Ανατολική Μεσόγειος: Τα αμερικανοΝΑΤΟικά συμφέροντα γίνονται «οδηγός» για επικίνδυνες διευθετήσεις

Πετρελαιοπηγή

Το αυξημένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο δεν επιβεβαιώνει μόνο η συμμετοχή αμερικανικών κολοσσών στις έρευνες, αλλά και το σοβαρό ενδεχόμενο να δραστηριοποιηθεί στην περιοχή ο Αμος Χόκσταϊν, ο Αμερικανός «αρχιτέκτονας» της συμφωνίας Λιβάνου – Ισραήλ για τον καθορισμό των μεταξύ τους θαλάσσιων συνόρων, που άνοιξε τον δρόμο για τη συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Και μόνο η αναφορά του ονόματός του αποκαλύπτει τις επιδιώξεις των ΗΠΑ, που «καίγονται» για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων ως εναλλακτικής πηγής τροφοδοσίας της Ευρώπης με καύσιμα, αντί του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Εμπόδιο» σε μια τέτοια προοπτική στέκονται οι «διαφορές» και τα «διαφιλονικούμενα ύδατα», όπως χαρακτηρίζουν οι ΗΠΑ την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου από την Τουρκία.

Η συζήτηση για τον διορισμό Αμερικανού διαμεσολαβητή φούντωσε μετά την ανακάλυψη νέου μεγάλου κοιτάσματος στην κυπριακή ΑΟΖ, το οποίο διεκδικεί και η Τουρκία, όπως και μετά την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για έρευνες νότια και δυτικά της Κρήτης, όπου στον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων και δικαιωμάτων εκμετάλλευσης εμπλέκεται και η Λιβύη.

Το τι «μαγειρεύεται» στο παρασκήνιο δεν είναι δύσκολο να το υποθέσει κανείς, κρίνοντας από το αποτέλεσμα της συμφωνίας Λιβάνου – Ισραήλ, όπου τα συμφέροντα των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών επέβαλαν τη συνεκμετάλλευση, χωρίς να αμβλυνθούν στο ελάχιστο οι τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στην περιοχή μας, όπου τα αμερικανοΝΑΤΟικά συμφέροντα γίνονται «οδηγός» για επικίνδυνες διευθετήσεις σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου.

Δείτε ακόμα...