Αν. Υπ. Υγείας της Ρωσίας: Ορισμένες χώρες είναι απρόθυμες να συνεργαστούν στο διάλογο για τον ΠΟΥ

Τα κεντρικά γραφεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γενεύη της Ελβετίας
Φώτο Αρχείου / Τα κεντρικά γραφεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γενεύη της Ελβετίας / Πηγή: WHO

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Ρωσίας Σεργκέι Γκλαγκόλεφ σε συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ στη Γενεύη δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία σημειώνει με απογοήτευση ότι ορισμένες χώρες είναι απρόθυμες να συνεργαστούν στην πλατφόρμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Η Ρωσία είναι προσηλωμένη στην αρχή της ισότιμης συνεργασίας στον τομέα της παγκόσμιας υγείας ως απαραίτητο στοιχείο της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και λυπούμαστε για την απροθυμία ορισμένων χωρών να συμμετάσχουν σε εποικοδομητικό διάλογο στον ΠΟΥ», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο Γκλαγκόλεφ υπενθύμισε ότι «ιδιαίτερα, τον Δεκέμβριο του 2022, μία ημέρα πριν από την έναρξη, το τεχνικό σεμινάριο του ΠΟΥ για τον εντοπισμό υποβαθμισμένων και νοθευμένων ιατρικών προϊόντων ματαιώθηκε». Αυτό συνέβη «λόγω της ένστασης του εκπροσώπου της Ουκρανίας στην παρουσίαση του Ρώσου ειδικού». Πρόσφατα, υπήρξε επίσης «άρνηση από το Κέντρο Συνεργασίας του ΠΟΥ που βρίσκεται στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να παράσχει στο ρωσικό επιστημονικό ινστιτούτο δείγμα αναφοράς του ιού της γρίπης, κάτι που αποτελεί ευθεία παραβίαση των όρων και των κανονισμών στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Κέντρων». Ο υγειονομικός αξιωματούχος επέστησε επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι «οι αναφορές του ΠΟΥ για ορισμένα έργα που σχετίζονται με την ετοιμότητα των χωρών για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δεν ελέγχονται».

Από αυτή την άποψη, η Μόσχα αναμένει από τον ΠΟΥ «να διατηρήσει τον εποικοδομητικό χαρακτήρα του έργου του, λαμβάνοντας υπόψη τις παγκοσμίως αποδεκτές αρχές ουδετερότητας και αμεροληψίας του ΟΗΕ. Η πολιτικοποίηση της ατζέντας του ΠΟΥ προς το συμφέρον των επιμέρους κρατών, συμπεριλαμβανομένης της διαμόρφωσης μιας παγκόσμιας δομής υγείας, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανισότητα στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και θα επιδεινώσει την κατάσταση των αναπτυσσόμενων κρατών», δήλωσε ο υφυπουργός.

«Η παγκόσμια αρχιτεκτονική υγείας πρέπει να οικοδομηθεί στις αρχές της διαφάνειας, της ισότητας και του διακυβερνητικού διαλόγου, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις για το προσχέδιο του ΠΟΥ για την πρόληψη της πανδημίας και την ενίσχυση των Διεθνών Κανονισμών Υγείας», σημείωσε ο Glagolev. Η Ρωσία πιστεύει ότι η μελέτη αυτών των εγγράφων «θα πρέπει να προσεγγιστεί χωρίς λάθη και βιασύνη». «Αναμένουμε ότι το υπό ανάπτυξη εργαλείο θα συμπληρώσει τους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας και θα περιέχει πρακτικά προσανατολισμένους αλγόριθμους ενεργειών», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Ρωσίας.

Η 152η σύνοδος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα στη Γενεύη, θα συζητήσει τρέχοντα θέματα δραστηριότητας του οργανισμού έως τις 7 Φεβρουαρίου. Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει την ενίσχυση της ετοιμότητας αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών, τη μεταρρύθμιση του ΠΟΥ και τη συζήτηση του προϋπολογισμού του ΠΟΥ για το 2024-2025. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΠΟΥ περιλαμβάνει εκπροσώπους από 34 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...