Αιθιοπία: Μέλη της ένοπλης αντικυβερνητικής οργάνωσης στην επαρχία Τιγκράι άρχισαν να παραδίδουν βαρέα όπλα

Χάρτης της Αιθιοπίας
Χάρτης της Αιθιοπίας / Πηγή: Britanicca

Μέλη της ένοπλης αντικυβερνητικής οργάνωσης στην επαρχία Τιγκράι στην Αιθιοπία άρχισαν από χτες να παραδίδουν βαρέα όπλα τους στο πλαίσιο συμφωνίας που υπεγράφη πριν 2,5 μήνες για τον τερματισμό της καταστροφικής σύγκρουσης με τις κυβερνητικές δυνάμεις που είναι σε εξέλιξη περίπου δύο χρόνια.

Η ειρηνευτική συμφωνία της 2ας Νοεμβρίου προβλέπει κυρίως τον αφοπλισμό των δυνάμεων των ενόπλων αντικυβερνητικών, την αποκατάσταση των ομοσπονδιακών αρχών στο Τιγκράι και την αποκατάσταση της πρόσβασης και των επικοινωνιών προς αυτή την επαρχία που είναι αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο από τα μέσα του 2021.

Σύμφωνα με έγγραφο που αφορά την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας, «ο αφοπλισμός θα γίνει παράλληλα με την απομάκρυνση των ξένων και μη ομοσπονδιακών δυνάμεων» από το Τιγκράι, μια αναφορά κυρίως στα στρατεύματα της Ερυθραίας, που συνορεύει με την επαρχία αυτή και η οποία στήριξε τον αιθιοπικό στρατό.

Οι συγκρούσεις στο Τιγκράι ξεκίνησαν τον Νοέμβρη του 2020, όταν ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Αμπιι Αχμεντ έστειλε τον στρατό για να συλλάβει τους αξιωματούχους της επαρχίας, οι οποίοι αμφισβητούσαν την εξουσία του.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...