Ανταγωνισμοί ΗΠΑ – Κίνα: Με κυρώσεις για το Χονγκ Κονγκ απειλεί η Ουάσινγκτον

Χονγκ Κονγκ- κίνα

Νέες εντάσεις δημιουργούνται ανάμεσα στις ΗΠΑ και Κίνα, αυτή τη φορά αφορμή είναι ένα νομοσχέδιο της Κίνας για την εθνική ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ.

Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι «Το νομοσχέδιο για την εθνική ασφάλεια που προτείνει η Κίνα για το Χονγκ Κονγκ μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ και να απειλήσει το καθεστώς της πόλης ως οικονομικού κόμβου», προειδοποίησε την Κυριακή ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν.

«Φαίνεται ότι, με αυτόν τον νόμο περί εθνικής ασφάλειας, ουσιαστικά θα αναλάβουν (οι Κινέζοι) τον έλεγχο του Χονγκ Κονγκ και αν το κάνουν (…) ο υπουργός (Εξωτερικών) Μάικ Πομπέο πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να βεβαιώσει ότι το Χονγκ Κονγκ διατηρεί υψηλού βαθμού αυτονομία και αν συμβεί αυτό θα επιβληθούν κυρώσεις στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα» διεμήνυσε. Οι δηλώσεις του Ο’ Μπράιεν έγιναν στην εκπομπή Meet the Press του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC.

Η Κίνα από την πλευρά της, δια του ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι διεμήνυσε την Κυριακή ότι «Οι υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ είναι εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και δεν θα γίνει ανεκτή εξωτερική παρέμβαση…Η μη παρέμβαση, ως βασικός κανόνας των διεθνών σχέσεων, πρέπει να τηρείται από όλες τις χώρες» και ότι «η κεντρική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της εθνικής ασφάλειας, η οποία είναι η ίδια σε οποιαδήποτε χώρα». Το νομοσχέδιο «θα βελτιώσει το νομικό σύστημα του Χονγκ Κονγκ …στοχεύει σε μια στενή κατηγορία πράξεων που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την εθνική ασφάλεια… Δεν επηρεάζει τον υψηλό βαθμό αυτονομίας στο Χονγκ Κονγκ…τα δικαιώματα και τις ελευθερίες [των κατοίκων] …και τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των ξένων επενδυτών στο Χονγκ Κονγκ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η βασική αρχή ‘’μια χώρα, δύο συστήματα” και η θέση του Χονγκ Κονγκ ως παγκόσμιου χρηματοοικονομικού, εμπορικού και ναυτιλιακού κέντρου θα προστατεύονται» επέμεινε.

ag

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...