Αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Υγεία διαιωνίζεται το καθεστώς των μπαλωμάτων

Όλο το πλέγμα της πολιτικής που εφαρμόζεται, και πριν και μετά την πανδημία, στέλνει τον λαό στους επιχειρηματίες της Υγείας και ταυτόχρονα τους δίνει χώρο για δράση στο δημόσιο σύστημα Υγείας με ανάληψη υπηρεσιών που τελικά χαρατσώνουν πάλι τον λαό. Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για κύρωση συμφωνίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ιδρύματος Στ. Νιάρχου «για την αναβάθμιση των υποδομών Υγείας», όπως τιτλοφορείται.

Χαρακτηριστικά αυτής της πολιτικής και του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, συνέχισε, είναι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι προσωρινές συμβάσεις, οι διαρκείς μετακινήσεις προσωπικού από μονάδα σε μονάδα, από πόλη σε πόλη, τα μπαλώματα και η αποψιλωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.  

Ο Γ. Λαμπρούλης, αναφερόμενος σε συγκεκριμένα άρθρα, επισήμανε ότι διαιωνίζεται η λογική των μπαλωμάτων και των μετακινήσεων προσωπικού, αντί να γίνουν μόνιμες προσλήψεις εργαζομένων για την κάλυψη των κενών που υπάρχουν. Επισήμανε ότι τα πρώτα άρθρα προβλέπουν τη δυνατότητα ανάθεσης υπηρεσιών από τον ΕΟΔΥ προς τους ιδιώτες για εξετάσεις, για υπερωριακή απασχόληση του προσωπικού, για διάθεση του προσωπικού σε μονάδες ειδικών λοιμώξεων. 

Το νομοσχέδιο υπηρετεί την τακτική της κυβέρνησης που είδαμε από την έναρξη της πανδημίας, δηλαδή να μπουκώνει με ζεστό χρήμα τους ιδιώτες της Υγείας και έφερε ως παράδειγμα τον διπλασιασμό των νοσηλίων προς τους ιδιώτες για να νοσηλεύουν, μάλιστα, περιστατικά εκτός Covid. Ειδικά για το άρθρο που προβλέπει το δίκτυο των νοσηλευτών, ο Γ. Λαμπρούλης επισήμανε ότι πρόκειται για μία έμμεση παραδοχή ότι υπάρχουν ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, τις οποίες η κυβέρνηση αρνείται να αντιμετωπίσει με μόνιμες προσλήψεις.  

Τέλος, κατήγγειλε τα σχέδια της κυβέρνησης για το νέο ΕΣΥ, που ουσιαστικά βαθαίνει ακόμα περισσότερο την εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, όπου θα οξυνθεί η διαφοροποίηση των νοσοκομείων, των οποίων η λειτουργία θα κρίνεται από τη βιωσιμότητα και τα έσοδά τους.

Η πανδημία αξιοποιείται από την κυβέρνηση ως χρυσή ευκαιρία για να «τρέξει» και να επιταχύνει τις αντιδραστικές, αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στον τομέα της Υγείας, κατέληξε, με πρόσχημα προβλήματα και καθυστερήσεις για τα οποία είναι υπεύθυνη η ίδια η κυβέρνηση και οι προηγούμενες για την πολιτική που εφαρμόζουν. Μια πολιτική εμπορευματοποίησης που συμπιέζει τις κρατικές δαπάνες στην Υγεία, απαξιώνει τις δημόσιες δομές και τελικά παραδίδει τομείς και υπηρεσίες της στους ιδιώτες. 

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...