Αλεξανδρούπολη: ΝΑΤΟϊκός εξοπλισμός ξεφορτώνεται στο λιμάνι με προορισμό τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία

Δεμένο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το θηριώδες αμερικανικό μεταγωγικό «ARC ENDURANCE», το οποίο μετέφερε στρατιωτικό υλικό του στρατού των ΗΠΑ - Ιούνιος 2022
Φώτο Αρχείου / Δεμένο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το θηριώδες αμερικανικό μεταγωγικό «ARC ENDURANCE», το οποίο μετέφερε στρατιωτικό υλικό του στρατού των ΗΠΑ – Ιούνιος 2022

Στρατιωτικό εξοπλισμό ξεφορτώνει στην Αλεξανδρούπολη το γιγάντιο αμερικανικό οχηματαγωγό πλοίο «Liberty Pride», στο πλαίσιο της πολιτικής εμπλοκής της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς στην περιοχή.

Ο NATOϊκός στρατιωτικός εξοπλισμός θα μεταφερθεί έπειτα προς στην Βουλγαρία και την Ρουμανία όπου στο επόμενο διάστημα για την υποστήριξη της μόνιμης επιχείρησης στην Ανατολική Ευρώπη “Atlantic Resolve 23” και την ευρείας κλίμακας άσκηση “Defender Europe 23“.

Το πλοίο μήκους 200 μέτρων ελλιμενίστηκε το πρωί της Κυριακής και άρχισε να ξεφορτώνει στρατιωτικά εφόδια. Έφτασε στην Αλεξανδρούπολη από το λιμάνι του Τσάρλεστον των ΗΠΑ, και θα αποπλεύσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας αφού φορτώσει άλλα εφόδια και εξοπλισμό των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Το αμερικανικό οχηματαγωγό αποτελεί προπομπό αλυσίδας εφοδιοπομπών για λογαριασμό των συμμαχικών δυνάμεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει έως και τα τέλη Αυγούστου.

Πριν μερικές μέρες έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη πάνω από 200 αξιωματικοί και πολιτικό προσωπικό του Αμερικανικού Στρατού για τις ανάγκες μεταφοράς του στρατιωτικού υλικού που κατεβάζει το «Liberty Pride».

Η εγκατάσταση στρατιωτικής Βάσης των ΗΠΑ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, δρομολογήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Διάλογου» με τις ΗΠΑ. Έτσι από το 2019, εκτός της «Atlantic Resolve», το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει μετατραπεί σε ορμητήριο αμερικανοΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων, επίσης για μεγάλης κλίμακας ασκήσεις – πρόβες πολέμου του ΝΑΤΟ, όπως της «Defender Europe» και άλλες συνεκπαιδεύσεις. Τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ πήρε η κυβέρνηση της ΝΔ υπογράφοντας τελικά μια αναβαθμισμένη συμφωνία, για τις βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα για πέντε χρόνια και τελικά επ’ αόριστον.

Δείτε ακόμα...