Αλεξανδρούπολη: Απόβαση Αμερικανών φονιάδων στο λιμάνι

Επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη, με αφορμή την υποδοχή και προώθηση δυνάμεων της 101ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης «Atlantic Resolve», επίκεντρο της οποίας είναι η Ρουμανία, την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020
Φώτο Αρχείου / Επίσκεψη του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη, με αφορμή την υποδοχή και προώθηση δυνάμεων της 101ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής άσκησης «Atlantic Resolve», επίκεντρο της οποίας είναι η Ρουμανία, την Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020 Πηγή: EUROKINISSI/ΥΕΘΑ

Αύριο Τετάρτη αναμένεται η νέα φουρνιά Αμερικανών φονιάδων στην Αλεξανδρούπολη, «φρέσκα» ΝΑΤΟικά στρατεύματα που θα αναπτυχθούν στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Το λιμάνι μετατρέπεται σε βασικό κόμβο για τα δολοφονικά ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή και αντίστοιχα σε μεγάλο στόχο των ανταγωνιστών τους.

Πρόκειται για την «πρώτη δόση» από τους χιλιάδες Αμερικανούς και μια από τις μεγαλύτερες αναπτύξεις ευρωατλαντικών πολεμικών μέσων που θα διεκπεραιωθούν το επόμενο διάστημα μέσα από την Αλεξανδρούπολη και τα δίκτυα του Έβρου προς βορρά, ώστε να συμμετάσχουν σε γιγάντιες ασκήσεις – «πρόβες πολέμου» με το βλέμμα στη Ρωσία, αλλά στέλνοντας και άλλα «μηνύματα», όπως για τη διείσδυση της Κίνας στην περιοχή.

Η «φουρνιά» που φτάνει αύριο, σύμφωνα με στοιχεία της διοίκησης του Στρατού Ξηράς των ΗΠΑ που επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική (US Army Europe and Africa), αφορά την ανάπτυξη αεροπορικών δυνάμεων προς υποστήριξη της επιχείρησης «Atlantic Resolve 2021», που πραγματοποιείται για 7η συνεχή χρονιά (από τα γεγονότα στην Κριμαία το 2014).

6.000 στελέχη σε Γερμανία, Λετονία, Πολωνία και Ρουμανία

Οι ίδιοι οι Αμερικανοί δίνουν το στοιχείο ότι στο πλαίσιο της επιχείρησης θα αναπτύξουν συνολικά 6.000 στελέχη τους (μηχανοκίνητο πεζικό, τεθωρακισμένα, ελικοπτεράδες κ.λπ.) επιπλέον όσων σταθμεύουν ήδη στην Ευρώπη, για μια περίοδο 9 μηνών, η οποία για κάποια τμήματά τους ξεκίνησε ήδη από τον Οκτώβρη του 2020.

Το συγκεκριμένο σκέλος ανάπτυξης αμερικανικών δυνάμεων, που θα γίνει μέσω Αλεξανδρούπολης και μέσω του λιμένα της Δουνκέρκης στη Γαλλία, αφορά την 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ (1st Combat Aviation Brigade – CAB).

Η 1 CAB θα αναπτύξει μέσω των 2 λιμένων συνολικά 1.800 στελέχη, 50 «UH-60» και «HH-60» ελικόπτερα «Black Hawks», 10 «CH-47 Chinooks», 25 «AH-64 Apaches» και 1.800 τροχοφόρα οχήματα και κομμάτια εξοπλισμού, με τελικούς προορισμούς στη διασπορά τους Γερμανία, Λετονία, Πολωνία και Ρουμανία.

Η εκπαίδευσή τους προγραμματίζεται να ξεκινήσει τον Απρίλη. Αργότερα μέσα στο χρόνο, τμήματα της 1 CAB αναμένεται να μετασταθμεύσουν για συνεκπαιδεύσεις με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, στο Στεφανοβίκειο στη Μαγνησία, όπως γίνεται σήμερα με τμήμα έτερης CAB, της 101, που αναπτύχθηκε στην Ευρώπη στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve 2020», όπως γίνεται εδώ και χρόνια με τμήματα άλλων CAB ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ (το 2018 με ανάπτυξη στο Στεφανοβίκειο τμήματος της 4 CAB).

Σε κάθε περίπτωση, προσωπικό και υλικό που κατευθύνονται προς Ελλάδα έρχονται με το γιγαντιαίων διαστάσεων αμερικανικό φορτηγό πλοίο (RO/RO) «Endurance», παλιό …γνώριμο των ελληνικών θαλασσών, καθώς είχε ξεφορτώσει αμερικανικές δυνάμεις στην Αλεξανδρούπολη και τον Ιούλη του 2020, όπως και στον Βόλο τον Οκτώβρη του 2019.

Το «Endurance» ξεκίνησε το ταξίδι του στις 8/2 από το λιμάνι του Μπόμοντ στον Κόλπο του Μεξικού και αναμένεται να πιάσει Αλεξανδρούπολη αύριο Τετάρτη, τουλάχιστον με βάση τον προγραμματισμό τους, ο οποίος προβλέπει επίσης ότι από εκεί θα διεκπεραιωθούν οδικώς προς Ρουμανία.

Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης: Να μη γίνει η Αλεξανδρούπολη ορμητήριο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ

Να μη γίνει η Αλεξανδρούπολη ορμητήριο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ τονίζει η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης και απαιτεί την κατάργηση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Στρατιωτικές Βάσεις, να κλείσουν οι Βάσεις του θανάτου και να μη δημιουργηθούν νέες. Μάλιστα την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου στις 8:00 μ.μ. διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «ΝΑΤΟϊκή άσκηση “Defender 2021”. Πρόβα πολέμου με επίκεντρο την περιοχή μας – Η απάντηση του λαϊκού κινήματος».

Μεταξύ άλλων η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης απαιτεί:

  • Όχι στην εγκατάσταση αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη.
  • Να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις.
  • Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας, να μη δημιουργηθεί καμία νέα βάση και στρατιωτική υποδομή.
  • Καμία συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.
  • Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Με πληροφορίες από alexandroupolisonline.com

Δείτε ακόμα...