Ανοίγουν «παράθυρο» επικίνδυνων ΝΑΤΟϊκών διευθετήσεων

Επίσημες επαφές στην Τουρκία τις αμέσως επόμενες μέρες θα έχει ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Τζον Μπας, στο πλαίσιο περιοδείας του σε Πακιστάν και Τουρκία μεταξύ 14 και 18 Σεπτέμβρη, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οπως εξήγησε, «στην Αγκυρα, ο υφυπουργός Μπας θα συναντηθεί με ανώτερους αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης για να υπογραμμίσει τη δύναμη της διμερούς σχέσης Ηνωμένων Πολιτειών – Τουρκίας και να συζητήσει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας να συνεργαστούν για την υποστήριξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

Την ίδια στιγμή, τις διεργασίες για τα σχέδια συνεκμετάλλευσης που «τρέχουν» στην περιοχή με σφραγίδα ΗΠΑ, επιβεβαιώνει και η επίσκεψη που θα κάνει στις ΗΠΑ ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, προκειμένου να παραστεί στην Εκθεση και στο Συνέδριο Gastech, στο Χιούστον του Τέξας, μεταξύ 17 και 19 Σεπτέμβρη.

Σημειωτέον, μέσα στον Σεπτέμβρη, η τουρκική κρατική ενεργειακή εταιρεία «Botas» υπέγραψε δεκαετή συμφωνία προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με τη «Shell» – στο πλαίσιο της οποίας καταλήχτηκε ότι θα ξεκινήσουν παραδόσεις το 2027. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι η ετήσια παράδοση θα φτάνει τα 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG.

Ο δε Μπαϊρακτάρ αναφέρθηκε σε «νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία LNG» που πρόκειται να υπογραφεί τις μέρες που θα βρεθεί στις ΗΠΑ, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με πηγές από το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας, ο Μπαϊρακτάρ στην ομιλία του θα εστιάσει στα σχέδια της χώρας του να γίνει ενεργειακός κόμβος, ενώ αναμένεται να έχει διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του από ΗΠΑ, Αίγυπτο, Ινδία και Νιγηρία.

Τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο και για συμφωνία που η Τουρκία ετοιμάζεται να υπογράψει με τον γαλλικό κολοσσό «TotalEnergies».

«Παράθυρο ευκαιρίας» η νέα συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Προηγουμένως, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στα «Νέα» ανέφερε ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, την επόμενη βδομάδα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ότι «οι ηγέτες των δύο χωρών θα θέσουν τον νέο οδικό χάρτη του ελληνοτουρκικού διαλόγου ενόψει και της σύγκλησης στο τέλος του έτους του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας» (θα γίνει στην Τουρκία). Βασικά να δουν πώς θα προχωρήσουν διαδικασίες όπως ο λεγόμενος πολιτικός διάλογος (μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών), τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (σε στρατιωτικό επίπεδο – ένας νέος γύρος έγινε τη βδομάδα που πέρασε) και η Θετική Ατζέντα (αφορά διμερείς μπίζνες).

«Το γεγονός ότι, παρά τις σημαντικές διαφωνίες που υφίστανται, διατηρούνται ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας αποτυπώνει τη βούληση των μερών να εδραιώσουν την ηρεμία και τη σταθερότητα στη γειτονιά μας», είπε ο υπουργός όταν κάθε πρόσκαιρος συμβιβασμός του κεφαλαίου εμπεριέχει τον σπόρο για τον επόμενο γύρο αντιπαράθεσης πάνω στις μερίδες της καπιταλιστικής λείας. Οχι τυχαία, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, είπε την Κυριακή ότι «αντιμετωπίζουμε απειλές και η κύρια εκφραζόμενη απέναντί μας διεκδίκηση προέρχεται από μια χώρα που προσεγγίζει τα 100 εκατομμύρια».

«Η χώρα μας προσέρχεται στον διάλογο επί του μόνου ζητήματος που μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την αυτοπεποίθηση που της προσδίδει η αναβαθμισμένη διπλωματική της θέση», ισχυρίστηκε στο μεταξύ ο Γεραπετρίτης, την ώρα που η γείτων βάζει στο τραπέζι τα πάντα, με ζεσταμένη την πλάτη από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Μπροστά, άλλωστε, στην πρεμούρα τους να ενισχύσουν την ευρωατλαντική συνοχή στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και να επισπεύσουν μπίζνες, ο Γεραπετρίτης επέμεινε ότι «υφίσταται, πράγματι, ένα παράθυρο ευκαιρίας ώστε να διασφαλιστεί μακρά ειρήνη στην περιοχή μας», ενώ προσβλέποντας σε μια «λύση – πακέτο» για την Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός τόνισε ότι «η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δημιουργεί πιο εύφορο έδαφος» και για το Κυπριακό.

Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, παρουσίασε ως κατόρθωμα της κυβέρνησης ότι «έχει καταφέρει και συνεχίζει τον διάλογο με την Τουρκία, προβάλλει τις θέσεις της, έχει καταφέρει και έχει εκμηδενίσει, και με την πολιτική την εσωτερική που ακολουθεί, τις ροές από τον Εβρο και από τα θαλάσσια σύνορα (…) Δεν έχουμε παραβιάσεις, δεν καλούνται κάθε τόσο οι άνθρωποι της Αεροπορίας μας να αντιμετωπίζουν τέτοια φαινόμενα». Δείχνοντας ωστόσο πόση αξία έχουν αυτά και πόσο εύθραυστα είναι, και ο ίδιος παραδέχτηκε ότι οι θέσεις της Τουρκίας δεν έχουν αλλάξει, αντιθέτως υπάρχουν «έντονες διαφωνίες».

Στο μεταξύ, αύριο αναμένεται στην Αθήνα ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, με φόντο τις επίμονες παρεμβάσεις (και) των ΗΠΑ για άμεση άρση επιφυλάξεων για την υλοποίηση πόντισης του καλωδίου ηλεκτρικής σύνδεσης Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου (Great Sea Interconnector – GSI), έργο το οποίο είναι ενταγμένο στις επιδιώξεις ΗΠΑ – ΕΕ για την απεξάρτηση της Ευρώπης (και όχι μόνο) από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Δείτε ακόμα...