Ανατ. Μακεδονία – Θράκη: Αγωνιστικές δράσεις ενάντια στην άσκηση «Defender Europe 2021»

Συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια και μαζικές εξορμήσεις ενάντια στη μετατροπή του τόπου τους σε ορμητήριο πολέμου των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ πραγματοποίησαν σήμερα σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Κομοτηνή και Καβάλα εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς της περιοχής.

Στην Αλεξανδρούπολη

Στην Αλεξανδρούπολη, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσαν εργατικά σωματεία, η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης και ο Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης (μέλος της ΟΓΕ) την κεντρική ομιλία έκανε η Ματούλα Γκιδίκα, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Αλεξανδρούπολης, ενώ χαιρετισμούς έκαναν ο Δημήτρης Γιαννούδης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων – Ιδιωτικών Υπαλλήλων περιοχής Αλεξανδρούπολης – Φερών – Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» και ο Γιάννης Χιώνης, γραμματέας του Σωματείου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» και μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εβρου.

Η Μ. Γκιδίκα, τόνισε μεταξύ άλλων πως με τις κινητοποιήσεις δίνεται μια πρώτη απάντηση στις πρωτεύουσες των νομών της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, προσθέτοντας πως η δραστηριότητα αυτή θα ενταθεί το επόμενο διάστημα. Σχολίασε πως δημιουργεί μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης «μπαίνει στο μάτι του κυκλώνα των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδίων και επιδιώξεων με την επικίνδυνη αυτή εμπλοκή της Αλεξανδρούπολης και όλης της περιοχής» καθώς μάλιστα ο λαός της περιοχής μετατρέπεται σε στόχο σε μια ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη με τη Ρωσία, με οποιονδήποτε δηλώνει εχθρός του ΝΑΤΟ ή τον θεωρεί το ΝΑΤΟ εχθρό του.

«Τα ΝΑΤΟικα στρατεύματα δεν πρέπει να αποτελέσουν καθημερινούς συνοδοιπόρους στην βόλτα μας» είπε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πως οι «μισθοφόροι επαγγελματίες φονιάδες» είναι ανεπιθύμητοι, και πως «”τα πάνε έλα” των μεταγωγικών τους δεν πρέπει να εννοηθούν ως αναβάθμιση για το λιμάνι μας. Η μόνη “αναβάθμιση” που σηματοδοτούν είναι η “αναβάθμιση” της περιοχής μας σε πιθανό στόχο». Παράλληλα, σημείωσε πως ο λαός της περιοχής δεν πρέπει να ανεχθεί οι θύτες να κυκλοφορούν ανενόχλητοι και τα θύματα τους, οι πρόσφυγες και μετανάστες να είναι στην φυλακή, και για αυτό θα πρέπει να συνδέσει την πάλη του με το όχι στη δημιουργία φυλακής μεταναστών και προσφύγων στην Ορεστιάδα και πουθενά στην Ελλάδα.

Στην Ξάνθη

Συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη από εργατικά σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους της πόλης. Στη συγκέντρωση μίλησε η Γιώτα Ρόϊδου, πρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπάλληλων Ν. Ξάνθης.

Η πορεία που ακολούθησε πέρασε από τις γειτονιές και το κέντρο της Ξάνθης και κατέληξε στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, όπου και στεγάζεται το «XanthiTechlab» η «Αμερικανική Γωνιά» της Αμερικανικής Πρεσβείας στη περιοχή. Εκεί καταγγέλθηκε από την πορεία η συνεργασία της δημοτικής αρχής με την Πρεσβεία των ΗΠΑ για την λειτουργία του κέντρου αυτού που έχει αναλάβει την εκστρατεία εξωραϊσμού του ρόλου των ΗΠΑ στη περιοχή.

Στην Καβάλα

Μαζικές εξορμήσεις με το ψήφισμα της επιτροπής Αγώνα ΑΜΘ ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσειw πραγματοποίησαν σωματεία της Καβάλας στους εργαζόμενους της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας, και αλλά και έξω από το σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτη».

Τα μέλη των σωματείων τόνισαν κατά τη διάρκεια των εξορμήσεων στις συζητήσεις με τους εργαζόμενους τις τεράστιες ευθύνες των αστικών κυβερνήσεων στην μετατροπή της περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών και παράλληλα στρατιωτικό στόχο των αντιπάλων του ευρατλαντικού άξονα, καθώς μετά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που αξιοποιείται στο πλαίσιο της γιγαντιαίας άσκησης – πρόβας πολέμου «Defender2021», σειρά έχει και «το δεύτερο παπούτσι του ζευγαριού» όπως είχε αποκαλέσει το λιμάνι της Καβάλας ο Αμερικάνος πρέσβης.

Αρκετοί από τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της Καβάλας εξέφρασαν πως ξαφνιάστηκαν από το μέγεθος της εμπλοκής της περιοχής τους στην υλοποίηση των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών, ενώ αντιλαμβανόμενοι πως η περιοχή μετατρέπεται σε πιθανό στρατιωτικό στόχο, αρκετοί ήταν οι γονείς που μετέφεραν τις μεγάλες ανησυχίες τους για τα παιδιά τους που είτε υπηρετούν είτε θα εκτίσουν τη θητεία τους το επόμενο διάστημα στον Έβρο.

Στην Κομοτηνή

Αντίστοιχη εξόρμηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα και στην Κομοτηνή, στους χώρους εργασίας στο εμπόριο από την Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής και τον Σύλλογο Γυναικών Ροδόπης, ενώ σήμερα, Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί μαζί με την Επιτροπή Ειρήνης Ροδόπη ενημέρωση με μικροφωνική στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής στις 12 μ..

Δείτε ακόμα...