Αλλόκοτες σκέψεις ενός Κρετίνου

Λάμπα

Τρίβει τα μάτια του ο Κρετίνος τώρα καθώς ξανακοιτάζει τις πασχαλιάτικες κάρτες

  • του Παύλου Πολάκη, πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας και του 
  • του Γιώργου Πατούλη, προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).

Οι ευχές του Πολάκη είναι κόκκινο-μαύρο φόντο, με ένα κόκκινο αυγό και μια φλογίτσα στην κορφή. «Ποιο μήνυμα θέλει να στείλει ο αψύς Σφακιανός, που λέει κι ο Τσίπρας,  με το “φλεγόμενο” κόκκινο αυγό;», αναρωτήθηκε ο Κρετίνος.

Σε ανοιχτό γαλάζιο φόντο οι ευχές του Πατούλη. Με χέρια με γάντια – και ενωμένα – ένα κλωνάρι ανθισμένου δέντρου και, επίσης, ένα κόκκινο αυγό με τη φλογίτσα. «Ο πρόεδρος του ΙΣΑ θέλησε να αμβλύνει το βαθύ μπλε χρώμα του κόμματός του, ρίχνοντας και τις κόκκινες πινελιές  του!», μειδίασε (ο Κρετίνος).

Στην αρχή δεν το πρόσεξε. Αλλά τώρα που ξανακοιτάζει τις κάρτες ο Κρετίνος διαπιστώνει ότι τα υπό …ανάφλεξη κόκκινα αυγά είναι ακριβώς τα ίδια. «Ωρέ τι σύμπτωση!» αναφώνησε.

Ο Μπαμπινιώτης στο λεξικό του δίνει τρεις ερμηνείες στη «σύμπτωση»:
1.
η σύγχρονη εκδήλωση ή καταγραφή δύο ή περισσοτέρων, ανεξαρτήτων μεταξύ τους γεγονότων ή καταστάσεων: ασυνήθιστη |παράξενη | μοιραία.
2. ό,τι τυχαίνει μαζί με κάτι άλλο, συμβαίνει ή ισχύει συγχρόνως με κάτι άλλο.
3.
οτιδήποτε προκύπτει ή συμβαίνει τυχαία.

«Και ποια να είναι η σημειολογία αυτής της “ασυνήθιστης, παράξενης ή μοιραίας” σύμπτωσης;» αναρωτήθηκε ο Κρετίνος.

Κατέφυγε ξανά στο Μπαμπινιώτη, όπου βρήκε ολόκληρο…κατεβατό για τη «σημειολογία». Από ολόκληρο το κατεβατό αντέγραψε:
1. (α) η επιστήμη που έχει ως αντικείμενο τους τρόπους παραγωγής, λειτουργίας και προσλήψεων των διαφόρων σημειακών συστημάτων, που επιτρέπουν την επικοινωνία ανάμεσα σε άτομα ή και σε ομάδες.
(β) το σύνολο των σημείων που περιλαμβάνει ένας κώδικας επικοινωνίας.
2. Ιατρικώς η συμπτωματολογία.

Ο όρος σημειολογία, προτού χρησιμοποιηθεί στη γλωσσολογία, απαντά ήδη από το 1752 στη Γαλλική ως όρος της ιατρικής δηλώνοντας τη μελέτη των συμπτωμάτων των ασθενειών.

«Αυτό είναι: Στη σημειολογία για το “φλεγόμενο” κόκκινο αυγό, φαίνεται να προέχει η ιατρική εκδοχή.

Άλλωστε ο Πολάκης κι ο Πατούλης είναι είναι γιατροί» (σκέφτηκε ο Κρετίνος).

Ο Κρετίνος θυμήθηκε όμως ότι ο Πολάκης είναι βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ και ο Πατούλης Περιφερειάρχης Αττικής με τη στήριξη της ΝΔ.
Του ‘ρθαν στο μυαλό και οι στίχοι του Μίκη απ’ το «Κόκκινο Τριαντάφυλλο» που τραγούδησε ο Γιώργος Νταλάρας: «Τώρα οι σημαίες γενήκανε είδη εμπορικά είναι τα όνειρα αγαθά καταναλωτικά».

Γέλασε πικρά και είπε φωναχτά:

«Δυστυχώς, φαίνεται να είναι βαθύτερη η σημειολογία της σύμπτωσης με το “φλεγόμενο” κόκκινο αυγό: Συστημική και διαχειριστική…»

Δείτε ακόμα...