Ακάρ: Υπερασπίστηκε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και κατηγόρησε την Ελλάδα για αύξηση της έντασης

Τουρκία Χάρτης Καστελόριζο
Οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με βάση το απαράδεκτο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ υπερασπίστηκε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες Νοτιοανατολικά της Κρήτης, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι κάνει προσπάθεια να το ακυρώσει.

Στην ομιλία του προς τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας σημείωσε μεταξύ άλλων πως «Με τη Λιβύη έχουμε συμφωνίες και μνημόνια τα οποία έχουμε υπογράψει. Οπως η συμφωνία καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης και η άλλη συμφωνία για συνεργασία άμυνας και ασφάλειας. Κάποιες χώρες, και κυρίως η Ελλάδα, κάνουν προκλητικές ενέργειες προς την κυβέρνηση της Λιβύης, εναντίον αυτών των συμφωνιών. Ομως στην επίσκεψή μας που κάναμε την περασμένη εβδομάδα συνομιλήσαμε με τους Λίβυους φίλους και αδελφούς μας, συμφωνήσαμε σε όλα και μας δήλωσαν πως δεν θα προκληθεί κάποιο πρόβλημα».

Ταυτόχρονα, ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε στις σχέσεις Τουρκίας – Αιγύπτου προμηνύοντας άμεση βελτίωση με το βλέμμα στη Λιβύη, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, το Σάββατο, σε μία ακόμη προκλητική ενέργεια, η νομαρχία της Κωνσταντινούπολης τοποθέτησε στην Αγία Σοφία τη φωτεινή επιγραφή «Δεν υπάρχει άλλος Θεός, εκτός από τον Αλλάχ».

Η Αγία Σοφία, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ύστερα από 86 έτη μετατράπηκε από μουσείο σε τζαμί με απόφαση του προέδρου της Τουρκίας.

Δείτε ακόμα...