Απέλαση 1.450 προσφύγων στην Τουρκία

Πηγή: Eurokinissi

Στην απέλαση στην Τουρκία 1.450 προσφύγων και μεταναστών«που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας», προχωράει η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από το αίτημα που κατέθεσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Frontex, βάσει της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας.

Ένα χρόνο μετά βλέπουμε να παίζεται το ίδιο έργο. Ανθρώπινες ζωές γίνονται μπαλάκι ενδοϊμπεριαλιστικών παιχνιδιών ΕΕ – Τουρκίας, με συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς η ίδια δεν επιτρέπει σε μετανάστες και πρόσφυγες να φτάσουν στις χώρες προορισμού τους και τους εγκλωβίζει φυλακές – hotspot.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η Ελλάδα ζητά «να επιστρέψουν» στην Τουρκία 955 άνθρωποι που μπήκαν στη χώρα μας από την Τουρκία και βρίσκονται στη Λέσβο, 180 που βρίσκονται στη Χίο, 128 που βρίσκονται στη Σάμο και 187 στην Κω, «των οποίων το αίτημα έχει απορριφθεί τελεσίδικα και ως εκ τούτου είναι επιστρεπτέοι, βάσει της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας

Σε δήλωσή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πολιτική για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, είπε ότι «το ζητούμενο για την Ευρώπη είναι να κατοχυρώσει στο νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου έναν κοινό μηχανισμό, καθώς και το απαραίτητο νομικό οπλοστάσιο για επιστροφές. Και να οχυρώσει, με αυτόν τον τρόπο, τις χώρες πρώτης υποδοχής απέναντι σε ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές, αλλά και τη δράση κυκλωμάτων λαθροδιακινητών».

Υπενθυμίζεται πως εννιά οργανώσεις, περιγράφοντας τη νέα κατάσταση για τους αιτούντες άσυλο στη Λέσβο και ζητώντας αναστολή επιδόσεων αποφάσεων, επισημαίνουν ότι σταματά η νομική βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες. Επίσης, αναφέρεται ότι από τις 11/1 για πρώτη φορά ύστερα από 4 μήνες, μετά την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας, το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου (ΠΓΑ) Λέσβου άρχισε να επιδίδει ξανά, χωρίς να έχει υπάρξει καμία ενημέρωση, πρωτοβάθμιες απορριπτικές αποφάσεις ασύλου σε αιτούντες άσυλο στη Λέσβο, καθώς και να δέχεται προσφυγές κατά των αποφάσεων αυτών. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή επανεκκίνησε χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η παροχή της προβλεπόμενης δωρεάν νομικής συνδρομής σε β’ βαθμό από το μητρώο δικηγόρων της Υπηρεσίας Ασύλου.

Επίσης, έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες απορρίπτονται αιτήματα ασύλου Σύρων προσφύγων, που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά. Για παράδειγμα στη Σάμο παραμένουν εγκλωβισμένοι στερούμενοι δικαιωμάτων, όπως πρόσβαση σε φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη λήψη μιας ελάχιστης οικονομικής βοήθειας. Οι αιτήσεις ασύλου καταγγέλλεται ότι απορρίπτονται ως απαράδεκτες, θεωρώντας την Τουρκία ασφαλή τρίτη χώρα για αυτούς.

Από το Φλεβάρη μέχρι σήμερα έχουμε γίνει θεατές σε ένα απαράδεκτο θέαμα ταλαιπωρίας ξεριζωμένων ανθρώπων που η ιμπεριαλιστική πολιτική τους τους έφερε σε αυτή τη θέση. Η κατάσταση κλιμακώθηκε με την πανδημία καθώς όλοι οι μετανάστες κι οι πρόσφυγες βρέθηκαν απροστάτευτοι και στοιβαγμένοι σε χώρους φυλακές – hotspot. Είναι απαράδεκτο να τους απαγορεύουν την είσοδο στις χώρες προορισμού τους και να μην τους παρέχουν τις βασικές ανάγκες για όσο διάστημα παραμένουν στη χώρα. Επίσης, 4 μήνες μετά την καταστροφή της δομής στη Μόρια, τις δραματικές εκείνες μέρες που εκατοντάδες άνθρωποι βρέθηκαν στο δρόμο βλέπουμε να μην έχει παρθεί ούτε ένα μέτρο για την περίθαλψη των προσφύγων και των μεταναστών. Η μόνη διέξοδος από αυτά τα προβλήματα που γεννά το καπιταλιστικό σύστημα είναι ο δίκαιος κόσμος του σοσιαλισμού. Εκεί που θα υπάρχει αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...