Ανακοίνωση – στήριξη του βρετανικού ΥΠΕΞ στη σφαγή της Γάζας: «Οι ενέργειες του Ισραήλ δεν είναι γενοκτονία»

Μ. Βρετανία - Υπουργείο Εξωτερικών Ηνωμένου Βασιλείου (UK) στο Λονδίνο
Φώτο Αρχείου / Υπουργείο Εξωτερικών Ηνωμένου Βασιλείου (UK) στο Λονδίνο

Στήριξη στα εγκλήματα του ισραηλινού κράτους στη Γάζα προσέφερε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, αυτή τη φορά με μια προκλητική και ανακοίνωση, μία ημέρα μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου στη Χάγη που κάλεσε το Ισραήλ «να λάβει όλα τα μέτρα για την αποφυγή γενοκτονίας», η οποία βέβαια συντελείται εδώ και καιρό.

Με αφορμή την απόφαση αυτή το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε σήμερα «σοβαρές ανησυχίες». «Σεβόμαστε τον ρόλο και την ανεξαρτησία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης», διαβεβαιώνει στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών. Το Ισραήλ «έχει το δικαίωμα να υπερασπισθεί τον εαυτό του απέναντι στη Χαμάς», «εκτιμούμε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν γενοκτονία και για τον λόγο αυτόν θεωρούμε ότι η απόφαση της Νότιας Αφρικής να φέρει την υπόθεση ενώπιον της δικαιοσύνης είναι εσφαλμένη και προκλητική», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κάλεσε χθες το Ισραήλ να εμποδίσει κάθε πράξη γενοκτονίας στη Γάζα, να λάβει άμεσα μέτρα για να επιτρέψει την παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας που οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται επειγόντως στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς ωστόσο να ζητήσει κατάπαυση του πυρός.

«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την έκκληση του Δικαστηρίου υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης των ομήρων και για την ανάγκη συγκέντρωσης περισσότερης βοήθειας στη Γάζα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Μία άμεση παύση είναι αναγκαία για τη μεταφορά βοήθειας και την απελευθέρωση των ομήρων. (…) Στη συνέχεια θέλουμε την εγκαθίδρυση βιώσιμης και διαρκούς κατάπαυσης του πυρός», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Δείτε ακόμα...