Ανατολική Μεσόγειος: «Αξιοποίηση» ενεργειακού πλούτου με επώδυνες διευθετήσεις

Χάρτης Ανατολικής Μεσογείου
Χάρτης Ανατολικής Μεσογείου / Πηγή: Google

Με αιχμή τα σχέδια για την «αξιοποίηση» του ενεργειακού πλούτου της περιοχής από τους επιχειρηματικούς ομίλους ΗΠΑ – ΕΕ, «τρέχουν» οι διεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Ελληνοτουρκικά και το παρασκήνιο για τις επώδυνες διευθετήσεις.

Την επιτάχυνση των σχεδιασμών αυτών αποδίδουν και οι «διαρροές» των κυβερνητικών επιτελείων σχετικά με τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε σε Ελλάδα και ΗΠΑ η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας με στελέχη της αμερικανικής «ExxonMobil» για τις έρευνες στα οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Σύμφωνα με αυτές, στο περιθώριο του συνεδρίου Capital Link στις 9 Δεκεμβρίου στη Ν. Υόρκη με τον αντιπρόεδρο της «ExxonMobil», υπεύθυνο για τις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου και των Διεθνών Διακυβερνητικών Σχέσεων, Ρόχντι Γιούνσι, τα υψηλόβαθμα στελέχη του αμερικανικού ομίλου έλαβαν από τον υπουργό Κώστα Σκρέκα «διαβεβαιώσεις για την πλήρη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο ερευνητικό πρόγραμμα της εταιρείας», με ό,τι αυτό συνεπάγεται… Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο σχεδιασμός της κοινοπραξίας «ExxonMobil» / «HELLENIQ ENERGY» για την περιοχή επιταχύνεται, επιδιώκοντας – στο πλέον «αισιόδοξο» για τους Αμερικανούς σενάριο – ερευνητική γεώτρηση εντός του 2024, προκειμένου να μπει το πρώτο γεωτρύπανο μέσα στο 2025.

Θυμίζουμε ότι κυκλοφορούν συστάσεις σε τουρκικές «δεξαμενές σκέψης», όπως η SETA. Όπως αναφερόταν πρόσφατα σε μια σύσταση για το «Γεωπολιτικό Πλαίσιο για την Τουρκία το 2023», η Άγκυρα θα συνεχίσει τη «διαδικασία εξομάλυνσης σχέσεων» σε Περσικό Κόλπο και Μεσόγειο. Εκανε ακόμη λόγο για «μια δίκαιη και σωστή μοιρασιά της υφαλοκρηπίδας» που η Άγκυρα θεωρεί «βασική παράμετρο» των διαπραγματεύσεων που επιθυμεί και πρόσθετε ότι στόχος παραμένει «ο καθορισμός θαλάσσιων ζωνών» με «από κοινού προώθηση της στρατηγικής αμοιβαίου οφέλους». Ανέφερε ακόμα ότι η Άγκυρα «δεν μπορεί να ανεχτεί τα ελληνικά επιχειρήματα που εγκλωβίζουν την Τουρκία, η οποία έχει τη μακρύτερη ακτογραμμή (στην περιοχή), σαν να είναι γι’ αυτήν η Μεσόγειος “απαγορευμένη” ζώνη» και παρατηρούσε ότι «ο ανταγωνισμός Τουρκίας – Ελλάδας θα προσφέρει ευκαιρίες στις χώρες της περιοχής» αφού «στο κάτω κάτω της γραφής, η ανακάλυψη ενεργειακών πόρων μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για την ατζέντα όλων των πλευρών στην περιοχή, ειδικά κατά μήκος των διαφιλονικούμενων ζωνών…».

Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία είχε το Σάββατο ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμ. Μακρόν. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, με αιχμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ουκρανία. Ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησαν θέματα συντονισμού, ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 9 και 10 Φεβρουαρίου του 2023.

Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφευγε να απαντήσει στο ερώτημα αν «θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε ανακήρυξη της ΑΟΖ στην Κρήτη». Αρκέστηκε να δηλώσει:

Η κυβέρνησή μας στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής πορεύεται πάντοτε με άξονα το Διεθνές Δίκαιο και τα εθνικά μας συμφέροντα

Κυβερνητικός εκπρόσωπος

Δείτε ακόμα...