Αλεξανδρούπολη – Οδός Καρπαθίων – Βαλτική – ιμπεριαλιστικός άξονας

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης / Πηγή : Eurokinissi

Η περιοχή των Βαλκανίων ανέκαθεν βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής των ιμπεριαλιστών. Οι ενέργειες για την ένταξη χωρών των Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε, είναι συνεχείς. 

Στις 6 Μάη 2020 οι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε, πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη με ομολόγους τους, από έξι χώρες των Βαλκανίων και αυτές ήταν η Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Σερβία και Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Στη διάσκεψη αυτή τονίστηκε για μια ακόμη φορά, από τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών αστικών κυβερνήσεων, ότι όλες οι βαλκανικές χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ε.Ε θα πρέπει απαρέγκλιτα, να τηρούν τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης. Οι χώρες αυτές είναι υποχρεωμένες κάθε φορά να δίνουν όρκο πίστης και τη δέσμευσή τους στην ευρωπαϊκή προοπτική ως σταθερή στρατηγική επιλογή. Δηλαδή υλοποίηση των συμφερόντων του κεφαλαίου στις χώρες αυτές.

Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι και σε αυτή την τηλεδιάσκεψη, οι ιμπεριαλιστές της Ε.Ε έβαλαν το στίγμα των μονοπωλιακών συμφερόντων που υπηρετούν, λέγοντας ότι οι καπιταλιστικές οικονομίες των Δυτικών Βαλκανίων, θα πρέπει να λειτουργήσουν με όρους που λειτουργούν οι οικονομίες της καπιταλιστικής Ευρώπης και να συνασπιστούν όλες μαζί σε κάθε τι που θα μπορούσε να αμφισβητήσει και να υπονομεύσει το βάθεμα της μονοπωλιακής οικονομίας αυτών των χωρών. 

Ταυτόχρονα με τις κινήσεις περικύκλωσης της ανταγωνίστριας ιμπεριαλιστικής δύναμης της Ρωσίας, οι ΗΠΑ ενισχύουν στρατιωτικά και οικονομικά την παρουσία τους από τις χώρες της Βαλτικής μέχρι και τα Βαλκάνια. Η ιμπεριαλιστική παρουσία βαφτίστηκε από τους ίδιους ως κίνηση που θέλει να υποστηρίξει την κυριαρχία, ευημερία και την ενεργειακή ανεξαρτησία των Ευρωπαίων φίλων των ΗΠΑ. Οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ για να αυξήσουν τα μερίδιά τους στη καταλήστευση των λαών, δήλωσαν δια στόματος Πομπέο, ότι είναι διατεθειμένες να χορηγήσουν μέχρι 1 δισεκ. δολάρια για να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις σε χώρες που συμβάλλουν στην περικύκλωση της Ρωσίας. Αυτή τη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση την έχουν ονομάσει «Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών».

Για τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ – Ε.Ε η πρωτοβουλία αυτή αποβλέπει στο να βάλει σε κοινή στρατηγική που θα υπηρετεί τα συμφέροντά τους σε όλες τις χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία, από τη Βαλτική Θάλασσα μέχρι και τη Μεσόγειο, δηλαδή μέχρι και την Αλεξανδρούπολη. Η διασύνδεση αυτή θα είναι στρατιωτική, οικονομική, πολιτική. Σε αυτή την πρωτοβουλία θα παίζουν σημαντικό ρόλο στην περικύκλωση της Ρωσίας οι υποδομές των χωρών αυτών όπως δρόμοι, ποτάμια, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Με απλά λόγια οι υποδομές των χωρών αυτών υποτάσσονται στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Θυμίζουμε ότι  για τους σκοπούς της βελτιστοποίησης της χρήσης των κονδυλίων της ΕΕ το 2019 αποφασίστηκε ότι στη χρηματοδότηση έργων υποδομών μεταφορών θα συνεισφέρει και ο μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη», με σκοπό την καλύτερη ανταπόκριση των υποδομών στις στρατιωτικές απαιτήσεις. Ως εκ τούτου, η συνεισφορά αυτή της ΕΕ αναμένεται να δώσει στα κράτη μέλη νέες κατευθύνσεις, για να αναπτύξουν τμήματα υποδομών που θα εξυπηρετούν τις μεταφορές τόσο για αμυντικούς, δηλαδή πολεμικοστρατιωτικούς, όσο και για πολιτικούς σκοπούς.
Ένα από τα σημαντικότερα έργα σε όλους τους παραπάνω σχεδιασμούς αποτελεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Δια μέσω αυτού οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις θα έχουν άμεση πρόσβαση στη Μεσόγειο, την Εγνατία Οδό, την «Οδό των Καρπαθίων» και το σιδηρόδρομο.

Η «Οδός των Καρπαθίων» αποτελεί τον ανατολικό διάδρομο ή διάδρομο Ανατολικής Μεσογείου, ο οποίος θα ενώνει τις θαλάσσιες επικοινωνίες από τη Βόρεια Θάλασσα, της Βαλτικής, της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου, γεγονός που θα βελτιστοποιήσει την χρήση των αντίστοιχων λιμανιών των χωρών των «θαλάσσιων αρτηριών». 

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να συμπεριληφθεί και ο ποταμός Έλβας στις εσωτερικές πλωτές οδούς. Με όλα τα παραπάνω θα υπάρξει άμεση βελτίωση, με όλους τους τρόπους των συνδέσεων μεταξύ Βόρειας Γερμανίας, Τσεχίας, της περιοχής της Παννονίας και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο διάδρομος αυτός έχει συνέχεια προς την Μεσόγειο δια μέσου της Ελλάδας.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα παίξει σημαντικό ρόλο με την εγκατάσταση πλωτής εξέδρας, για τη μεταφορά αμερικανικού σχιστολιθικού φυσικού αερίου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι Αμερικανοί δαπάνησαν το ποσό των 2.500.000 δολαρίων από τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου για να ανασύρουν τη βυθοκόρο, από τον πυθμένα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

Πέρα όμως από την οικονομική σημασία, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί στρατηγικό σημείο για τους αμερικανονατοικούς σχετικά με την προώθηση στρατευμάτων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε σύντομο διάστημα στα σύνορα με τη Ρωσία.

Αυτό εφαρμόστηκε στην πρώτη δοκιμή που πραγματοποίησαν οι ιμπεριαλιστές με τη συμμετοχή 8.000 στρατιωτών και τη μεταφορά 700 και πλέον στρατιωτικών οχημάτων, στα σύνορα της Ρουμανίας με τη Ρωσία, με αφορμή την αμερικανονατοϊκή άσκηση «Saber Guardian 2019».

Σύμφωνα όμως με τους σχεδιασμούς των αμερικανονατοϊκών, λόγω πανδημίας το 2020, δεν πραγματοποιήθηκε η μεγάλη αποβατική άσκηση, η οποία τελικά θα πραγματοποιηθεί το 2021. Πρόβλεπε απόβαση αμερικανονατοϊκών στρατευμάτων και μεταφορά τους μέχρι τις χώρες της Βαλτικής. Οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ θα αναβαθμιστούν ακόμη περισσότερο με την ολοκλήρωση του έργου  Baltic Pipe, που είναι ένα στρατηγικό έργο υποδομής φυσικού αερίου με στόχο τη δημιουργία ενός νέου διαδρόμου εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά.

Το έργο Baltic Pipe θα επιτρέψει τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Νορβηγία στις αγορές της Δανίας και της Πολωνίας, καθώς και στους τελικούς χρήστες σε γειτονικές χώρες. 

Η όξυνση των ανταγωνισμών του κεφαλαίου καλά κρατεί και τα σχέδιά τους για αύξηση των μεριδίων αγοράς θα οδηγούν σε νέες συγκρούσεις.

Το φιτίλι του πολέμου δεν είναι δύσκολο να ανάψει.

Το «μάρμαρο» θα το πληρώσουν οι λαοί. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τα στρατευμένα παιδιά του λαού μας να γίνουν κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών.

Η εμπλοκή της χώρας μας σε όλους τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε, βαθαίνει ακόμα περισσότερο.

Με ευθύνη της κυβέρνησης της Ν.Δ, της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοίπων αστικών κομμάτων, υπάρχει η μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά διασπορά αμερικανονατοϊκών βάσεων στη χώρα μας. Έχουν απλώσει παντού τα πλοκάμια τους.

Ο λαός μας δεν πρέπει να ανεχτεί άλλο αυτή την κατάσταση.

Τώρα αποδέσμευση από τις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε. Να κλείσουν όλες οι βάσεις στη χώρα μας.

Τώρα να αλλάξει χέρια η οικονομία. Να κοινωνικοποιηθούν τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και η οικονομία να λειτουργήσει με βάση τα λαϊκά συμφέροντα και ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός της οικονομίας και όχι η αναρχία στην παραγωγή που υπάρχει σήμερα με τις καπιταλιστικές κρίσεις και την εκτεταμένη ανεργία.

Εμπρός λοιπόν τώρα σοσιαλισμός – κομμουνισμός.

Λ.Α

Δείτε ακόμα...