Απελάσεις Ρώσων διπλωμάτων από Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία και Βουλγαρία

Κτίριο Υπουργείου Εξωτερικών Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μόσχα
Φώτο Αρχείου / Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μόσχα

Η Λετονία, η Εσθονία και η Λιθουανία απέλασαν συνολικά 10 Ρώσους διπλωμάτες, ανακοίνωσαν σήμερα Παρασκευή τα υπουργεία Εξωτερικών των τριών χωρών της Βαλτικής. Παράλληλα και η Βουλγαρία έδωσε προθεσμία 72 ωρών σε άλλους 10 διπλωμάτες της Μόσχας.

Η Λετονία απέλασε τέσσερις διπλωμάτες σε μια κίνηση συντονισμού «σε σχέση με δραστηριότητες ασυμβίβαστες με την διπλωματική τους ιδιότητα και οι οποίες σχετίζονται με την εν εξελίξει εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», έγραψε ο Λετονός υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρς Ρινκιέβιτς σε ανάρτηση του στο Twitter.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι απέλασε διπλωμάτες επειδή «ευθέως και με ενεργό τρόπο υπονόμευσαν την ασφάλεια της Εσθονίας και έκαναν προπαγάνδα που δικαιολογούσε την στρατιωτική δράση της Ρωσίας».

Η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι οι απελάσεις στις οποίες προέβη έγιναν «σε ένδειξη αλληλεγγύης με την Ουκρανία».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας κήρυξε «ανεπιθύμητους» δέκα Ρώσους διπλωμάτες, δήλωσε στο TASS η Ρωσίδα πρέσβης στη Βουλγαρία Ελεονόρα Μιτροφάνοβα.

«Δέκα διπλωμάτες έχουν κηρυχθεί personae non gratae, η διατύπωση είναι συνηθισμένη -“δραστηριότητες ασύμβατες με το καθεστώς τους”. Αντιλαμβανόμαστε αυτό ως μια εξαιρετικά εχθρική πράξη και επιφυλασσόμαστε του δικαιώματος να απαντήσουμε», είπε η διπλωμάτης.

«Κατόπιν πρότασης των αρμόδιων αρχών, που συμφωνήθηκε με τον πρωθυπουργό Κίριλ Πέτκοφ, η Βουλγαρία κήρυξε σήμερα δέκα Ρώσους διπλωμάτες personae non gratae. Τους δόθηκε προθεσμία 72 ωρών για να εγκαταλείψουν τη χώρα», αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Εξωτερικών.

Η ρωσική πρεσβεία στη Σόφια δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση της Βουλγαρίας είναι «ένα ακόμα επιθετικό βήμα» στο οποίο η Μόσχα θα απαντήσει αναλόγως.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, TASS

Δείτε ακόμα...