Ανύπαρκτα μέτρα προστασίας για τους εργαζομένους της “πρώτης γραμμής”

Ιατρικές μάσκες
Πηγή : Eurokinissi

Η Κυβέρνηση της ΝΔ υποστηρίζει σε όλους τους τόνους ότι έχει πάρει όλα τα μέτρα προστασίας για αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, ενάντια στην επιδημία του κορονοϊού (υγειονομικούς-διασώστες-άνδρες και γυναίκες των Σωμάτων Ασφαλείας κα).

Όμως τα πράγματα δεν είναι όπως τα παρουσιάζει η Κυβέρνηση:

  • Είναι γνωστές οι μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και σε απαραίτητα μέτρα προστασίας στα Κέντρα Υγείας, τα Νοσοκομεία και τις άλλες δομές Δημόσιας Υγείας.
  • Είναι γνωστό, ότι πολλοί ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί έχουν κλείσει τα ιατρεία τους γιατί δεν μπορούν να βρουν στοιχειώδη μέτρα προστασίας (μάσκες-γάντια-στολές κλπ)
  • Ανάλογα μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε μέσα προστασίας στους υπαλλήλους των Σωμάτων Ασφαλείας που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, στις πιο διαφορετικές συνθήκες. Ό,τι δίνεται τις τελευταίες μέρες σε αστυνομικούς-πυροσβέστες-λιμενικούς, δίνεται με το σταγονόμετρο. Είναι ενδεικτικό ότι σε αστυνομικά τμήματα της Δυτικής Μακεδονίας, με δύναμη δεκάδες αστυνομικούς, έδωσαν 15 μάσκες… Προφανώς για το “φαίνεσθαι” και όχι για πραγματική προστασία, μιας και οι μάσκες είναι μιας χρήσης. Είναι τέτοιες και τόσες οι ελλείψεις που ορισμένες Ενώσεις Αστυνομικών (π.χ. Ιωαννίνων-Κέρκυρας) αναγκάστηκαν να αγοράσουν μέσα προστασίας με δικά τους έξοδα. Δηλαδή από τις συνδρομές των μελών τους. Η επίκληση της Κυβέρνησης ότι “λείπουν τέτοια μέσα από την αγορά” αποδεικνύεται μεγάλο ψέμα: πώς βρίσκουν οι Ενώσεις μέσα προστασίας και όχι τα Υπουργεία; Προφανώς γιατί, στη λογική της ατομικής ευθύνης, θέλει να μετακυλιστεί το κόστος στις πλάτες των ίδιων των εργαζομένων. Καμία κυβέρνηση δεν έχει φροντίσει να υπάρχει stock μέσων προστασίας.

Είναι απαραίτητο οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα να βγάλουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα. Να καταδικάσουν την απαράδεκτη και επικίνδυνη πολιτική των αστικών κομμάτων. Αυτών που περιφρονούν ακόμη και τις βασικές ανάγκες για την προστασία της Υγείας του λαού. Να δυναμώσει ο αγώνας, μέσα από τα Σωματεία, για την προστασία της Υγείας και της Ασφάλειας των εργαζομένων.

Λ.Α

Δείτε ακόμα...