Αμερικανός Πρέσβης: «Εγγυήτρια» η Ελλάδα των ιμπεριαλιστικών ενεργειακών σχεδίων των ΗΠΑ

Πάιατ-ΗΠΑ
Πηγή: Eurokinissi

Στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ για αποδυνάμωση άλλων αντιπάλων της στην Ανατ. Μεσόγειο, της Ρωσίας και της Κίνας, και συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων υπό την εποπτεία των ΗΠΑ, η Ελλάδα μαζί με τους γείτονές της [Τουρκία] αποτελούν συνδετικούς κρίκους υλοποίησης τους. Αυτό ανέδειξε ο Αμερικανός Πρέσβης από το βήμα του Ενεργειακού Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, την Παρασκευή. Παράλληλα,τόνισε ιδιαίτερα το ρόλο και των «γειτόνων» ως απαραίτητους σε αυτά τα σχέδια, αναδεικνύοντας την ουσία της θέσης των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ ότι η Τουρκία πρέπει να παραμείνει στην ευρωατλαντική συμμαχία.

Συγκεκριμένα, ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, χαρακτήρισε την Ενέργεια, έναν από τους πιο ισχυρούς πυλώνες συνεργασίας των Ελλάδας – ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα οδεύει στο να γίνει «η εγγυήτρια της ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης της ενεργειακής τροφοδοσίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Ενώ τόνισε ότι η συνεργασία της Ελλάδας με τους γείτονές της είναι «κλειδί» για την παροχή εναλλακτικών στο ρωσικό μονοπώλιο φυσικού αερίου, και απαρίθμησε τα έργα που προωθούν διαδοχικά οι ελληνικές κυβερνήσεις στο πλαίσιο αυτό.

Ο πρέσβης ανέδειξε επίσης, ως αναγκαίο το πλαίσιο συνεκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων, εκφράζοντας την «περηφάνια» του για όσα επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «3+1» (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και ΗΠΑ). «Ήμουν και παραμένω αισιόδοξος ότι η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να είναι κινητήριος δύναμη για τη συνεργασία και όχι για διαμάχες», σημείωσε.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η παρέμβαση του Φρ. Φάνον, υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για ενεργειακά θέματα, ο οποίος μίλησε για τον «εποικοδομητικό ρόλο» που καλείται να παίξει η Τουρκία στον ενεργειακό σχεδιασμό “ώστε όλα τα κράτη, δουλεύοντας μαζί, να υλοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία που έχουν μπροστά τους”.

Ο Τσαρλς Μακ Κέρι, σύμβουλος του διευθύνοντος συμβούλου της Διεθνούς Επιχείρησης Οικονομικής Ανάπτυξης (DFC) των ΗΠΑ, μίλησε για το ρόλο του οργανισμού του, που έχει χαρακτηριστεί κατά καιρούς η «απάντηση» των ΗΠΑ στην πρωτοβουλία του «Δρόμου του Μεταξιού» της Κίνας, και σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στο ρόλο του Οργανισμού για την εξαγορά των Ναυπηγείων Σύρου και Ελευσίνας από την ONEX, προσθέτοντας πως πλέον η DFC έχει σαφή εντολή να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της Ενέργειας στην Ελλάδα, ξεχωρίζοντας για το επόμενο διάστημα τα ενεργειακά πρότζεκτ σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα.

ag

Δείτε ακόμα...