Αναβολή της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας – Τουρκίας -Συρίας

Φωτό αρχείου

Αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας η αρχικά σχεδιαζόμενη για τα μέσα της επόμενης βδομάδας σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας, Τουρκίας και Συρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αραβικής εφημερίδας «Asharq al Awsat», επί του παρόντος αντί της συνόδου των υπουργών των τριών χωρών στη Μόσχα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση επιτροπών χαμηλόβαθμων αξιωματούχων που συστάθηκαν μετά την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Αμυνας των τριών χωρών τον Δεκέμβριο στη Μόσχα (που ήταν η πρώτη τέτοια συνάντηση από την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011).

Τα σχέδια επαναπροσέγγισης Συρίας και Τουρκίας αναμένεται να καθυστερήσουν μεταξύ άλλων και λόγω του ταξιδιού του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, στις ΗΠΑ, με φόντο και τις παρεμβάσεις της Ουάσιγκτον ενάντια σε αυτήν την εξέλιξη.

Στο μεταξύ αίσθηση προκάλεσε η απαίτηση του Γιασίν Ακτάι, συμβούλου του Τούρκου Προέδρου, να τεθεί το Χαλέπι της Συρίας υπό τουρκικό έλεγχο, γιατί τάχα αυτό «θα ήταν η καλύτερη λύση για την επιστροφή εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων». Μιλώντας στο τουρκικό κανάλι «Ulke», ο Ακτάι εξέφρασε την παραπάνω άποψη, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν σχεδιάζει τον «άμεσο» και «δίχως δισταγμό» επαναπατρισμό εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων.

Προχτές βράδυ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε ομόφωνα τη διατήρηση της χορήγησης ανθρωπιστικής βοήθειας στη βορειοδυτική Συρία μέσω διαδρόμου που ξεκινά από τα τουρκικά σύνορα.

Το ίδιο διάστημα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί σχεδιάζει να πραγματοποιήσει το επόμενο διάστημα επίσημες επισκέψεις σε Τουρκία και Συρία.

Δείτε ακόμα...