Απειλή θεωρεί η Μόσχα πιθανή αποστολή πολωνικών στρατευμάτων ρωσοφινλανδικά σύνορα

Σύνορα Φινλανδίας – Ρωσίας

Το Κρεμλίνο, σχολιάζοντας δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Πολωνία σχεδιάζει να στείλει «στρατεύματα» στα φινλανδικά σύνορα με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ότι μια τέτοια κίνηση θα κλιμακώσει την ένταση και ότι κάτι τέτοιο μπορεί να θεωρηθεί απειλή από τη Ρωσία.

Η Πολωνία στέλνει «ομάδα στρατιωτικών συμβούλων» στη Φινλανδία, ως απάντηση σε «επίσημο αίτημα για συμμαχική στήριξη μπροστά σε υβριδική επίθεση στα φινλανδικά σύνορα», ανέφερε ο επικεφαλής του Γραφείου Εθνικής Ασφάλειας της Πολωνίας Γιάσεκ Σιεβιέρα σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ. «Ομάδα στρατιωτικών συμβούλων θα παράσχει επί τόπου γνώσεις για την ασφάλεια στα σύνορα καθώς και σε επιχειρησιακούς όρους», δήλωσε.

Η Φινλανδία έκλεισε τα σύνορά της με τη Ρωσία ύστερα από ξαφνικό κύμα αφίξεων προσφύγων που το Ελσίνκι δήλωσε ότι είχε ενορχηστρώσει η Μόσχα, κάτι που η Ρωσία αρνείται.

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε, αναφορικά με την πιθανή μετακίνηση από την Πολωνία στρατευμάτων στα σύνορα: «Είναι ένα απολύτως περιττό μέτρο για τη διασφάλιση της ασφάλειας των συνόρων, διότι δεν υπάρχει απειλή εκεί».

«Οι Φινλανδοί πρέπει ξεκάθαρα να γνωρίζουν ότι αυτό θα αποτελέσει απειλή για εμάς –μια αύξηση στη συγκέντρωση στρατιωτικών μονάδων στα σύνορά μας».Η όποια σχεδιαζόμενη ανάπτυξη θα είναι απρόκλητη και αδικαιολόγητη, δήλωσε ο Πεσκόφ.

«Δεν συζήτησαν στρατιωτική συνεργασία»

Το γραφείο του Φινλανδού προέδρου δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι οι πρόεδροι της Φινλανδίας και της Πολωνίας δεν συζήτησαν τη στρατιωτική συνεργασία, όταν οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στη Βαρσοβία την περασμένη εβδομάδα,

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δείτε ακόμα...