητικά αεροπλάνα Eurofighter Typhoon και εκπαιδευτικά Leonardo M-346.

Το μαχητικό αεροπλάνο Eurofighter Typhoon κατασκευής του κονσόρτσιουμ της Airbus, BAE και Leonardo
Φώτο Αρχείου / Το μαχητικό αεροπλάνο Eurofighter Typhoon κατασκευής του κονσόρτσιουμ της Airbus, BAE και Leonardo / Πηγή: Leonardo Company

Ο ενεργειακός πλούτος της Ανατολικής Μεσογείου έχει ήδη μετατραπεί σε εφιάλτη για τους λαούς. Τα κανόνια δεν φτιάχνονται από τις πολεμικές βιομηχανίες για δεξιώσεις. Οι λαοί από αυτούς τους πολεμικούς ανταγωνισμούς μόνο να χάσουν έχουν. Όσο πιο γρήγορα απαλλαγούν από τους δυνάστες τους, που βρίσκονται μέσα στη πατρίδα τους τόσο πιο σύντομα θα μπορούν να απολαύσουν το πλούτο που θα τους ανήκει.

Το ιταλικό εκπαιδευτικό μαχητικό Leonardo Μ-346 (Ρωσικού σχεδιασμού από τη Yakovlev - Yak-130)
Φώτο Αρχείου / Το ιταλικό εκπαιδευτικό μαχητικό Leonardo Μ-346 (Ρωσικού σχεδιασμού από τη Yakovlev – Yak-130) / Πηγή: Leonardo Company

Με πληροφορίες από NAVALNEWS.COM

Δείτε ακόμα...