Οι κυβερνήσεις Αιθιοπίας και Σομαλίας με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντγογάν συμφώνησαν να επιλύσουν τις διαφορές που προκάλεσε το σχέδιο κατασκευής ενός νέου λιμανιού στην αποσχισθείσα (αλλά μη αναγνωρισμένη διεθνώς) Σομαλιλάνδη.
Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο Ερντογάν χαιρέτισε την «ιστορική συμφωνία» λέγοντας πως τελικά θα εξασφαλίσει την πρόσβαση της Αιθιοπίας στη θάλασσα μέσω του σχεδιαζόμενου λιμανιού στη Σομαλιλάνδη. Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Αγκυρα ο Ερντογάν είχε πλάι του τον Αιθίοπα πρωθυπουργό Αμπίι Αχμεντ και τον Σομαλό πρόεδρο Χασάν Σεΐχη Μοχάμουντ οι οποίοι συμφώνησαν να σεβαστούν εκατέρωθεν τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών τους.
Αφορμή για την διαμάχη ενός περίπου έτους προκάλεσε η υπογραφή αμφιλεγόμενης συμφωνίας στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου της περίκλειστης Αιθιοπίας με την αποσχιστική κυβέρνηση του «προέδρου» της Σομαλιλάνδης Μούσε Μπίχι Άμπντι, για επιχειρήσεις του αιθιοπικού εμπορικού ναυτικού, δίνοντάς της πρόσβαση για τουλάχιστον 50 χρόνια σε μισθωμένη στρατιωτική βάση σε έκταση μήκους 20 χλμ με θέα στην Ερυθρά Θάλασσα, εν αγνοία της Σομαλίας. Το αντάλλαγμα για τη Σομαλιλάνδη θα ήταν η σταδιακή αναγνώρισή της από την κυβέρνηση της Αιθιοπίας.
Η Αιθιοπία εξαρτάται από το γειτονικό Τζιμπουτί για το εμπόριο μέσω θαλάσσιων δρόμων.
Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών η κοινή ανακοίνωση Σομαλίας (στενός σύμμαχος της Τουρκίας) με την Αιθιοπία αναφέρει πως θα επαναλάβουν τη συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών εμπειρογνωμόνων με στόχο την αντιμετώπιση «τεχνικών» θεμάτων.
Στη Διακήρυξη της Άγκυρας για την επίλυση των διαφορών Αιθιοπίας-Σομαλίας αναφέρεται ρητά μεταξύ άλλων πως η εδαφική ακεραιότητα, η ενότητα και η κυριαρχία της Σομαλίας αναγνωρίζονται στο πλαίσιο του Χάρτη του ΟΗΕ και της Ιδρυτικής Συνθήκης της Αφρικανικής Ένωσης και πως η εμπορική πρόσβαση της Αιθιοπίας στη θάλασσα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, διασφαλίζεται υπό την κυριαρχία της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Σομαλίας.