Αντιθέσεις Κίνα – Ταϊβάν

Πλοίο Αεροπλανοφόρο Κίνας
Αεροπλανοφόρο Shandong Κίνας

Αυξάνεται η στρατιωτική ένταση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν, κινεζικά πλοία με επικεφαλής το πρώτο αεροπλανοφόρο της χώρας, πέρασε από τις ανατολικές και νότιες ακτές της Ταϊβάν πραγματοποιώντας ασκήσεις.

Κινεζικά γυμνάσια στην περιοχή

Η κυβέρνηση της Ταϊβάν έχει διαμαρτυρηθεί για αυξημένη στρατιωτική παρουσία της Κίνας τις τελευταίες εβδομάδες. Το Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι το Liaoning, το πρώτο αεροπλανοφόρο της Κίνας, και πέντε συνοδευτικά πολεμικά πλοία πέρασαν πρώτα μέσω του στενού Miyako. Το στενό αυτό βρίσκεται μεταξύ των νησιών της Ιαπωνίας Miyako και Okinawa, στα βορειοανατολικά της Ταϊβάν. Την επόμενη μέρα η αρμάδα εισήλθε στα ύδατα της ανατολικής ακτής της Ταϊβάν. Τέλος απομακρύνθηκε προς τα νότια, πραγματοποιώντας γυμνάσια.

Πλοίο Αεροπλανοφόρο Liaoning Κίνας
Φωτο Αρχείου / Αεροπλανοφόρο Liaoning Κίνας

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν παρακολούθησαν την πρόοδο της κινεζικής αρμάδας και όπως πρόσθεσε το Υπουργείο “ολοκλήρωσαν σχετικές ενέργειες για να εξασφαλίσουν την εθνική ασφάλεια και την προστασία της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας”.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το υπουργείο Άμυνας της Κίνας. Ωστόσο να θυμίσουμε ότι η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν τμήμα της επικράτειάς της.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, λίγο πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Ταϊβάν, το νεότερο αεροπλανοφόρο της Κίνας, το Shandong, πέρασε μέσα από το Στενό της Ταϊβάν, μια κίνηση που καταδικάστηκε από την Ταϊβάν ως απόπειρα εκφοβισμού.

Πλοίο Αεροπλανοφόρο Shandong Κίνας
Αεροπλανοφόρο Shandong Κίνας

Κινήσεις και από τις ΗΠΑ

Ο στρατός των Η.Π.Α. δραστηριοποιήθηκε επίσης πρόσφατα σε νερά κοντά στη Ταϊβάν.

Ένα αμερικάνικο πλοίο έπλευσε στο στενό της Ταϊβάν, την ίδια μέρα που κινεζικά μαχητικά έκαναν ασκήσεις κοντά στο νησί. Άλλωστε στις Φιλιππίνες βρίσκεται και η έδρα του 7ου Αμερικανικού Στόλου.

Νότια Κινεζική Θάλασσα – αντιθέσεις κι ανταγωνισμοί

Γενικότερα η Νότια Κινεζική Θάλασσα είναι ένα από τα «θερμότερα» μέρη του πλανήτη. Κι αυτό γιατί διεκδικείται ο έλεγχος της περιοχής από πολλές χώρες. Μεταξύ αυτών εκτός από την Κίνα και τις ΗΠΑ, είναι η Ιαπωνία, οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ. Ο λόγος είναι ότι η Νότια Κινεζική θάλασσα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων στον πλανήτη. Ο έλεγχός του παίζει καθοριστικό ρόλο στις οικονομικές και μελλοντικές πολεμικές εξελίξεις.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...