Ανατολική Μεσόγειος: Επιτάχυνση επενδυτικών και γεωπολιτικών σχεδιασμών

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Isaac Herzog, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Ιερουσαλήμ, είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης - 11/05/2023
Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Isaac Herzog, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Ιερουσαλήμ, είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης – 11/05/2023

Στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου φουντώνουν διεργασίες για την επιτάχυνση επενδυτικών και γεωπολιτικών σχεδιασμών των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ απέναντι στη Ρωσία, αλλά και την Κίνα.

Σε αυτό το κάδρο εντάσσεται και μια νέα κινητικότητα στα Ελληνοτουρκικά, για την «αναθέρμανση» της οποίας δηλώνουν πρόθυμα να βοηθήσουν μια σειρά από ιμπεριαλιστικά επιτελεία. Όπως δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Νιλς Σμιντ, για τον ρόλο της χώρας του «μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας», «εξακολουθεί να είναι πρόθυμη να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο» και «αυτή η προσφορά υπάρχει ανεξάρτητα από τις εκατέρωθεν κυβερνήσεις».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, πραγματοποίησε διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ. Σε συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ισ. Χέρτζογκ, συζήτησαν για το Κυπριακό, τις περιφερειακές εξελίξεις, τις διμερείς σχέσεις. Ακόμα, για τις σχέσεις συνολικά ΕΕ – Ισραήλ αλλά και την Ενέργεια, που αποτελεί σταθερά πεδίο όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών, για τα σχέδια «απεξάρτησης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες» και για τη διεύρυνση σχημάτων με ευρύτερες προεκτάσεις, όπως το Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο (στο οποίο ως πλήρη μέλη προς το παρόν συμμετέχουν Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Παλαιστίνιοι, Ιορδανία, Αίγυπτος, αλλά συζητιέται η ένταξη και των Ιταλίας, Γαλλίας, Τουρκίας, ακόμα και Συρίας κατά καιρούς).

Δείτε ακόμα...