Κάποιος άλλος «μεντεσές»…

Αντιτορπιλικό των ΗΠΑ-πλοιο USS_MITSCHER στο λιμάνι του Πειραιά
Φώτο αρχείου / Αντιτορπιλικό των ΗΠΑ USS_MITSCHER στο λιμάνι του Πειραιά / Πηγή: Eurokinissi

Ενώ ο κορωνοϊός μεσουρανεί στις συζητήσεις σε παγκόσμια επίπεδο, με την Κίνα να βγαίνει σταδιακά από αυτήν την πανδημία και στις ΗΠΑ να σημειώνει ραγδαία ανάπτυξη στα κρούσματα, πριν λίγες μέρες, ένα εν δυνάμει πολεμικό σκηνικό διεξήχθη στο Νότιο Ειρηνικό, στοιχείο που αποδεικνύει ότι τα ιμπεριαλιστικά κράτη δεν μπορούν να ξεφύγουν ποτέ από τη φύση τους.

Με ορμητήριο τη θάλασσα των Φιλιππίνων, όπου βρίσκεται η βάση του 7ου αμερικανικού στόλου, στη νήσο Γκουάμ, οι ΗΠΑ προέβησαν σε πυραυλικές δοκιμές με αληθινά πυρά, ως μία επίδειξη δύναμης απέναντι στην Κίνα. Από τα ανατολικά των Φιλιππίνων εκτοξεύτηκαν δύο μεσαίου βεληνεκούς πύραυλοι SM-2, από το αντιτορπιλικό USS Barry και το καταδρομικό USS Shiloh. Σαφώς και οι ενέργειες αυτές «βαφτίστηκαν», από την πλευρά των Αμερικανών, ως ενέργεια που θα διασφαλίσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Γνώριμες δικαιολογίες….

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι υψίστης σημασίας για κάθε χώρα που θα την ελέγχει, διότι αποτελεί πέρασμα, από τη Θάλασσα των Φιλιππίνων, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, στην Ινδοκίνα και από εκεί στον Ινδικό Ωκεανό. Επίσης, είναι μια περιοχή με πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα. Κύριοι εμπλεκόμενοι σε αυτό το «παιχνίδι» ηγετικής δύναμης εκεί, είναι οι ΗΠΑ και η Κίνα. Η οικονομική και στρατιωτική συνάμα άνοδος της ισχύος της Κίνας έναντι των ΗΠΑ, δημιουργεί στην τελευταία ιδιαίτερη ανησυχία για την πρωτοκαθεδρία στην περιοχή, γεγονός που οδηγεί στην περαιτέρω όξυνση του ανταγωνισμού των δύο ιμπεριαλιστικών κρατών.

Η Κίνα έχει αναπτύξει ένα σημαντικό πυραυλικό σύστημα, το οποίο μπορεί να πλήξει ουσιαστικά τις ΗΠΑ και την κυριαρχία τους στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά για το επονομαζόμενο «carrier – killer” DF-21D και το DF-26, με 4 χλμ βεληνεκές , που μπορεί να πλήξει την αμερικανική ναυτική βάση στο Γκουάμ. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, αυτοί οι πύραυλοι τοποθετήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο από τον Κινέζικο Στρατό κατά τη διάρκεια πυραυλικών δοκιμών στην Θάλασσα της Νότια Κίνας. Είναι γεγονός, ότι το χάσμα μεταξύ των δύο χωρών σε υλικό, λογισμικό και κατάρτιση βαίνει μειούμενο, κάτι που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ προβαίνουν στην ενδυνάμωση των στρατιωτικών δεσμών με τα σύμμαχα, ως προς αυτές, κράτη της περιοχής, κυρίως τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ – το πάλαι ποτέ Βατερλώ των Αμερικανών – στο πλαίσιο της Στρατηγικής του Ινδο – Ειρηνικού (Indo – Pacific strategy), για να αποδυναμώσουν την Κίνα στο μαλακό της υπογάστριο και να αποκτήσουν τα ηνία του ελέγχου της ευρύτερης περιοχής.  Είναι εμφανές ότι το επόμενο διάστημα θα πολλαπλασιαστούν οι στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή, κάτι που φύσει και θέσει την καθιστά πεδίο μάχης μελλοντικών συγκρούσεων των δύο ιμπεριαλιστών «γιγάντων».

Τα ίδια τα γεγονότα επιβεβαιώνουν τις αναλύσεις του ΚΚΕ για την άνοδο της ισχύος της Κίνας σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο, έναντι των ΗΠΑ,  πράγμα που οδηγεί σε όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ τους. Προφανώς και οι κινήσεις των ΗΠΑ δεν θα περιορίζονταν μόνο σε πολιτικές προστατευτισμού και προσπάθειες ανόδου του εθνικισμού στη χώρα. Βεβαίως, ούτε η Κίνα θα άφηνε στο έλεος του Θεού την ανάπτυξη των οπλικών συστημάτων και της τεχνολογίας, αφού στην πορεία ανάπτυξης που προδιέγραψε, είχε σα στόχο το πώς θα χτυπηθούν οι ΗΠΑ. Ένα είναι το βασικό, το ότι οι ιμπεριαλιστές όταν δεν τα βρίσκουν στα χαρτιά, χρησιμοποιούν τα κανόνια τους. Ή αλλιώς «ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα» Τάδε έφη Κλαούζεβιτς.

Φ.Κ.

Δείτε ακόμα...